Bare fotballnerdene har hørt om ham. Nå er han tatt ut på Norges landslag.

Bjørn Maars Johnsen (25) var den største overraskelsen i landslagsuttaket til Lars Lagerbäck.

KAN FÅ DEBUTEN: Bjørn Maars Johnsen er overraskende tatt ut i troppen til kampene mot Tsjekkia og Sverige. - Dette har jeg drømt om hele livet, sier han.
  • Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Du skal være godt over gjennomsnittet oppdatert på fotball for å vite noe særlig om Bjørn Maars Johnsen.

Tirsdag ble han tatt ut i sin første landslagstropp i en alder av 25 år. Og det uten at landslagssjef Lars Lagerbäck har sett ham «live» en eneste gang.

– Jeg har ikke sett ham «live», men vi har fått et ganske bra inntrykk. Det blir interessant å se hvordan han fungerer på trening på dette nivået. Han vil veldig gjerne prestere for det norske landslaget og gjøre sin norske far stolt, sa Lagerbäck da han presenterte troppen til kampene mot Tsjekkia 10. juni (VM-kvalifisering) og Sverige tre dager senere.

Les også

Lagerbäcks overraskende uttak: Nesten ukjent spiss klar for landslaget

– En utrolig ære

Selv var Johnsen i skyene etter uttaket, som blant annet kommer fordi Bournemoth-spissen Joshua King er skadet. Lagerbäck hadde plass til fire debutanter i sin tropp. Foruten Johnsen er det Stabæk-spiss Ohi Omoijuanfo, Sogndal-keeper Mathias Dyngeland og Rosenborg-backen Birger Meling.

Dyngeland var også en stor overraskelse, men han er det mange som har hørt om. Skottland-proff Johnsen er derimot et rimelig ubeskrevet blad.

– Fikk akkurat melding om uttak til Norges landslag. Har drømt om å spille med det norske flagget på brystet hele livet. En utrolig ære, skriver Johnsen på Twitter.

En alternativ karriere

Hvem er så denne mannen? Han har norsk far og amerikansk mor, og har således dobbelt statsborgerskap. Han ble født i New York og vokste opp i North Carolina.

Som ungdomsspiller var han i Vålerenga, før han fikk noen kamper for Tønsberg. Så har han hatt en utradisjonell karriere i Spania, Portugal, Bulgaria og nå Skottland!

I 2012 meldte han overgang til en spansk 4. divisjonsklubb. Her viste han såpass gode takter at han fikk kontrakt med Atlético Baleares en divisjon opp. Deretter gikk turen videre til de portugisiske klubbene Louletano og Atlético CP. Såpass god var han i Portugal at flere av storklubbene der visstnok skal ha snust på norskamerikaneren, deriblant Benfica.

Drømmer om England

I stedet endte Johnsen opp i den bulgarske klubben Litex Lovech, som han spilte for I 2015 og 2016. Et nytt eventyr ventet i juli i fjor da han signerte for den skotske toppserieklubben Hearts, som endte på 5. plass sist sesong.

Høyreiste Johnsen spilte 37 kamper og scoret seks mål. I et intervju før jul gjorde han det klart hva som er drømmen:

– Som fotballspiller er målet mitt å spille i England eller i en annen stor liga. Den skotske ligaen er på vei opp, og folk ser på oss. Det er bra for alle. Ikke bare for meg, men for samtlige spillere, sa Johnsen til nettstedet scotzine.com.

Publisert:
  1. Lars Lagerbäck
  2. Herrelandslaget fotball
  3. Joshua King

Mest lest akkurat nå

  1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

  2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

  3. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

  4. Så vakkert, så vakkert

  5. Stavanger-ost best i Norge

  6. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS