Cavendish tok sin 34. etappeseier og tangerte legenden Eddy Merckx

36 år gamle Mark Cavendish spurtet fra resten av feltet og ble historisk. Dermed har han like mange etappeseirer som den belgiske sykkellegenden Eddy Merckx.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Deceuninck-Quick-Step-rytteren fikk et perfekt opptrekk av danske Michael Mørkøv og tok sin 34. etappeseier i Tour de France.

– Vi skrev historie, brølte Cavendish etter målgang og omfavnet lagkameraten.

– Jeg er så ferdig. 200 kilometer i den varmen og den vinden. Jeg gravde dypt der, guttene var utrolige, sier Cavendish i et intervju med arrangøren.

Spurteren var tydelig preget, begravde hendende i ansiktet og tørket svette og tårer etter seieren på den 220 kilometer lange etappen.

– Han er den beste spurteren som noensinne har kjørt i sykkelsporten, sier Mørkøv til TV 2.

PREGET: Mark Cavendish var psykisk og fysisk utmattet etter triumfen.

Eddy Merckx, som gikk under kallenavnet «Kannibalen», vant Tour de France fem ganger (1969–72 og 1974). På veien raket han med seg 34 etappeseirer.

– Jeg synes ikke kan bli sammenlignet med Eddy Merckx, tidenes mannlige landeveissyklist, sier Cavendish på pressekonferansen.

Da VG snakket med Thor Hushovd før etappen var han overbevist om at Cavendish ville ta rekorden.

– Jeg var nærmest overbevist at hans tid som toppspurter var over. Han har alltid vært rå i huet, men dette er irriterende imponerende, sier Thor Hushovd til VG.

– Tar han rekorden?

– Jeg tror nå han tar rekorden, men det skal gjøres! Han er tidenes spurter, sier Hushovd.

STERKEST: Mark Cavendish hadde full kontroll på spurten på den 13. etappen.

– Han har imponert i år og han vinner jo fort noe mer også, skriver Alexander Kristoff i en SMS til VG og utdyper:

– Jeg tror han kan få det til! Laget er veldig bra og sykling er en lagsport, så du ser hvor mye det har å si. Jeg tror ikke han hadde fått det til på et annet lag, men med Quick-Step er det nok mulig.

OPTIMIST: Mark Cavendish hadde humøret på plass før start.

– Det kommer til å bli tøffe dager, men han kan klare det kom han kommer seg over Pyreneene, sier TV 2s sykkelekspert Emma Johansson.

Med drøyt 60 kilometer igjen av den 13. etappen i Tour de France gikk det en stor velt. Det startet med at en rytter, midt i feltet, skled ut i en slak sving og det endte med at en rekke ryttere kjørte ut av veien og endte opp langt nede i skråningen.

Før Søren Kragh (Team DSM) ble det en real klatretur for å komme opp, sammen med sykkelen.

Simon Yates (BikeExchange), Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) og Nacer Bouhanni (Arkea Samsic) var blant de andre rytterne som var involvert i velten.

Yates måtte i likhet med Roger Kluge (Lotto Soudal) og Lucas Hamilton (BikeExchange) bryte rittet etter velten.

Publisert: