Brukte ungdomstiden på sladding. Nå vil Thomas (20) bli norgesmester i rallycross

Pappa Glenn Voie har vunnet NM sammenlagt to ganger og deltatt i EM. Nå er det sønnen Thomas sin tur til å satse for fullt på rallycross. Denne helgen deltar 20-åringen i sitt aller første NM-løp.

20 år gamle Thomas Voie (bak rattet) har byttet ut «herjebilen» (i bakgrunnen t.v.) med en moderert Ford Fiesta og rallycross. Nå satser Thomas og pappa Glenn (t.v.) på at sønnen skal bli norgesmester innen tre år.
  • Henrik Gill
Publisert: Publisert:

KRISTIANSAND: – Jeg har ikke mye erfaring innen motorsport. Jeg har kjørt bil på fritiden og hatt det som hobby. Jeg har jo en bil som henger der oppe, en liten «herjebil» som man kan sladde i.

Det sier 20 år gamle Thomas Voie, mens han peker opp på «herjebilen» som henger under taket på verkstedet.

Sammen med sin far, Glenn Amund Voie, tar han Fædrelandsvennen imot på verksteder deres i Vågsbygd. Duoen forteller om en helt unik satsing.

Pappa Glenn Voie har kjørt billøp mellom 1993 og 2004, hvor Kristiansanderen ble norgesmester i klasse 2 to ganger. I tillegg har han kjørt EM med gamlebilen til Martin Schancke, hvor han oppnådde flere topplasseringer.

17 år etter at faren la opp er det sønnen Thomas sin tur til å entre motorsportsirkuset. Og målet er klokkeklart: Thomas skal bli norgesmester innen tre år.

– I utgangspunktet er dette et hårete mål. Andre har kjørt et par år før de deltar i NM. Thomas hopper rett i det. Det er sikkert noen som synes at dette er litt tøft satset, sier pappa Glenn.

– Aldri kjørt en slik bil før

Ettersom Thomas kun kan vise til kjøring i privatbil er både far og sønn åpne på at 20-åringen er en skikkelig nybegynner. Før Thomas skal kjøre sitt aller første NM-løp i rallycross denne helgen, har han faktisk bare testet rallycrossbilen to ganger.

Under den første testen målte de Thomas i en hastighet på ca. 140 km/t ut av starten.

– Det er uvant og moro å kjøre bilen. Jeg er ikke redd for fart. Jeg er mer redd for bilen skal få noen skader, ettersom det kan bli veldig dyrt, sier Thomas.

Thomas Voie er klar for å satse for fullt på motorsport. Innen 2023 er omme har han et mål om å bli norgesmester i rallycross eller bakkeløp.

Bilen er en Ford Fiesta moderert for rallycross og bakkeløp. Den har 290 hestekrefter og veier i overkant av ett tonn.

Det er nettopp fart og spenning som gjør at far og sønn er interessert i motorsport og billøp.

– Det går jo fort. Det er spenning og moro. Da jeg kjørte denne bilen for første gang, jeg fikk et kick. Det går «fælt», sier Thomas.

– Han er spinn gal, jeg må jo si det. Akkurat slik jeg var i min ungdom. Jeg var også 20 år da jeg begynte med motorsport, skyter pappa Glenn inn, før begge ler.

– Da jeg kjørte denne bilen for første gang, jeg fikk et kick. Det går «fælt», sier Thomas om den modererte Ford Fiestaen.

Født inn i motorsportsirkuset

Thomas ble født midt i farens aktive karriere som motorsportfører. Pappa Glenn gikk faktisk glipp av fødselen til sønnen en maidag i 2001 fordi han var opptatt under et NM-løp i rallycross i Trondheim.

– Legen sa det ikke kom til å skje noen ting før jeg var tilbake fra billøp. Men så begynte det å skje ting. Moren til Thomas ble lagt inn på sykehus torsdag kveld, og jeg satte meg på flyet hjemover fredag morgen. Men flyet fra Oslo til Kristiansand var innstilt, så Thomas ble født før jeg kom ned til sykehuset, sier pappa Glenn og ler.

Dagen etter fødselen var pappa Glenn tilbake i Trondheim, hvor han kom til finalen i billøpet. Men på grunn av motorhavari en halv runde før slutt, endte han sist i A-finalen.

Dermed røk sammenlagtseieren i NM med to fattige poeng.

– Hadde jeg ikke hatt motorhavari hadde jeg blitt norgesmester i både bakkeløp og rallycross i 2001. Det var surt den ganga, jeg kunne blitt den første i Norge som gjorde det, sier han.

Pappa Glenn Voie (t.v.) har en lang karriere bak seg som motorsportfører. Nå skal han hjelpe sønnen Thomas til norgestoppen.

– Vil bli bedre enn pappa

Thomas var bare tre år da faren la motorsportkarrieren på hylla. Men selv om han ikke husker mye fra motorsportsirkuset til faren, ønsker han å ende opp med en større merittliste enn pappa.

– Ja, så klart. Målet er å bli bedre enn han, sier Thomas med et lurt smil.

– Hvis du greier å bli norgesmester flere ganger enn meg, så blir jeg kjempestolt av deg. Da er det helt greit å slå faren sin, sier Glenn, som naturligvis fungerer som treneren til Thomas.

– Hvordan er det å ha sin far som trener?

– Han preiker jo i ett sett da, men han sier mye bra. Så det er lærerikt, sier Thomas og ler.

– Han preiker jo i ett sett da, men han sier mye bra, sier Thomas om å ha sin far som trener. Pappa Glenn er aktiv når han dirigerer sønnen ut av verkstedet.

I tillegg far og sønn Voie er det syv andre som hjelper til i Voie Racing Team, samtlige på dugnad.

Selv er Thomas tømrerlærling, og 20-åringen kommer til å satse på motorsport ved siden av en fremtidig jobb som tømrer.

I tillegg til far og sønn Voie har de med seg syv andre hjelpere. Øverst f.v.: Gaute B. Hagen, Finn A. Johannessen, Erlend Hansen, Even Helle. Nede f.v.: Kenneth Nodeland, Thomas Voie, Eivind Hansen, Kim Ramsland, Glenn A. Voie.

Kjører sitt første NM-løp

På lørdag kjører Thomas sitt aller første NM-løp, som avholdes på Gardemoen motorpark denne helgen.

– Det blir spennende. Jeg får se hvordan nivået er blant de beste i Norge. Jeg tror det blir veldig rart å være med, sier Thomas.

Selv understreker duoen at det første året i satsingen er ren læring for Thomas.

– Det handler om å lære seg å kjøre bilen. Lære å drifte, starte på riktig turtall, innbremsing, sporvalg osv., sier pappa Glenn.

– Når skal Thomas bli norgesmester?

– I 2023. Da skal vi prøve å bli norgesmester i rallycross eller bakkeløp, sier faren.

– Tror du det er realistisk?

– Hvis vi følger målsetningene og planen vi har lagt er det mulig, svarer Thomas.

Publisert:
  1. Motorsport
  2. Rallycross
  3. NM

Mest lest akkurat nå

  1. Rundt 15 prosent av kvinner har syndromet. – De fleste vet det ikke

  2. 2000–4000 små barn kan bli innlagt i Norge i vinter, tror FHI

  3. Det moren hørte gjennom døren avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år

  4. Dobbelt­draps­dømt (20) døde i fengsel

  5. Russland er nå et diktatur

  6. Hyllet Viking-innbytterne etter Molde-poeng: – Impon­erende