Ekspert reagerer på Russland-avgjørelse: – Det blir mye bråk fremover

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) ble tatt inn i varmen i WADA.

Linda Hofstad Helleland (t.h.). Her sammen med mannen som skrev rapporten om institusjonalisert doping i Russland, jusprofessor Richard McLaren.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag møttes styret i WADA for å diskutere en gjeninnsettelse av det russiske antidopingbyrået (RUSADA).

Nå bekrefter WADA at russerne igjen er inne i det gode selskap.

Det betyr at det russiske byrået igjen kan begynne å teste egne utøvere, arrangere internasjonale idrettskonkurranser og kanskje få lagt hele skandalen bak seg. Flere medier melder det samme.

Det er en kontroversiell avgjørelse.

– Hvis Russland gjeninnsettes, trosses ønskene til utøverkomiteer verden rundt, som tydelig har sagt at de ikke vil akseptere en gjeninnsettelse nå, sa visepresident i WADA, Linda Hofstad Helleland til BBC for noen dager siden.

Men hun var i mindretall i styret i WADA. Ni av de 12 stemmeberettigede i styret stemte for en gjeninnsettelse, skriver insidethegames.

To stemte mot forslaget, én person avsto fra å stemme, skriver de.

– I dag bestemte en stor overvekt av WADA-styret at RUSADA skal gjeninsettes etter anbefalingen fra CRC og i tråd med en avtale om prosessen videre, sier WADA-president Craig Reedie, ifølge WADAs Twitter.

Sterkt press fra IOC

I opptakten til styremøtet har debatten rast i idrettsverdenen. Bakgrunnen er at den såkalte Compliance Review Committee (CRC – på norsk oversatt til den uavhengige komiteen for regeletterlevelse) foreslo at russerne igjen skulle tas inn i varmen i WADA.

Det til tross for at russerne fortsatt ikke har oppfylt to krav som WADA hadde satt til dem på forhånd:

  1. Anerkjenn McLaren-rapporten som sa at det var institusjonalisert doping i Russland.
  2. Gi tilgang til alle dopingprøver og dokumenter som finnes i dopinglaboratoriet i Moskva.

CRC mente at russerne hadde gjort tilstrekkelige fremskritt til at de likevel kunne bli en del av WADA igjen.

– Avgjørelsen forutsetter en klar tidslinje for når WADA skal få tilgang til data Moskva-laboratoriet. Hvis denne tidfristen ikke blir møtt vil vi følge CRCs anbefaling om at RUSADA igjen skal bli utestengt, sier Reedie til WADA.

Slik Aftenposten forstår det, er det først og fremst den olympiske komité (IOC) som har jobbet hardt for å få en gjeninnsettelse. Det meldte også det internasjonale nettstedet insidethegames på onsdag.

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) har vært utestengt fra WADA siden 2015.

Utøverne er uenige

Flere utøvere har gått ut og sagt at de ikke ønsker en gjeninnsettelse. De siste dagene har det kommet flere opprop fra utøvere som mener det vil være helt feil at Russland blir tatt inn i varmen.

Samtidig har utøverkomiteen til IOC gått ut og støttet en gjeninnsettelse.

Antidopingtopper fra 13 land, blant dem Norge, advarte sterkt mot dette i en uttalelse tirsdag.

Denne uttalelsen var signert av antidopinglederne i Norge, Australia, Canada, Finland, Irland, Japan, Nederland, New Zealand, Polen, Storbritannia, Tyskland, USA og Østerrike.

– Vi kan ikke forstå eller akseptere at de to gjenværende kravene, russisk aksept av funnene i McLaren-rapporten og tilgang til Moskva-laboratoriet, fortsatt er uoppfylt, men at WADAs ledende compliance-organ likevel anbefaler gjeninnsettelse av et land som gjennomførte det verste dopingsystemet noen gang sett i internasjonal idrett, heter det i uttalelsen, ifølge NTB.

– Det blir mye bråk fremover

Mads Kaggestad er en av dem som har fulgt debatten tett. Han sier han er veldig usikker på om dette er rett avgjørelse.

– Jeg synes det er spesielt at Russland, som er de som har brutt reglene, er de som kan sette premissene med tanke på gjeninnsettelse. Det burde de ikke kunne. De har ikke imøtekommet kravene fra WADA. Da synes jeg det er merkelig. Det viser at man kan bryte reglene og fortsatt tas inn i varmen. Det er et veldig feil signal, sier han.

Mads Kaggestad har vært en tydelig stemme i antidopingdebatten.

Han mener troverdigheten til WADA nå svekkes.

– Jeg skjønner behovet for å være pragmatisk overfor en stor nasjon som Russland, men det er ikke et bra signal. Jeg tror det blir mye bråk fremover, sier han.

Også skipresident Erik Røste er kritisk til avgjørelsen. Han understreker at han så langt kjenner til beslutningen gjennom mediene og uttaler seg dermed med det som bakteppe.

– Når det nå er slik at RUSADA er tatt gjeninnsatt så forutsetter jeg at alle vilkårene er oppfylt. Det har ligget til grunn hele tiden.

– Hvis det ikke er slik så vil etter min mening WADAs posisjon som uavhengig kontrollorgan svekket og vi blir ikke, som vi alle ønsker, ferdig med denne saken, sier skipresidenten, som nok en gang understreker at han ikke har fått sett vilkårene for gjeninnsettingen av RUSADA.

Han har avtalt et møte med Linda Hofstad Helleland så snart hun er hjemme fra styremøtet i WADA.

Også daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er uenig i avgjørelsen.

– Jeg er skuffet på vegne av alle de rene utøverne. Som en ren utøver ville jeg ha regnet med at den internasjonale antidopingorganisasjonen ville ha ordnet opp i dette, sier Solheim til NTB.

– Det finnes både prøver og analyser på laboratoriet i Russland som vil kunne avdekke hvem som har brutt antidopingreglene og ikke. Nå får disse bevisene bare ligge gjemt i Russland framover i tid, tordner den norske antidopinglederen.

Publisert: