Aller mest trist for Rosenborg

KOMMENTAR: RBK og fansen risikerer å miste drømmen, ikke så mye mer. Men finnes det noe verre å miste?

Utenfor det gode selskap: Mens Europas største klubber planlegger sin egen superliga, ledet Åge Hareide Rosenborg-treningen på Lerkendal tirsdag formiddag. Til høyre sportssjef Mikael Dorsin.
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen
Publisert: Publisert:

LERKENDAL: I sommer er det to år siden en hel by, ja en hel landsdel, gikk rundt i en tro om at noe skikkelig stort var på gang.

Endelig – tolv år etter den siste kampen mot Schalke 04 i 2007- var det ordentlig håp om nye matcher i Champions League. Stemningen før kampen mot Dinamo Zagreb var omtrent slik som før oppgjørene mot FC København i 2010.

Enorme positive forventninger. Det var realistisk igjen å kunne få spille mot de aller beste klubbene i Europa:

Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Bayern München, Juventus.

Les også

RBK-sjefene med felles front: – Det er helt forkastelig. Noe av det verste jeg har hørt noen gang

Etter å ha slått Linfield fra Nord-Irland, BATE Borisov fra Hviterussland og slovenske NK Maribor steg stemningen på sensommeren.

Drømmen om å få opptre på den største scenen levde. Der Rosenborg en gang var fast deltager, og dit RBK en gang skal tilbake.

Realistisk eller ikke, det har vært drømmen siden 2007.

Festkveld: 27. august 2019 møtte Rosenborg Dinamo Zagreb på Lerkendal. Det var siste hinder før Champions League.

At RBK mislyktes både mot FCK i 2010 og Dinamo Zagreb er ikke det vesentlige her. Ved begge anledningene så vi hva disse kampene gjorde med klubben, med supporterne og med Trøndelag.

Og vi så veldig godt hva som skjedde da drømmen ble knust.

Entusiasmen dalte, tribunene ble glisne og selv om den sportslige motstanden i Europa League var mer enn god nok, var X-faktoren borte.

Nå kan den være borte for godt.

Les også

FIFA-sjefen ut mot Super League: – De kan ikke være halvveis inne og halvveis ute

Med den økonomiske utviklingen i internasjonal fotball, er det nok bare et tidsspørsmål før en europeisk superliga i en eller annen form blir realisert.

Uansett utfall denne gangen vil nok debatten planene har satt i gang føre til økt makt og økte inntekter til de største klubbene, på bekostning av alle de andre.

Skulle planene settes ut i livet allerede nå, vil nok de nest beste klubbene i de største ligaene, de som ikke får tilgang til gullgruven, oppleve den største nedturen.

Her til lands blir det aller mest trist for Rosenborg.

Veldig nær: Trener Nils Arne Eggen (til høyre), Anthony Annan, Jørn Jamtfall og resten av Rosenborg var svært nær Champions League etter møtene med FC København i 2010.

At klubben har vært milevis unna Champions League-nivå etter kampene mot Dinamo Zagreb i 2019, er ikke så interessant i denne sammenhengen. Et RBK i vater vil i en sesong der alt klaffer kunne spille seg til plass i det vi i dag regner som Europas største klubbturnering.

Malmö med Åge Hareide klarte det for bare noen år tilbake. FC København med Ståle Solbakken har vært med innimellom. FC Midtjylland deltok sist høst.

Det er klart at et veldrevet Rosenborg kunne spilt seg til gruppespill i Champions League.

Det ironiske er at de som protesterer som mest nå, er de som har gjort superligaprosjektet mulig: Supporterne.

Les også

Åge gjorde det for 40 år siden. Det ble en knallsuksess.

Du og jeg kan stanse planene ved å la være å kjøpe TV-abonnement, spillerdrakter og kampbilletter, men et problem er at hele verden er marked for disse utbryterklubbene.

Utestengelse fra hjemlige ligaer er blitt nevnt. Utestengelse fra landslag likeså. Men hvem taper mest på det?

Manchester United, som har fast plass i det edleste selskap, eller Premier League som vil få et B-preg uten de aller beste klubbene? Og hva blir det norske landslaget uten Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland, om han skulle gå til for eksempel Barcelona?

Et B-landslag.

Champions League: Rosenborg mot Arsenal på Lerkendal i 2004. Nå er Arsenal blant klubbene som vil danne sin egen superliga.

Noen hevder det blir kjedelig å se de samme lagene spille mot hverandre år etter år. Måten de største idrettene er organisert på i Nord-Amerika kan på noen områder motbevise skepsisen.

Spørsmål som må stilles til for eksempel fotballpresident Terje Svendsen er hva han, hans kolleger og toppene i Europa har gjort i løpet av de siste årene for å forhindre en utvikling de fleste så komme.

Selv om superligaplanene bare er et neste steg i en kapitalistisk marsj, er det ett stort skille fra alle tidligere endringer: Eksklusiviteten, den som gjør at klubber som Rosenborg ikke har noen mulighet til å bli med, selv om de skulle vinne samtlige kamper.

Hva vil dette gjøre med fotballen her hjemme?

Les også

Nye samtaler mandag: Gamsten blir neppe Ranheim-spiller

4. divisjonsoppgjøret mellom Rennebu og Svorkmo vil nok spilles med nøyaktig samme intensitet og interesse som før koronaen. Obosligaoppgjøret mellom Ranheim og Stjørdals-Blink likeså. Det kan hende at heller ikke Eliteserien blir påvirket i så stor grad.

Med unntak av for Rosenborg.

Fordi det er her i Trøndelag vi vet hva vi er i ferd med å miste. Det handler ikke om Champions League, men muligheten til å kunne delta i den mest prestisjetunge klubbturneringen i Europa.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Det er fint med tøffe kamper mot Molde, Brann og Bodø/Glimt, men Rosenborg vil jo gjerne ta det et stykke lenger.

I Trøndelag har alt annet enn Champions League, det aller høyeste nivået i europeisk fotball, fått et B-preg. Til og med i gruppespillkampene i den sportslig svært krevende Europa League, mot gode lag fra sterke ligaer, har det vært vanskelig å selge ut Lerkendal.

Dette har vært en utfordring, og hvis superligaplanene realiseres er det ekstra grunn til bekymring på Brakka.

Fordi trøndernes drøm vil svinne hen.

Og uten drømmer, hva har vi igjen da?

Publisert:
 1. Birger Løfaldli
 2. Terje Svendsen
 3. Nils Arne Eggen
 4. Martin Ødegaard
 5. Ståle Solbakken

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi står og stamper mot et stort selskap som ikke vil føre dialog

 2. Vekter ble kuttet med kniv på legevakten

 3. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 4. Sola truer med veto i Bymiljøpakken

 5. Hun er den nye kommune­direktøren i Randaberg

 6. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger