Regelverket som felte Johaug, fikk kritikk. Rutinert CAS-dommer mener hennes sak ikke vil føre til endringer

WADA-koden som Therese Johaug ble dømt etter, er i endring.

Therese Johaug på vei ut av CAS’ domstol i Lausanne i 2017.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Tyske Christoph Vedder nyter stor respekt blant tilhørerne i ærverdige Gamle Festsal i Urbygningen hos det juridiske fakultet i Oslo.

Det er helt stille når 72-åringen detaljert forklarer hvordan Idrettens Voldgiftsrett (CAS) er bygget opp.

Vedder er en svært erfaren CAS-dommer. Han er også leder for Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) antidopingpanel. Tidligere har han vært formann i voldgiftspanelet til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Les også

Johaug ble nektet åpen dopinghøring. Nye regler kunne oppfylt ønsket hennes.

Den rutinerte CAS-dommeren Christoph Vedder (t.h.) holdt foredrag i Oslo forrige uke.

Regelverket Vedder og resten av idrettsdommerne dømmer ut fra, er under endring. Koden til Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) skal revideres.

– Det er endringer på vei. Det er en kommisjon som jobber med det, og jeg vet ikke om det er et utkast ute allerede, men det burde være en ny WADA-kode i bruk fra januar 2021. Men jeg er ikke kjent med detaljene, avslører tyskeren i et intervju før foredraget sitt.

– En av endringene vil gå på det som skjedde i Sotsji, selvfølgelig, fordi et så organisert dopingsystem ikke var dekket av koden, fortsetter han.

For strengt?

Therese Johaugs dopingdom på 18 måneder for bruk av en ulovlig leppekrem, som alle var enige om ikke var prestasjonsfremmende, skapte sterke reaksjoner. Mange mente regelverket var for strengt. Vedder tror ikke denne delen av regelverket blir endret.

– Jeg mener at det som var saken i Johaugs sak, allerede er dekket av reglene. Kanskje det er noen små detaljer eller andre ting, men jeg har ikke kunnskap om det, sier Vedder.

Den meritterte idrettsjuristen Gunnar-Martin Kjenner er blant dem som har tatt til orde for endringer i WADA-koden. Kjenner har hørt Vedders argument tidligere.

– Hennes dom er innenfor regelverket, men den er urimelig og den strider mot min rettsbevissthet, er hans mening.

Det var flere aspekter ved Johaugs dom som fikk Kjenner til å reagere.

– Jeg synes at skjønnet det kan dømmes etter, er for lite. I vanlig moderne rett er det et romslig skjønn for straffeutmåling. En annen ting er graden av uaktsomhet. I strafferett kreves det uaktsomhet. Her kan man bli dømt for en ubetydelig grad av skyld. Det strider med rettssikkerheten. Den omvendte bevisbyrden er også en faktor. I Johaugs sak var det en trykt advarsel på esken. Men det var også bilder av esker hvor apotekets klistremerke lå veldig tett inntil advarselen. Vi kan ikke utelukke at klistremerket dekket over advarselen i Johaugs tilfelle, men siden hun hadde kastet esken, slår dette tilbake på henne. I en alminnelig straffesak ville dette slått ut for påtalemyndigheten. Det gjør meg skeptisk, sier Kjenner.

Les også

Nå kreves svar på ett sentralt spørsmål om Russland-skandalen: – Ikke sikkert det er fnugg av bevis

– De er ansvarlige for hva de har i kroppen. Det er strengere enn hva du og jeg må følge i hverdagen. Men det er kanskje prisen som må betales for å kjempe mot dopingen, sier Vedder.

Fremtidige utfordringer

Tidligere i 2018 var han leder for de to CAS-panelene som sendte sjokkbølger gjennom idrettsverdenen da de frifant 28 russiske idrettsutøvere for dopinganklager tidligere i 2018.

Fra klokken 08.00 til 22.00 i seks dager jobbet panelene med å hastebehandle 39 saker. 28 russere ble frikjent, deriblant Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin. Bevisene var ikke sterke nok.

– Det var et tidspress, men jeg opplevde ikke noe press utover det. Tidspresset var veldig stort, men aktørene gikk med på seks fulle dager og vi ble spurt om å gi dommene over tid. Den siste kom 3. desember i fjor, forklarer Vedder.

Avgjørelsene ble anket til sveitsisk høyesterett, som forkastet dem.

– Jeg forventer at alle sakene vil bli stående, sier dommeren.

Jusveteranen mener den viktigste endringen i WADA-koden vil bli å få egne regler for testing av gamle dopingprøver.

– Et av de største juridiske spørsmålene, og jeg forventer at de vil bli gjort noe med i den nye WADA-koden, er å få spesielle regler om retesting. Den nåværende koden dekker restesting, som doping, men det er ikke noen spesielle regler om dette. Retestingen foregår i et langt tidsperspektiv, og det forårsaker juridiske problemer. Det er mye rettspraksis på området, men det er det. For hver utøver burde dette bli lovfestet, og det er det jeg forventer og håper, sier Vedder.

Publisert: