TV-kameraene fanget opp Russland-spillernes snifferitual: – Bør være forbudt

«Ikke helt uvanlig i toppidretten», sier TV 2-ekspert Johan Kaggestad. Men tysk forsker reagerer sterkt mot russerne.

Her sniffer Russland-spiller Aleksandr Golovin (nummer 17) fra hånden sin.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Russland røk ut av VM lørdag. Datoen 1. juli 2018 vil uansett bli stående med gullskrift i den russiske fotballhistorien. Den dagen slo Russland ut Spania i åttendedelsfinalen i VM.

I etterkant har imidlertid TV-bilder fra kampen startet en debatt.

I spillertunnelen gikk nemlig russerne rundt med bomullsdotter i hendene. TV-kameraene fanget dessuten opp at enkelte spillere sniffet fra hendene.

Bildene startet en rykteflom i spesielt tyske medier. Nå bekrefter Russlands landslagslege Eduard Besuglov at de russiske spillerne sniffet ammoniakk.

– Det er snakk om simpel ammoniakk som inhaleres fra bomullsdotter. Tusenvis av idrettsutøvere bruker dette som en oppkvikker, sier Besuglov til russiske medier, ifølge den spanske sportsavisen Marca.

– Som definisjonen på doping

Ammoniakk står ikke på dopinglisten. Men det er likevel delte meninger om Russland-troppens snifferitual.

Den tyske forskeren Fritz Sörgel er sterkt kritisk.

– Ammoniakk gjør at man ikke føler seg like sliten, og er veldig kraftig. Det virker raskere enn nikotin og koffein, siden det går rett i lungene. Om man legger alt dette sammen, er det som definisjonen på doping. Jeg synes det burde vært forbudt, sier Sörgel - som jobber på det biomedisinske instituttet i Nürnberg - til Bild.

Sniffingen av ammoniakk ble slått stort opp i tyske medier. Her er oppslaget til storavisen Bild.

Besuglov slår tilbake mot anklagene. Han peker på at hvem som helst kan kjøpe ammoniakk på apoteket og sier det russiske landslagets praksis har «ingen tilknytning til doping».

Kaggestad er ikke tilhenger

TV 2-ekspert Johan Kaggestad har engasjert seg i antidopingarbeidet i en årrekke. Han er ikke veldig overrasket over at Russland-laget brukte ammoniakk.

– Det er ikke helt uvanlig å bruke det i toppidretten. Vektløftere sniffer ammoniakk før de skal løfte vektene. Det kan bidra til å åpne luftveiene, men det er ikke forbudt. Det er typisk for toppidretten at man utnytter alle muligheter innenfor regelverket, sier Kaggestad til Aftenposten.

NTNU-professor Inggard Lereim har jobbet med å avsløre dopingjuks i flere tiår. Overfor Dagbladet beskriver Lereim ammoniakk-sniffingen som en «uheldig gimmick». Han er bekymret for signalene som sendes til yngre utøvere.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad (til venstre) forteller at det ikke er uvanlig å bruke ammoniakk i toppidretten. Dopingjeger Inggard Lereim (til høyre) synes likevel signaleffekten er problematisk.

Selv om Johan Kaggestad har inntrykk av at ammoniakk ikke er uvanlig i toppidretten, er han ikke begeistret.

– Alt kunstig er ikke jeg en tilhenger av, slår Kaggestad fast, før han legger til spøkefullt:

– Jeg har ikke tenkt å begynne med å sniffe ammoniakk.

Publisert: