Dubov slo tilbake i Rapid Challenge – sikret avgjørende finalekamp onsdag

Daniil Dubov spilte mesterlig sjakk og utlignet til 1–1 i finaleserien mot Hikaru Nakamura i onlineturneringen Rapid Challenge.

Publisert: Publisert:

Daniil Dubov sørget for økt spenning etter å ha vunnet tirsdagens kamp. Foto: ANTON VAGANOV / Reuters

  • NTB

Dubov vant tirsdagens kamp 2,5-1,5 etter fire partier, og duellantene skal dermed møtes i en tredje og avgjørende kamp onsdag.

Nøkkelpartiet ble – som da Nakamura vant dagen før – åpningspartiet. Dubov leverte en ren maktdemonstrasjon da han utnyttet svakt spill av Nakamura og vant med svarte brikker.

I parti to hadde Dubov hvite brikker, og han valgte en nøyaktig lik åpning som da han slo Nakamura i mandagens tredje parti. Amerikaneren svarte med å invitere til trekkgjentakelse, uten å få russeren med på det umiddelbart. Det endte imidlertid med trekkgjentakelse og remis etter en heftig tempoøkning utover i partiet.

I tredje parti åpnet Nakamura aggressivt med hvite brikker, og det var ingen tvil om at han gikk for seier i partiet. Han opparbeidet seg tidlig et lite overtak, men gjorde så et svakt trekk der han ofret sin siste løperen. Det gjorde stillingen mer jevn, og Dubov klarte å forsvare angrepsforsøkene fra Nakamura slik at det ble remis, og stillingen var 2–1 i favør russeren før siste parti.

Hikaru Nakamura måtte se seg slått av Daniil Dubov i 2. finalekamp i Rapid Challenge. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Spennende avslutning

Dubov ville med andre ord klare seg med remis med hvite brikker i fjerde parti, men han så likevel ut til å gå for seier. Etter hvert skjønte den 24-årige russeren riktig nok at han måtte forsøke å «låse» spillet i en remisstilling. Det lyktes han ikke med uten å støte på utfordringer – sjakkcomputeren viste på et tidspunkt en seierssjanse på 58 prosent for Nakamura – men japaneren klarte ikke å sette inn det avgjørende støtet.

I stedet gjorde Dubov et overraskende trekk som fikk Nakamura til å feilvurdere og gjøre et svakt trekk. Da fikk russeren brått overtaket, men han valgte å forsvare inn remis. Dermed vant Dubov kampen 2,5-1,5 etter 72 trekk og sikret en ny finaleduell.

Vinneren av turneringen, som er den andre i Magnus Carlsen Chess Tour, får 455.000 kroner i premiepenger. Carlsen vant selv den første turneringen i serien og ble slått ut av Nakamura i semifinalen i Rapid Challenge.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere tidligere toppolitikere kjemper om samme lederjobb i Stavanger

  2. Vgs-elever kan få utsatt skoledag for å unngå rush på kollektivtrafikken

  3. To til sykehus etter trafikkulykke på Buevegen

  4. Blir stengt helt fram til jul

  5. Anders Opedal er rett mann til jobben som konsernsjef, men neste gang må Equinor-styret finne en kvinne

  6. Tre statsråder informerer om skolestart

  1. Sjakk