Zlatans kontroversielle bakmann: Pizzabakeren som ble en av fotballens mektigste

Mino Raiola har solgt spillere for over fire milliarder kroner. Innimellom det har han rukket å hisse på seg flere av de største stjernene i fotballen.

Mino Raiola har etter hvert blitt et verdenskjent navn i fotballen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Han er blitt en maktfaktor i fotballen. Det er vanskelig for en toppklubb å ikke ha kontakt med Mino Raiola.

Ordene tilhører Expressens Thomas Wilbacher, som snakker italiensk fotball i sin podkast "Corvino" hver uke.

Zlatan Ibrahimovic' agent er en type utenom det vanlige, og denne uka har han stått på barrikadene for sin mest kjente klient igjen.

Bakgrunn:

Les også

Zlatans agent er rasende etter dopingbeskyldninger

— Vi skal stevne ham for retten!

Da den svenske superstjernen ble anklaget av den tidligere svenske friidretssjefen Ulf Karlsson for å ha brukt doping, raste Raiola.

Zlatan Ibrahimovic har mye å takke Mino Raiola for. Her fra kampen mot Manchester City onsdag.

— Vi skal stevne ham for retten. Jeg er ingen ekspert på svensk lov, men vi har en advokat. Vi forteller ikke hvem advokaten er. Det vil komme for en dag senere, sa Raiola til Expressen.- Det finnes alltid folk som hater. Han er kanskje en tidligere idrettsmann som ikke har lykkes. Han er kanskje misunnelig, la han til.

I ETTERTID HAR KARLSSON UNNSKYLDT UTTALELSENE:

Les også

Ber Zlatan om tilgivelse etter dopingbeskyldninger

Mino Raiola er ikke typen som pakker ting inn. Han sier det som det er, og det er kanskje noe av grunnen til at han i dag er en av fotballverdens mektigste.

I dag har 57-åringen en liste over spillere han representerer som er ganske så mektig. Paul Pogba, Romelu Lukaku, Mario Balotelli, Henrikh Mkhitaryan og Blaise Matuidi, for å nevne noen. Men det er Zlatan som er hans aller mest kjente.

Fra pizzabaker til fotballagent

Raiola ble født i Italia, men foreldrene flyttet tidlig til Nederland. På 70— og 80-tallet jobbet Mino Raiola i familiens pizzarestaurant, både som baker og med ansvar for å forhandle med leverandører. Restauranten finnes fortsatt den dag i dag, og Raiola og Zlatan er i blant innom for å spise pasta. Alltid pasta.

Mino Raiola (t.h), sammen med Zlatan, visepresident i Milan Adriano Galliani og Italias statsminister Silvio Berlusconi i 2009.

Raiolas første store overgang som agent kom i 1993, da Dennis Bergkamp ble hentet til Inter for cirka sju millioner pund. Raiola hevder selv å ha stått bak hele avtalen, men mange i miljøet fra den tiden hevder det er bare tull, og at Raiola bare var med som en hjelper, gjennom selskapet Sport-Promotion.

Les også

Politiet raidet UEFAs kontorer etter Panama-avsløringer

Da den eksentriske agenten første gang kom i kontakt med Zlatan Ibrahimovic, hadde han fått noen store overganger i beltet, med spillere som Maxwell, Robinho og Mark van Bommel. Det store gjennombruddet ble Pavel Nedveds overgang fra Lazio til Juventus i 2001 for 25 millioner pund. Det var fem år etter at Raiola sto bak overgangen for Nedved fra Sparta Praha til hovedstadsklubben.

Zlatan ble imponert

Men det er gjennom Zlatan at Raiola har gjort navnet sitt kjent. I stjernespissens selvbiografi forteller han hvordan han først kom i kontakt med Raiola. Svensken skriver at han lot seg imponere av agentens ærlige fremtoning.

— Faen ta deg, var hans første ord til Zlatan, på grunn av Ajax-spillerens lite ydmyke holdning.

— Christian Vieri, 24 mål på 27 kamper. Filippo Inzaghi, 20 mål på 25 kamper. David Trezeguet, 20 mål på 24 kamper. Zlatan Ibrahimovic har fem mål på 25 kamper. Tror du jeg kan selge deg med en slik statistikk, spurte Raiola.

Les også

Britiske medier: - Liverpool klare for å sikre seg Bayern-stjerne

Zlatan skriver videre i boken at møtet med Raiola ble en slags vekker, og at han etter det skjønte at han måtte jobbe hardere for å bli best. Den svenske stjernen omtaler nederlenderen som agent, venn, rådgiver og geni.

Kalte Cruyff senil

Raiola, som snakker minst sju språk (han lærte seg engelsk etter å ha sett Disney-filmer), har hatt sine feider med Zlatan. De to har ganske likt temperament. Raiola har tidligere kalt Johan Cruyff "senil", og har slaktet Pep Guardiola for behandlingen av Zlatan i Barcelona.

Mino Raiola i 2010, da AC Milan ønsket å hente Zlatan fra Barcelona.

— Han er en strålende trener, men personligheten hans er dritt, har Raiola sagt om den kommende Manchester City-treneren.Dritt kan man dog ikke si om karrieren til Raiola. Ifølge Daily Mail har agenten gjennom karrieren vært involvert i avtaler for til sammen nærmere 400 millioner pund (cirka 4,6 milliarder kroner etter dagens kurs).

Les også

- Jeg løper fra John Arne. Han er ikke så rask lenger

Hvordan har han blitt en av fotballens mektigste personer? spurte Expressen ham i fjor høst.

Ville stille til presidentvalg i FIFA

— Jeg er ikke mektigst. Det var aldri drømmen min å bli mektig. Min drøm er å være så bra jeg kan for mine spillere.

Willem Vissers, sportssjef i den store hollandske avisen De Volkskrant, har tidligere sagt det slik:

— Se på hva han har gjort sammen med Zlatan, så finner du svaret. Zlatan hadde det ikke lett, han hadde ingen kjæreste og satt mye på benken i Ajax. Med Mino fikk han et spark bak. Samtidig gjorde Zlatan Mino til en superagent. Se på overgangssummene. Et bedre navn enn Zlatan kan man ikke ha som agent, har Vissers sagt til Expressen.

Romelu Lukaku er sistemann i Raiolas stjernespekkede portefølje av spillere.

I 2015 ønsket Raiola å stille som kandiat til presidentvalget til FIFA, men det ble ingenting av de planene. Han skal tidligere ha lovet Mario Balotelli at han kom til å ta tre Gulballen-titler, noe som vel virker å være ganske langt unna.

Les også

Nå vil de betale ham 64 millioner i året

— Han er sjarmerende

Raiola har tidligere bløffet svenske medier med at Real Madrid hadde lagt inn bud på Zlatan, bare for å holde spilleren varm og for å tjene mer penger.

— Noen ser kanskje på ham som en idiot, men det er et litt feilaktig bilde. De kampene Raiola har tatt for Zlatan, har han vunnet. Han har tatt mange smeller og gjør ikke noe uten tillatelse fra Zlatan. Det er kanskje også derfor Zlatan har beholdt ham, Zlatan har jo tidligere hatt problemer med langvarige forhold, sa fotballreporter Robert Laul i Aftonbladet til Aftenposten i 2010.

Les også

Klopp og Liverpool ble festbrems i Dortmund

— Mino er en mye bedre person enn slik han fremstilles. Han er sjarmerende, artig, prater mange språk og setter pris på menneskers følelser og meninger. Jeg må bare konstatere at klientene hans må være veldig fornøyd med ham, har klubbdirektør Umberto Gandini i AC Milan sagt til Expressen.

PS! Det svenske nyhetsbyrået TT melder fredag at Zlatan og hans advokat vil gå videre med søksmålet, og at svenskens advokat skal ha bedt en svensk journalist om å vitne om det skulle bli rettsak.

Publisert: