Etter kampene gjør Japan-supporterne noe uvanlig. Skikken vekker oppsikt over hele verden.

– Et viktig aspekt ved det japanske samfunnet, forklarer Japan-basert journalist.

Her plukker en japansk supporter opp søppel etter tapet for Belgia.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Japan gikk på et hjerteskjærende 2–3-tap for Belgia mandag kveld. Etterpå viste supporterne likevel at de er helt spesielle.

Etter kampen begynte nemlig flere Japan-supportere å rydde tribunen. Tapet var én ting – de ville ikke etterlate søppel på tribunen.

Denne skikken har vakt oppsikt over hele verden tidligere i VM – og dessuten i tidligere mesterskap. Etter kampen mot Colombia forklarte Scott McIntyre – en Japan-basert journalist – fenomenet.

– Det er ikke bare en del av fotballkultur, men en del av japansk kultur. Man hører ofte at folk sier at fotball reflekterer kultur. Et viktig aspekt ved det japanske samfunnet er å alltid forsikre at alt er helt rent. Det er også tilfelle under idrettsarrangementer og innen fotballen, sa McIntyre til BBC.

Også etter Japan-Polen plukket supportere opp søppel.

Får oppmerksomhet over hele verden

Japan er kjent for å være et usedvanlig renslig folkeslag. På barneskoler lærer elevene å vaske klasserom og ganger. Dette er altså en vane som strekker seg helt til fotballsupportere – uansett hvordan laget gjør det på banen.

Oppførselen er i sterk kontrast til supportere fra flere av de andre nasjonene. Australske news.com, britiske The Sun og The Guardian og den amerikanske TV-kanalen CNN er blant mediene som har skrevet om de ryddeivrige supporterne.

Her tørker Hiroki Sakai tårer etter 2–3-tapet for Belgia.

Scott North – sosiologiprofessor ved universitetet i Osaka – tror ryddingen også er en måte å sende en beskjed til resten av verden.

– I tillegg til deres bevissthet om behovet for renslighet og resirkulering, viser japanerne stolthet over levesettet deres ved å rydde under arrangementer som VM. De deler det med resten av oss, sier North til BBC.

Også på fotballbanen har japanerne imponert i VM. De tok seg videre fra gruppespillet på bekostning av Polen og Senegal.

Hadde Japan slått Belgia, ville de vært i kvartfinalen for første gang i sin fotballhistorie. Slik gikk det altså ikke.

Publisert: