Sjakk tar av på Youtube og Twitch: – Folk tjener mye penger

– Pandemien har ikke vært så dårlig for sjakken, sier Magnus Carlsen.

Sjakkvideoer, som denne av Magnus Carlsen, tar av på internett. Nordmannen har selv over 600.000 følgere på Youtube.
 • Nicholas Bergh
  Journalist
Publisert: Publisert:

Timevis alene med sjakkbrikker – og bøker. Slik var livet for sjakkspillere før i tiden. Men i dag er mange sjakkstjerner også influensere i tillegg.

De dukker opp på Twitch. De dukker opp på Youtube. Sjakkinnhold er blitt pøst ut i løpet av pandemien. Og sjakkverdenen blir trolig aldri den samme igjen.

– Pandemien har ikke vært så dårlig for sjakken, sa Magnus Carlsen nylig i et intervju med Det internasjonale sjakkforbundets Youtube-kanal.

Han siktet til folk som streamer sjakk eller selger sjakk-kurs på internett.

– Folk tjener mye penger. De finner nye måter å livnære seg på, sa Carlsen, som selv har over 600.000 følgere på Youtube.

To utløsende årsaker

Champions Chess Tour, som Magnus Carlsen nå spiller i Oslo, har nådd 100 millioner visninger. Chess.com har fått flere enn én million nye medlemmer på noen måneder.

Sjakkens popularitet har utvilsomt økt de siste årene. Dem Aftenposten har snakket med, trekker frem to hovedgrunner:

1) Koronapandemien. Mange fikk mer tid til å utforske sjakk.

2) Netflix-serien Queen’s Gambit. Seersuksessen introduserte spillet for et større publikum.

Magnus Carlsen tror sjakken har hatt et uforløst potensial lenge.

– Veldig mange har et forhold til sjakk og har spilt sjakk hjemme. Det har ligget et stort publikum der. Covid-19 kom, og Queen’s Gambit, det har vært utløsende årsaker til at interessen har økt, sier Carlsen til Aftenposten.

– Det vi nå prøver, er å få mer ut av det potensialet og få flere og flere til å bli interessert i sjakk, sier Carlsen.

Hans selskap Play Magnus står bak turneringsserien Champions Chess Tour. De har også en sjakk-app og store sjakk-nettsteder i porteføljen.

 • LEST DENNE? Sjakkens forvandling: Nå havner Magnus Carlsen i en skvis

Stjerner på Youtube og Twitch

Men det er langt fra bare Carlsen som tar sjakken til massene. Toppspilleren Hikaru Nakamura har 1,3 millioner følgere på Twitch. Der kan man følge med mens Nakamura knuser motstandere i internettsjakk.

Anish Giri, som er nummer syv i verden, er blitt Youtube-stjerne. Han har nå 155.000 abonnenter der.

– Som sjakkspiller må du ikke bare spille god sjakk lenger, forklarer Giri til Aftenposten.

– Du må ha et sosiale medier-opplegg på plass. Sånn sjakken er nå, er de kommersielle interessene knyttet til ting som seertall, sier Giri, som også er kjent for sin fleipete tone på Twitter.

Giri har vært på Youtube i et år cirka. Han legger ut lange videoer av at han spiller sjakk, men også mer humoristiske videoer.

– Jeg har utforsket denne verdenen litt, og det er veldig interessant. For eksempel: Hvis jeg snakker i tre timer, fem dager på rad, mister jeg stemmen. Jeg vet ikke hvordan streamere klarer å snakke i åtte timer om dagen, sier Giri.

Med slike videoer når Anish Giri ut til titusenvis på Youtube.

En ny kategori

Jon Ludvig Hammer er én av Norges beste sjakkspillere og er fast i TV 2s sjakkstudio. Hammer var med i startfasen da chess.com begynte å satse på sjakk-streaming.

– Er du overrasket over at sjakk-streaming er blitt så populært?

– Nei, egentlig ikke. Det bunner i spillets underliggende popularitet. På Twitch er det et marked for alle spillene som er populære, som Fortnite og Valorant. Hovedproblemstillingen har vært å gjøre sjakk til et av de populære spillene, sier Hammer.

Både Carlsen og Hammer mener pandemien har gitt flere inntektsmuligheter knyttet til sjakk.

– Jeg vet det er flere som livnærer seg på sjakk nå enn før. Men det er også mer spredt. Før var de som var i nærheten av å livnære seg på sjakk, enten de nest beste spillerne eller folk som var flinke til å undervise. Nå finnes en helt ny kategori: sjakkunderholdning, sier Hammer.

Ikke for alle

Det er ikke alle som tjener på veksten, minner Hammer om. Han tror ikke sjakkvinden er så gunstig for de under topp 100 på verdensrankingen.

Nederlandske Giri innser at han er i en privilegert posisjon. Som en kjent sjakkspiller får han enkelt hjelp, uansett om han trenger tekniske råd eller noen å streame sammen med.

– Man må være i verdenstoppen i underholdning eller i verdenstoppen i sjakk for å lykkes, oppsummerer sjakkekspert Atle Grønn.

Den nye virkeligheten handler om å tilpasse seg, ifølge Hammer.

– Det handler ikke bare om å spille sjakk lenger. Man må i større grad kjøre innhold, for eksempel på Twitch eller Youtube. Eller åpningskurs på sider som Chessable, forklarer Hammer.

Publisert:
 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Norsk kollaps – svenskene knuste EM-drømmen

 3. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 4. Viking-talent klar for ny klubb

 5. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 6. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt