«Lyn feirer uavgjort som om de har vunnet Europa-cupen»

Vålerengas tidligere mediesjef skriver om sitt forhold til byrivalen.

Vålerenga-supportere under 4-4-kampen mot Lyn på Ullevaal i 2009. Onsdag møtes byrivalene igjen.
 • Lasse A. Vangstein
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

For meg kommer en Vålerenga-seier over Lyn rett bak følelsen av cup— og seriegull.

Jeg har vært så heldig at jeg i min levetid har opplevd alt dette. Ikke mange nålevende Lyn-tilhengere kan si det samme. Pokaler står naturlig nok høyest, og jeg har dessverre ikke opplevd mange byderbyseiere i min levetid. Da vi endelig knuste Lyn med 4-1 på et flombelyst Ullevaal stadion en septemberkveld i 2009, etter flere år med sammenhengende flaks for vestkantens hurragutter, gjorde det ekstremt godt. Det etter hvert velkjente «Derbyspøkelset» holdt med feil lag altfor lenge. Who ya gonna call? Ghostbusters!

Les også

«Er Oslo spesielt stolte av dere, VIF? Neppe!»

For to år siden befant Lyn seg på fjerde nivå i Norge, og Tippeligalaget Vålerenga fikk cupkamp borte på sin gamle leikegrind mot rivalene fra vestkanten. Vålerenga karret seg til en 2-1-seier på Bislett, med seiersmålet sent i kampen. Målet skulle kanskje vært annullert? Hvem bryr seg? Vi slo Lyn. Det gjorde ekstremt godt. Kanskje var det et snev av karma for all flaksen Lyn hadde i derbykampene på 2000-tallet? Det gjorde seieren enda bedre.

Arbeiderklasse mot overklasse

For meg er kampene mot Lyn de største enkeltkampene i norsk fotball. Dette er byderby, øst mot vest, arbeiderklasse mot overklasse, fattig mot rik (strengt tatt fattig mot fattig nå, vel å merke). Men mest av alt, dette er fotball. Disse kampene er noe helt eget.

Lasse A. Vangstein og Joachim Westher Andersen var tidligere mediesjefer i VIF og Lyn.

Lokaloppgjørene mot Lillestrøm er morsomme de, men kan ikke måle seg. Lillestrøm er et annet fylke, det er flere meter med åker i mellom Oslo by og bygda på Romerike. Det er Vålerenga mot Lyn som gjelder. Samtidig er Lyn en vanskelig klubb å forholde seg til. Da NFF kom med oppsettet til tredje runde skulle jeg sjekke hva Lyn skrev om kampen i sosiale medier. Det var lettere sagt enn gjort. Hva skulle jeg søke på, hva heter egentlig Lyn om dagen? FC Lyn Oslo? Skiklubben Lyn? Ski— og turneklubben Lyn? (Hei, Kim Holmen!), Fotballclubben Lyn? På tide å bestemme seg for hva klubben skal hete, kjære venner? Lyn er en klubb, med tilhengere, som feirer et uavgjortresultat som de skulle løftet den store Europa-bøtta. Det er ikke lett å bli klok på den typen holdning til tap og vinn i fotball.

Det er ikke lett å bli klok på den typen holdning til tap og vinn i fotball.

Ønsker jeg FC/FK/Skiklubben Lyn tilbake i Tippeligaen? Visst gjør jeg det. Jeg vil ha tilbake årlige byderby. Det er snakk om Norges hovedstad, vi må ha plass til to toppklubber – Vålerenga trenger Lyn som Lyn trenger Vålerenga og Oslofotballen trenger Vålerenga mot Lyn. Jeg vil faktisk driste meg til å si at norsk fotball trenger Vålerenga mot Lyn. Rogalandsoppgjøret Haugesund – Sandnes Ulf klinger liksom ikke helt på samme måte, det skjønner alle.

Om du har et snev av sympati for Vålerenga, Lyn eller Oslo-fotballen bør du ha rimelig gode grunner for å holde deg hjemme onsdag kl. 19.00. Da er stedet å være Ullevaal stadion. Det er byderby. Det er fotball. Det er engasjement og glede.

Visste du for øvrig at det i dag er 2088 dager siden sist Vålerenga tapte mot Lyn? «Derbyspøkelset» har skiftet drakt, til kongeblått! Kom igjen, Enga!

Lasse A. Vangstein

Les også

 1. - Når man trenger kirkekollekt for å redde fotballklubber, da er det alvor

Publisert:
 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Fotball-NM
 4. SFK Lyn
 5. Vålerenga Fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

 2. 28-åringen kjøpte bare brukte klær i et helt år: – Det kostet meg to tusen kroner

 3. Ole Kallelid er død

 4. De leier ut trehytter i skogen på Ogna – med boblebad, sauna og utedusj

 5. Kvitsøyferja går som normalt

 6. Kurt Kristensen er død