Ridderrennet reddet: – Glad for at Regjeringen tok ballen

Regjeringen går inn med én million kroner slik at det tradisjonsrike Ridderrennet går sin gang.

FINE FORHOLD: Prinsesse Märtha Louise (t.v.) og Kjetil Korbu Nilsen fra Kongsberg under Ridderrennet i 2013, da det gikk for 50. gang.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Rennet, som har betydd så mye for så mange opp gjennom årene, blir avviklet fra 24. til 31. mars i 2019.

Det så mørkt ut. Det har vært vanskelig å finne sponsorer, noe som igjen har ført til at arrangøren måtte doble alle deltageravgifter for i det hele tatt å komme rundt. Det ville ha ført til at mange av de svakeste rett og slett ikke hadde hatt råd til å være med.

– Vi synes Ridderrennet er et så viktig arrangement. Derfor har vi tildelt den summen arrangøren har søkt på, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) til Aftenposten.

TILDELER PENGER: Kulturminister Trine Skei Grande.

Hun har fulgt med på Ridderrennet og sett at arrangøren har slitt. Regjeringen ønsket å bidra med et beløp som kan bidra til at rennet går sin gang på den vanlige måten.

– Vi gjør det fordi vi vet at rennet bidrar til fysisk aktivitet. Vi vet at inaktivitet ofte blir knyttet til funksjonsnedsettelse, og at den fysiske og psykiske helsen henger sammen.

Les også

Opprørt over at tradisjonsrikt skirenn er i fare: – Dette er kritisk

Ridderrennet har opp gjennom årene bidratt til at flere er kommet i gang med aktivitet.

– Hvor ofte går en regjering inn og redder et idrettsarrangement?

– Det gjør vi ikke så ofte. Det finnes ikke en egen støtteordning. Men akkurat Ridderrennet går helt inn i målet til Regjeringen: fysisk aktivitet og det å nå nye grupper. Vi håper at vi kan dytte noen flere sponsorer på plass, som også synes at dette er viktig.

Grande mener at Ridderrennet har høy status og er et arrangement som folk kjenner. Derfor er hun så glad for at det var mulig å finne noen ekstramidler.

– Burde Ridderrennet vært en post på statsbudsjettet?

– Nei, ikke så lenge vi bevilger penger.

Førte til lettelse

For styreleder Håkon Gisholt i Ridderrennet, kom denne beskjeden som en stor overraskelse.

– Det betyr at rennet er reddet i sin nåværende form. Vi trenger ikke å doble deltageravgiften som vi nå så oss nødt til. Det ville også ha ført til at de svakest bemidlede ikke hadde råd til å bli med og dermed trukket seg bort.

Bakgrunnen er denne:

Det tradisjonsrike Ridderrennet, som er et tilbud til mennesker med funksjonsnedsetting, har mistet sponsorinntekter de siste årene.

Gisholt og flere med ham har vært fortvilet. Arbeidet over lengre tid med å få inn flere sponsorkroner, har ikke ført frem. Sponsorene Entra og Lions er fortsatt med, men arrangøren har trengt flere ben å stå på.

POPULÆRT: Kronprins Haakon går sammen med Helge Flo fra Oslo under Ridderrennet i 2013.

Arrangøren har hjulpet unge deltagere og nyskadede med et større beløp, men likevel har det som oftest vært 2000 kroner som deltagerne har måtte bidra med. En dobbelt så høy sum kan være i overkant for mange.

– Vi er svært takknemlige for dette beløpet som betyr så utrolig mye for rennets eksistens, sier styrelederen.

Cato Zahl Pedersen, leder av de paralympiske idrettene ved Olympiatoppen, har vært i styret siden 1999, og fra de tidlige årene da Entra var med på å sikre utviklingen.

Han tror knapt den nyheten han hører.

– Vi var kommet til et nytt punkt der vi så etter flere samarbeidspartnere. Det er så fint at kulturministeren og regjeringen tar den ballen. Dette betyr mye for mange samfunnsaktører. Studenter fra Norges idrettshøgskole og Forsvaret bidrar på mange måter, ikke minst som ledsagere. Nå har vi det tredje benet, økonomien på plass. Denne støtten får en oppside for mange.

Birgit Skarstein gleder seg stort over nyheten om at Ridderrennet får hjelp fra Regjeringen.

En spesiell møteplass

Birgit Skarstein, som selv fikk sin første idrettsopplevelse på Beitostølen etter at hun ble skadet, mener at Ridderrennet er en bauta.

– Jeg fikk oppleve de trygge og gode rollemodellene arrangementet rommer. Dette er en helt spesiell møteplass og fellesskapsarena som det ikke finnes maken til. Det at arrangementet kan fortsette videre for både veteraner og nyskadede er bare fantastisk, sier hun.

LEGENDE: Grunnleggeren av Ridderrennet, Erling Stordahl (t.h.), i aksjon under Ridderrennet i 1981, ledsaget av Oddmund Jensen.
Publisert: