- Jeg hadde nok sluppet mye mas om jeg var ti centimeter høyere

Oppturene. Tabbene. Høyden. Ventetiden. Og beslutningen om å stole på klubben han så gjerne vil spille for. Vi fulgte Arild Østbø på veien til å bli ny førstekeeper i Viking.

 • Kristian Oftedal Kvendseth
  Kristian Oftedal Kvendseth
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

CAPE TOWN (Aftenbladet): — Frustrerende, sier Arild Østbø. – Folk hjemme kjenner meg ikke.

Han tar av seg skoene, legger ned håndkleet, smører seg med solkrem, smiler, drikker litt av vannflasken, går mot sjøen og kaster seg ut i de kalde bølgene som tålmodig slår inn mot den kritthvite sandstranden i Camps Bay. Han tenker at dette er en god dag. Han merker det der han står i midt i bølgene. I Cape Town, Sør-Afrika, for å bygge overskudd inn mot seriestart i den norske eliteserien i fotball. Han er klar.

Om tre måneder vil alle fotballinteresserte vite hvem han er. Fra slutten av mars vil det skrives om ham i avisene etter Vikings kamper, han vil kunne se nye bilder av seg selv på nettet og en bergensk programleder med halvlangt hår og glimt i øyet vil nevne navnet hans i fotballsendingene på tv.

Huskes for to ting

Den blonde 22-åringen fra Norge som akkurat nå slenger seg ut i de blå atlanterhavsdønningene er Vikings nye førstekeeper. Det er Arild Østbø fra Hundvåg, han som skal erstatte Rune Almenning Jarstein og bidra til at Vikings sterke keepertradisjoner vokser videre inn i framtiden.

Selv kjenner han seg klar, men han vet at han har mye å bevise.

Det hjelper ikke at han har over 50 aldersbestemte landskamper, eller at han har spilt mot engelske stjerner på store arenaer og holdt etablerte eliteseriekeepere på benken foran titusenvis av tilskuere, at han stått i mål for Sandnes Ulf og Start og debuterte i eliteserien som 17-åring, ble trent av legenden Kurt Hegre og fikk mulighetene til å lære yrket av landslagskeeperne Thomas Myhre og Rune Almenning Jarstein, eller at han flyttet fra kamerater og kjæreste for å spille for bunnlaget Strømmen og ble nominert til Kniksen-prisen som beste keeper mens han ventet på at Viking skulle holde løftet de ga ham for flere år siden.

Folk i Stavanger husker Arild Østbø for to ting: At han er en lav keeper. Og at han forsøkte å finte bort Tor Hogne Aarøy på Viking stadion for over tre år siden.

Begge deler får han gjort forferdelig lite med.

Likevel måtte vi spørre. Om hvordan det er å være lavere enn de fleste andre i samme posisjon. Og om opplevelsen den høstkvelden på Viking stadion i oktober 2010, da en knust 19 år gammel gutt ble sittende i garderoben en hel time før han klarte å gå ut til pressen etter kjempetabben som han visste ville bli slått opp over alt.

— Jeg er veldig bevisst på at jeg må markere meg. En må tørre å by på seg selv. Derfor kommer det til å bli mye farger på keeperdraktene mine denne sesongen. Når du ikke er så stor, må du bruke metoder som får deg til å virke større, sier Arild Østbø.

— Når det gjelder tabben mot Aalesund, så la jeg den bak meg etter en lang samtale med pappa samme kveld. Det var tungt i garderoben og jeg var vel den siste som gikk ut, men det er slikt en lærer av.

Høyde ikke nødvendig

Svarene kommer kontant og uten betenkningstid. Østbø har jobbet mye med selvtilliten. Det viser. Samtidig er det tydelig at han er lei spørsmålene om sin beskjedne høyde og rekkevidde. De har keepertalentet fått siden han ble hentet til Viking som 14-åring.

— Jeg hadde nok sluppet mye mas om jeg var ti centimeter høyere. Se på Iker Casillas. Se på Fabien Barthez, sier Østbø og sikter til den spanske landslagskeeperen og franske keeperlegenden.

— Du trenger ikke være to meter for å kunne stå bra i mål.

Det er flere år siden Viking bestemte seg for å satse på Arild Østbø som klubbens nye keeper. Det skjedde i 2012 etter at han hadde hjulpet Start til opprykk til eliteserien den høsten. Sørlandsklubben ønsket å gjøre låneavtalen permanent. Da Viking takket nei til budet fra Kristiansand, fikk Arild Østbø løfter om at han ville bli Vikings nye førstekeeper den dagen Rune Almenning Jarstein forsvant til utlandet. Det tok lang tid.

— Det har vært utfordrende å vente så lenge. Men jeg vil jo spille for Viking. Det er det som er drømmen, sier 22-åringen.

For Kjell Jonevret og keepertrener Kurt Hegre har det hele tiden vært naturlig å gi Arild Østbø muligheten den dagen Jarstein ble solgt. Dersom Stavanger-klubben skal kunne ha sine ord i behold og være troverdige når det kommer til spillerutvikling, ville det blitt helt feil å velge en annen løsning, forklarer de to.

Kurt Hegre beskriver Østbø som en offensiv keepertype som har jobbet mye med å forbedre spenst og rekkevidde. Treningsopplegget er laget av klubbens medisinske koordinator og er skreddersydd Østbø og hans 183 centimeter.

Ingen klager

Vi er tilbake på stranden i Camps Bay. Sesongstart, frosne grasbaner og den første feilpasningen i årets eliteserie er over to måneder og 15.000 kilometer unna. Sånn virker det også, der gjengen fra Viking pruter med strandselgere som vil selge afrikanske elefanter av tre og billige solbriller.

— Dette er fint, men jeg gleder meg aller mest til å komme hjem og komme i gang med jobben. Jeg er ikke nervøs, sier Arild Østbø og ber om å bli trodd.

— Husk at jeg har vært fast på aldersbestemte landslag siden jeg var 15. Jeg har spilt i eliteserien. Jeg har spilt i førstedivisjon. Jeg har spilt U21-EM for Norge. Jeg har oppnådd ganske mye. Likevel er det mange i Stavanger som ikke kjenner meg og vet hva jeg kan. I Kristiansand og Strømmen, derimot, der vet de hva jeg står for. Det er ingen som klager der.

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Viking FK

Eliteserien

SVUTMP
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
6Viking30128105452244
7Odd30134135251143
8Stabæk3091294145-439
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Borghild Fiskå er død

 2. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

 3. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

 4. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

 5. Mobil- og bredbåndsnettet skal være tilbake i Sirdal

 6. Da strømmen ble borte i kraftbygda Sirdal