Motstander rammet. Håndballkvinnene i isolasjon.

Håndballkvinnene holder seg på rommene sine til midt på dagen onsdag. En rumensk spiller har testet positivt i Kolding.

Rett fra trening tirsdag til karantene på hotellet. Det er den nye hverdagen for Sanna Solberg-Isaksen (t.v.) og Marit Malm Frafjord.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:

KOLDING. Isolasjon er blitt et nøkkelord. Alle de 16 lagene som kommer til EM testes flere ganger. Ikke bare før de drar hjemmefra, men også med en gang de ankommer Danmark. Deretter hver 72. time.

Slik var det også da Camilla Herrem & co. satte sine føtter på dansk jord mandag for en drøy uke siden. Tirsdag, vel to dager før åpningskamp mot Polen, måtte laget teste seg igjen, selv om alle svarene den gangen var negative.

Det skjedde etter trening på formiddagen, men spillere og trenere fikk med seg nyheten om at den rumenske høyrekanten Laura Chiper Moisă testet positivt for koronaviruset. Det skjedde etter at hun ankom Kolding. Nå er hun isolert på et hotell vekk fra sin egen tropp.

I tillegg har Romania ikke med seg den viktige strekspilleren Crina Pintea. Hun kom ut på feil side av testen i hjemlandet. I likhet med Norges Silje Solberg, som holder til i Ungarn, kan hun ikke dra til Danmark før viruset er ute av kroppen. Og ved ankomst vertslandet må det flere tester til, før grønt lys for spille.

Norge skal møte Romania mandag. Landslagssjef Thorir Hergeirsson likte ikke det han hørte, og sa til NTBs fotograf at han var bekymret.

Dårlig nyhet for Romania, men Thorir Hergeirsson likte heller ikke det han hørte.

Hva skjer?

På grunn av et strengt testregime, som inngår i smittevernprotokollen som gjorde at danskene tok over hele EM, satser arrangøren på å holde alle uhumskheter borte.

Og det samme regimet gjelder for andre involverte i mesterskapet.

– Grunnen til ny isolasjon er at når alle lag kommer, må de som tilhører troppen testes igjen. Det må skje før den røde sonen trer i kraft, sier Olympiatoppens Halvor Lea. Han er presseansvarlig for Norge.

Må være inne

Foreløpig har spillerne enerom, og har derfor ikke tilgang til lagvenninner når de må holde seg på rommet og innta all mat der. Den blir levert på døren.

Lea opplyser at spillerne må regne med å flytte sammen to og to etter hvert.

Norge var tidlig ute. Et land som Polen kom ikke før tirsdag. Det skyldes at laget har hatt stor covid-oppblomstring, og den norske treneren Arne Senstad måtte vente på å få med de tre siste «negative» spillerne. Den fjerde er ikke klar og er hjemme foreløpig.

Fra banen til hotellrommet igjen. Nye 24 timer venter i karantene før det kan bli trening før åpningskampen mot Polen torsdag.

Har et eget testsenter

Ute i Sydbank Arena, der kampene skal foregå, er det opprettet et testsenter. Dit kan blant andre pressefolkene gå, hvis man ikke velger å finne et sted inne i Herning.

Spillerne tester seg på hotellet.

– Siden vi hadde vært i Danmark over en uke, spurte vi om vi måtte teste oss igjen. Det måtte vi. Det var én for alle, alle for én, sier landslagets lege Anne Froholdt.

Selv dro hun hjem mandag, og må gå i ti dagers karantene der.

– Vi måtte teste oss fem ganger hjemme før avreise. Det europeiske håndballforbundet (EHF) kom opp med testregime veldig sent, så vi måtte kaste oss rundt, sier hun.

I Danmark er det litt annen testing, det vil si kun i halsen og ikke også i nesen.

Landslagets lege Anne Froholdt har terpet på énmetersregelen overfor spillerne.

Tenk og vær bevisst

Froholdt har prentet inn overfor spillerne at de hele tiden må huske énmetersregelen når de treffer på lagvenninner fra andre nasjoner. En klubb som Györ in Ungarn har spillere på flere landslaget. Og de norske spillerne som hører til danske klubber, vil trolig etter hvert møte utøverne på Danmarks landslag. Vertslandets gruppe er i Herning.

På hotellene må gjestene ha munnbind i lokalene, bortsett fra når man spiser frokost eller er på eget from. Gjestene må si fra dagen før om tidspunkt for frokost. Årsaken er at ikke for mange skal komme inn i salen til samme tidspunkt.

Det er satt opp plakater over alt, som minner om håndvask og bruk Antibac.

Fra søndag til mandag falt for øvrig smittetallene i de fleste av kommunene i Syd- og Sønderjylland. I Kolding gikk tallet ned fra 107 til 87, noe som tilsvarer 87,1 smittede pr. 100.000 innbyggere.

Det er avisen JydskeVestkysten som melder dette.

Publisert:
 1. Camilla Herrem
 2. Danmark
 3. Håndball-EM kvinner 2020

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi gir deg 100 000 kroner hvis du tar en master

 2. – Akkurat nå ligger strøm­prisen i Sverige og Danmark på 15 øre. Hvordan forklarer dere det? Vi betaler 82 øre

 3. Eldre kvinne kjørte gjennom gangsti på Stokka

 4. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt

 5. – Dette historieløst, helt lavmål og forferdelig dumt

 6. Denne leverandøren har de minst fornøyde kundene