Er TIL på vei mot et opphørssalg av sentrale spillere?

KOMMENTAR: Gjermund Åsen, Mikael Norø Ingebrigtsen og Aron Sigurdarson har vært de offensive bærebjelkene for TIL i 2017. Til vinteren kan samtlige være i andre klubber.

I SPILL: Mikael Norø Ingebrigtsen, Aron Sigurdarson og Gjermund Åsens framtid i TIL er usikker.
  • Rune Robertsen
    iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På banen sliter Gutan, og etter 2–4 hjemme mot Vålerenga for to uker siden så klubbledelsen seg nødt til å ha et møte med hovedtrener Bård Flovik for å høre om status.

Sportssjef Svein-Morten Johansen kalte situasjonen «alarmerende», og fastslo at klubbledelsen kom til å følge situasjonen tett i tiden fremover. Det bør også gjelde en rekke sentrale spillere.

Fredag kom nyheten om at Runar Espejord, som ikke har spilt ett minutt denne sesongen grunnet skade, har skrevet under en ny og forlenget avtale ut 2020. Et godt steg på veien, men mye jobb gjenstår med dem som faktisk har bidratt i år.

Les også

Skadet TIL-spiss får høyere lønn i ny avtale - og følges av utenlandske klubber

Gjermund Åsen (to mål og fire målgivende) takket tirsdag nei til et nytt tilbud, og fra TILs side er det klart at det ikke vil komme noe nytt kontraktsforslag. Dermed forsvinner trønderen som hittil i år har flest målpoeng i Eliteserien for TIL.

iTromsøs sportsleder Rune Robertsen.

En spiller som først denne sesongen på en skikkelig måte har fått ut potensialet sitt. Åsen er 26 år når han forlater TIL, på vei inn i det som tradisjonelt sett er de beste årene til en fotballspiller.

Etter hjemmekampen mot Strømsgodset 21. mai fortalte Åsen at hans viktigste krav for å bli i TIL var at klubben skulle utvikle seg til å spille bedre fotball. Tørre mer. Ha mer fokus på seg selv enn motstanderen.

Les også

Dette er Floviks plan for å ta TIL ut av bunnstriden

Dette er ærlige ord rett fra levra, og gir et innblikk i hva som er noe av kjernen i TILs problemer, og særlig på Alfheim der laget ikke makter å levere. Mellom linjene trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne at dette er kritikk mot den nåværende sportslige ledelsen, med Bård Flovik i spissen.

Tre uker etter disse uttalelsene takket Åsen altså nei på nytt, og skal TIL få noe igjen på kontoen forsvinner Åsen i sommer.

Også duoen Mikael Norø Ingebrigtsen og Aron Sigurdarsons fremtid i TIL er i høyeste grad usikker.

Førstnevnte er TILs toppscorer, med fire nettkjenninger. Islandske Sigurdarson har to mål og to målgivende i 2017. Sammen med Åsen står duoen, som brukte forrige uke på landslagssamling, bak over halvparten av de 15 målene Gutan har scoret denne sesongen.

Deres betydning for TIL trenger man derfor ikke argumentere ytterligere for.

Les også

TIL skal hente ny forsvarsspiller i sommer

Mandag fortalte sportssjefen til iTromsø at verken Ingebrigtsen eller Sigurdarson vil få tilbud før etter overgangsvinduet stenger i månedsskiftet august/september. Årsaken er at klubbledelsen først vil se om Ingebrigtsen eller Sigurdarson blir solgt i sommer.

Det er et interessant trekk av TIL. At klubben velger å avvente Ingebrigtsen (kontrakt til 31. juli 2018) og Sigurdarson (kontrakt til 31. desember 2018) betyr åpenbart at de sitter med en forventning om at noe kan komme til å skje den neste tiden.

Ingebrigtsen kan bli solgt. Det sier seg selv, gitt hans gjenværende kontrakttid. At jeg tar med Sigurdarson skyldes at han gjennom godt spill for TIL og landslaget har gjort seg aktuell for en rekke klubber.

Spillere skal med jevne mellomrom bli solgt fra TIL, noe som er viktig for klubbens drift. Dette er en realitet supportere har vanskelig for å skjønne, men det er få klubber i Norge som ikke har spillersalg som en vesentlig del i klubbens økonomi.

Men dette må balanseres opp mot det sportslige, og skulle alle de tre ovennevnte forsvinne ut av klubben nærmest samtidig, enten til sommeren eller vinteren, vil det være krise i en klubb hvor nettopp det sportslige ikke akkurat går på skinner for tiden.

Les også

TIL og Mohn enige om ny millionavtale: - Han synes TIL er veldig flinke på dette

Et annet viktig aspekt er at salgsverdien på spillere synker proporsjonalt med tiden det er igjen av kontraktene deres.

At TIL velger å vente til etter sommeren med å tilby nye kontrakter til både Ingebrigtsen og Sigurdarson kan ha flere årsaker vi utenfor klubben ikke kjenner til. Det er likevel et høyt spill med en betydelig risikofaktor.

TIL må ta inn over seg at sentrale spillere ikke vil signere nye avtaler med klubben, og de må spørre seg hvorfor. Det er åpenbart ikke bare publikum som synes fotballen TIL spiller om dagen er for kjedelig og lite ambisiøs.

Jeg regner med alle de nevnte tre blir solgt på ett eller annet tidspunkt fra klubben. Det er naturlig med spillere som presterer over tid. Like fullt er det og åpne for at disse skal forsvinne nærmest samtidig uheldig.

Sett utenfra kan det framstå for noen som om TIL er på vei mot et opphørssalg av sentrale spillere, i påvente av et nedrykk. Jeg tror ikke det er riktig så ille, men mange i Tromsø vil sove bedre vel vitende om at enten Sigurdarson eller Ingebrigtsen er signert på nye avtaler.

Publisert:
  1. Tromsø IL

Mest lest akkurat nå

  1. Ny direkterute fra Sola

  2. Cruise-film fra Stavanger skal ut i hele verden

  3. Gladmelding til Bryne-fansen: – En av de beste i ligaen

  4. Vinden skaper trøbbel – ferjer omdirigeres til Hanasand

  5. Spotify fjerner Neil Youngs musikk

  6. Omkamp om grønt tak på Sølvberget: Kan bli byens mest spektakulære park