Sagosen slakter håndballtoppenes svar på kritikken

Under håndball-EM langet de norske håndballstjernene ut mot lederne i internasjonal håndball. Nå har Adresseavisen fått svaret fra Det europeiske håndballforbundet (EHF).

Publisert: Publisert:

Sander Sagosen har etablert seg i verdenstoppen. Nå bruker han statusen sin til å si fra om det han mener er galt i internasjonal topphåndball. Foto: CHRISTIAN SKARE STENDAL

 • Christian Skare Stendal

Og la det være klart først som sist: Sander Sagosen er ikke imponert over responsen.

– Det er jo arrogant. De svarer egentlig ikke på noe, sier han om EHFs respons til Adresseavisen.

Mer om det senere.

 • Les mer: Stjernetrio med full slakt – krever store endringer i håndballen

Krever store kutt i antall kamper

Konflikten mellom verdens beste håndballspillere og de som bestemmer den internasjonale terminlisten, Det internasjonale håndballforbundet (IHF) og Det europeiske håndballforbundet (EHF), ser ikke ut til å ta slutt.

For Sagosen & Co. er rasende. I fjor kom kampanjen #dontplaytheplayers, der de største stjernene kom med krav om endringer, etter det de selv opplever som et internasjonalt kampprogram som legger opp til rovdrift på spillerne.

Under EM utdypet Sagosen, Magnus Abelvik Rød og Gøran Johannessen misnøyen overfor Adresseavisen, og foreslo kraftige kutt i antall mesterskap og kamper i Champions League.

De fikk støtte av både landslagssjef Christian Berge og idrettsforsker Grethe Myklebust.

Landslagssjef Christian Berge er enig med spillerne sine, og mener det må bli lagt bedre til rette for landslagsstjernene. Foto: Vidar Ruud/NTB SCANPIX

Mens Norges håndballpresident, Kåre Geir Lio, gikk i bresjen for et fellesmøte mellom spillere, forbund og trenere med kampbelastning som eneste tema.

Spillere og trenere var klar på at økonomiske hensyn trumfer hensynet til spillernes helse.

Det hele toppet seg etter at Norge sikret seg bronsemedaljene. Da hadde de nettopp spilt sin fjerde kamp på fem dager. Da var Sagosen lei av at spillerne ikke blir hørt, og spurte om det må mange langtidsskader til for at helsen skal bli tatt nok hensyn til.

– Det må snart få noen konsekvenser. Det går utover det felles produktet vi alle elsker, som er håndball, sa han.

Avslo å stille til intervju

I etterkant av mesterskapet, mandag 27. januar, sendte Adresseavisen e-post til EHF-president Michael Wiederer, med kopi til kommunikasjonssjef Thomas Schöneich, med forespørsel om et intervju.

I samme e-post ble saken oppsummert, og det ble lagt til sju konkrete spørsmål.

* Forstår du hvorfor spillerne er sinte?

* Hva synes du om spillernes uttalelser?

* Hva kommer EHF til å gjøre for å møte spillernes krav?

* Er økonomiske hensyn viktigere enn hensynet til spillernes helse? Hvorfor, hvorfor ikke?

* Kommer dere til å gå med på Kåre Geir Lios ønske om et stort møte?

* Frykter du at noen av stjernene vil droppe mesterskap i fremtiden? Hva vil det i tilfelle bety for EHF?

* Kommer bronsefinalen til å holdes dagen etter semifinalen i neste EM?

Da Adresseavisen ikke hadde mottatt svar på e-posten 4. februar, ble det sendt en purring. Svaret fra kommunikasjonssjef Schöneich kom på kvelden to dager senere.

Der var beskjeden at EHF-president Michael Wiederer ikke er tilgjengelig for et intervju om saken, med beskjed om at de fleste av spørsmålene allerede er blitt besvart.

Her er intervjuene EHF viser til

Schöneich henviste til et intervju med EHFs egen hjemmeside, i tillegg til et intervju med dansk TV 2 gjort i Wien i januar.

Samtidig viste EHF til et møte mellom spillerne og håndballederne i Basel i fjor høst.

– Vi har løpende dialog med spillerforeningen om hvordan vi forbedrer arbeidsmengden for spillerne, sa Wiederer i intervjuet med TV 2, og fortalte blant annet at de har endret den internasjonale kalenderen, slik at sesongen avsluttes tidligere enn før.

EHF-president Michael Wiederer (til høyre), her sammen med den norske håndballpresidenten Kåre Geir Lio, er ikke tilgjengelig for intervju. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Nå er det ikke lengre landskamper etter finalehelgen i Champions League. Dermed øker vi ferien mellom sesongene. (…) 2020 er et spesielt år på grunn av OL, men det vil starte på ordentlig i 2021, sa han.

I tillegg åpnet Wiederer for færre mesterskap i fremtiden, men kun dersom det ikke går utover antall EM.

– Sett fra vårt perspektiv i EHF, kunne det godt vært et system med to EM, ett VM og ett OL, slik at det er to globale og to europeiske arrangement på fire år, sa han.

– Tomme ord

Det er dette Sagosen mener egentlig ikke er svar på noe som helst.

– Det er overfladisk, og de sier at det skal skje forbedringer, men inntil videre har det bare vært tomme ord, sier han.

– Du er ikke overrasket over svaret?

– Nei, det gjenspeiler vel hele organisasjonen. Jeg er ikke overrasket, for å si det mildt, sier Sagosen og svarer «nei, nei. Overhodet ikke» på spørsmål om han blir imponert over responsen.

Sagosen var langt mer fornøyd med hjemmefansen i Trondheim enn med lederne av internasjonal håndball. Foto: Richard Sagen

– Det sier sitt når de refererer til sin egen kanal, et intervju de har full kontroll over, og et TV 2-intervju der de ikke sier noe som helst, følger han opp.

Han er fortsatt frustrert over at det norske laget måtte gjennom fire kamper i løpet av de fem siste dagene i EM.

– Det er vel litt som å pisse på egen legg. Det de sier om at det skal være hviledag mellom hver kamp, er bullshit. Og det er det vi har fått høre at det skal være, sier Sagosen.

Står på kravet

– De sier de er i jevnlig kontakt med spillerforeningen?

– Jeg vet det har skjedd et møte med Den europeiske håndballspillerforeningen etter kampanjen ble satt i gang, der Uwe Gensheimer og Mikael Appelgren var til stede. Det er vel det eneste jeg har hørt om jevnlig dialog. Det loves forbedring, men så skjer det veldig lite. Det er et opprop som krever handling nå, og om det utsettes hele tiden, har jeg vondt for å tro på det de sier, sier Sagosen.

– For meg er det bare tomme ord inntil videre. Det må skje noe, det må tas avgjørelser til spillernes beste, sier han.

– Har du begynt å planlegge hvilke mesterskap du selv kan komme til å stå over?

– Nei, det er mer en handling som må skje der og da. At det kommer et tidspunkt der nok er nok. Til slutt får du c-mesterskap, fordi de beste spillerne ikke gidder mer. Skal jeg ha spilt 12-14 mesterskap som 30-åring? Jeg kan ikke være med på alt, det er håpløst, sier Sagosen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 2. Jåttå: Ulykke med bil og sykkel

 3. Politiet jaktet blotter på Orrestranda

 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 5. Helsemyndighetene skal ta i bruk spyttprøver som koronatest

 6. Dømt til 15 måneders fengsel

 1. Håndball
 2. Christian Berge
 3. Magnus Abelvik Rød
 4. Sander Sagosen
 5. Gøran Johannessen