Russiske idrettsledere medgir «systematisk dopingprogram»

– Jeg håper dette er et vendepunkt, sier WADA-president Craig Reedie.

WADA-president Craig Reedie har mottatt et brev der russiske idrettsledere går lenger enn før i å innrømme systematisk dopingjuks.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Russlands fremste idrettsledere medgir i et brev til WADA «uakseptabel manipulasjon av antidopingsystemet» og «et systematisk dopingprogram».

– Ved første øyekast virker det som de nærmer seg innrømmelse av feilene som er gjort. Jeg håper dette er et vendepunkt, sier WADA-president Craig Reedie etter å ha mottatt brevet.

Nyhetsbyrået AFP har sett en kopi av brevet, som var skrevet på russisk og adressert til Reedie, med kopier til IOC-president Thomas Bach og IPC-president Andrew Parson. Det var signert av Russlands idrettsminister Pavel Kolobkov, president Alexander Zjukov i landets OL-komité og president Vladimir Lukin i Russlands paralympiske komité.

I brevet beskrives doping som «systemisk», men det er ingen innrømmelse av at myndighetene var involvert, noe som var en av de viktigste konklusjonene i WADA-granskingen ledet av Richard McLaren.

McLaren-rapporten fant det bevist at sikkerhetstjenesten FSB var involvert i manipulasjon av urinprøver under Sotsji-OL i 2014.

Les også

Ingen russere får håndtere dopingprøver i VM

Betingelser

– Den alvorlige krisen som har påvirket russisk idrett ble forårsaket av uakseptabel manipulasjon av antidopingsystemet som påvist i granskinger gjort for WADA og IOC, står det i brevet.

Å godta konklusjonene i McLaren-rapporten har vært en av de to siste betingelsene for å oppheve suspensjonen av Russlands antidopingbyrå RUSADA.

De tre som undertegnet brevet hevder at de ikke kjente til dopingjukset.

– Vi bekrefter at passende sanksjoner er truffet mot personene som var involvert i det systematiske dopingprogrammet, deriblant å sørge for at de ikke lenger har noen rolle i eller innflytelse over RUSADA, står det i brevet.

Igjen blir påstandene fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov trukket i tvil. Det hevdes at CAS-avgjørelsen i februar som opphevet utelukkelsen av 28 russiske utøvere har «forårsaket rimelig tvil om vitnemålets troverdighet».

Les også

IOC-medlem: - Problemet i WADA er ikke systemet. Det er folkene.

Het diskusjon

En inspeksjon av laboratoriet Rodtsjenkov en gang ledet er den siste WADA-betingelsen for å ta RUSADA inn i varmen igjen. Russerne har foreløpig ikke gått med på det. De hevder at deres egen etterforskning først må avsluttes.

Brevet kom rett før WADAs styremøte i Montreal forrige uke og skal ha ført til opphetet diskusjon mellom IOC-representantene, som ønsker å oppheve suspensjonen av RUSADA, og representantene for nasjonale myndigheter, som ikke ønsker det.

– Diskusjonene var vanskelige fordi idrettsbevegelsen går inn for opphevelse av sanksjonene, sier en kilde i WADA til AFP under forutsetning av anonymitet.

WADA-komiteen som er ansvarlig for sanksjonene skal møtes 14. juni for å gå gjennom nye elementer i saken, deriblant brevet.

– Noen hevder at dette bare er semantikk, men semantikk betyr noe i dette spillet. Det betyr noe i Moskva og det betyr noe i denne organisasjonen, sier Reedie.

(©NTB)

Publisert: