For drøyt to år siden rykket han ned til nivå fem i Norge. Nå er Per Inge (37) trener for et av verdens største land

Per Inge Jacobsen er assistenttrener for India i Asiamesterskapet.

Per Inge Jacobsen (37) har blant annet vært trener for Avaldsnes i Toppserien. Nå har han søkt nye utfordringer i Sør-Asia.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Oslo, 22. oktober 2016. Per Inge Jacobsen leder Nordstrands A-lag i siste seriekamp mot Oslojuvelene foran en håndfull tilskuere på Rommensletta kunstgress. Kampen ender 2–2, og laget hans havner på 6.-plass på tabellen i 3. divisjon. På grunn av den store omleggingen av divisjonssystemet, er Nordstrand det høyest plasserte laget som må ta den tunge turen ned til nivå fem i norsk fotball.

Abu Dhabi, 10. januar 2019. Jacobsen er assistenttrener for Indias A-landslag som spiller mot De forente arabiske emirater i Asiamesterskapet. Foran 43.206 tilskuere på mektige Zayed Sports City Stadium taper laget hans 0–2 mot vertsnasjonen i gruppespillets andre kamp.

Over 43.000 tilskuere var på plass da India møtte vertsnasjonen De forente arabiske emirater i Abu Dhabi torsdag kveld.

Kontrasten mellom de drøye to årene er enorm.

– Det har vært en fantastisk og morsom reise. Dette er kanskje det største mesterskapet jeg får oppleve, så jeg prøver å nyte øyeblikket, sier Per Inge Jacobsen på telefon fra Abu Dhabi.

Der deltar India i disse dager i Asiamesterskapet - som ett av 24 lag. Åpningskampen ble vunnet 4–1 over Thailand, mens det ble tap i andre kamp. Laget har fremdeles gode muligheter til å gå videre i turneringen.

– Det var ingen som trodde at vi skulle ha noen som helst mulighet i gruppen vår. Men vi fikk en veldig god start, så nå vil vi videre til sluttspillet, sier Jacobsen offensivt.

«No-brainer»

Reisen til den internasjonale fotballscenen har vært spesiell for den 37 år gamle haugesunderen. I fjor sommer fikk han et tilbud han ikke kunne si nei til.

Gjennom en tidligere kollega kom han i kontakt med Indias hovedtrener, Stephen Constantine. Det ble en god match - så god at Jacobsen ble tilbudt jobben som landslagssjefens assistent.

Constantine har vært trener på tre kontinenter, og for fem forskjellige landslag: Rwanda, Sudan, Malawi, Nepal og India. Den engelske fotballeventyreren har også vært trener i Millwall.

– For meg var det en «no-brainer» da tilbudet kom. Det var en mulighet jeg bare måtte takke ja til. En viktig faktor for at jeg takket ja var å få jobbe tett med Stephen. Han er utrolig dyktig fotballfaglig, og vi har ganske like tanker om fotball. Jeg skal suge til meg så mye lærdom som mulig, sier Jacobsen.

Han er én av to assistenttrenere på det indiske landslaget. Noen av hans viktigste oppgaver er individuell oppfølging av spillerne, analysere motstanderlag og eget lag, samt å gå gjennom analyseresultatene på spiller- og lagmøter.

– Det er veldig lærerikt og interessant å jobbe med et landslag. Det er veldig stor forskjell fra å trene et klubblag, hvor man møter spillerne daglig. Det er en solid erfaring å ta med seg, sier Jacobsen.

Engelskmannen Stephen Constantine er hovedtrener for Indias A-landslag i fotball. Her fortviler han under kampen mot De forente arabiske emirater i Asiamesterskapet.

Trives godt

I første omgang har Jacobsen kontrakt med det indiske fotballforbundet ut årets utgave av Asiamesterskapet, men har imponert såpass at han allerede har fått tilbud om en forlengelse på tre år.

– Jeg vil ikke ta en avgjørelse før etter mesterskapet. Kontraktene til flere i støtteapparatet løper ut etter turneringen, så jeg vil se hvem som fortsetter før jeg bestemmer meg. Det har vært veldig gøy til nå, så jeg utelukker ikke at jeg blir med videre, sier Jacobsen.

37-åringen har bosatt seg i New Delhi sammen med kjæresten - i et bevoktet område adskilt fra resten av storbyen.

– Overgangen fra Norge har vært ganske «smooth» egentlig. Det er ekstremt med folk her, og det er jo en stor forskjell fra Norge. I tillegg er det veldig stor forurensning i byen, slik at for eksempel det å ta seg en joggetur er en utfordring. Men vi bor heldigvis i et veldig fint strøk, hvor vi trives, sier han.

Den tidligere italienske landslagsstjernen Alessandro Del Piero fikk en varm velkomst da han ankom India for å spille for klubben Dehli Dynamos.

Ingen fotballstormakt

India er verdens nest største land målt i innbyggertall. Men selv om det bor rundt 1,3 milliarder mennesker i landet, er det ingen stor fotballnasjon. India ligger på 97.-plass på FIFA-rankingen, like rundt lag som Estland og Færøyene.

Cricket er den største idretten i landet, men fotballen er på vei opp. I 2014 ble Indian Super League (ISL) startet opp for å øke interessen. John Arne Riise, Alessandro Del Piero, Robert Pires, David James, Roberto Caros, Nicolas Anelka og Diego Forlan er noen av stjernene som har vært innom indisk fotball siden oppstarten av ISL.

– Fotballen begynner å komme seg. Det er flere stjerner og tidligere Premier Leauge-proffer i superligaen, noe som gjør at både nivået og interessen blir trukket opp. Sporten er absolutt i fremmarsj, forklarer Jacobsen.

Hadde Joshua King som elev

Jacobsen ledet Avaldsnes til 1–0-seier over Vålerenga i cupfinalen i 2017.

Per Inge Jacobsen er ikke et veldig kjent trenernavn her til lands, men 37-åringen har en solid karriere bak seg.

En skade i ryggen gjorde at han måtte legge opp som spiller i ung alder, og han tilbød seg å trene et lag i ungdomsavdelingen til moderklubben Stegaberg i Rogaland mens han gikk skadet. Da han flyttet til Stavanger for å studere til å bli bygningsingeniør som 21-åring, trente han ungdomslag i Randaberg ved siden av studiene. Det var her trenerkarrieren startet for alvor.

Jacobsen ble etter hvert lagt merke til av Vålerenga, hvor han ble ansatt som toppspillerutvikler i 2005. Her jobbet han tett med spillere som Joshua King, Håvard Nielsen og Ghayas Zahid.

Etter sju år i Vålerenga søkte han nye utfordringer, og turen gikk til Nordstrand på nivå fire i 2013. Her fikk han kombinere en stilling som sportssjef med å være hovedtrener for klubbens A-lag. I 2014 ble Jacobsen tildelt prisen som «Årets unge trener» av Norsk Fotballtrenerforening.

Per Inge Jacobsen (t.h.) som trener for Avaldsnes i 2017.

Haugesunderen ga seg i Nordstrand etter 2016-sesongen for å ta over toppserielaget Avaldsnes. Han ledet dem til et historisk cupgull - klubbens første - i 2017. Samme sesong tok Karmøy-laget seriesølv og tok seg til 16-delsfinale i Champions League, hvor de røk ut mot Barcelona. I desember 2017 trakk derimot Jacobsen seg etter det han beskriver som uenigheter mellom ham og klubben om veien videre.

– Etter tiden i Avaldsnes var jeg klar på at jeg ikke bare skulle hoppe på det første tilbudet jeg fikk. Jeg ville vente til det kom noe spennende - noe som føltes riktig. Jeg var forberedt på at det kunne gå litt tid, men det gikk ikke lange stunden før jeg fikk tilbud om jobben i India. Jeg har vært heldig, sier Jacobsen.

Høyest mulig nivå

Jacobsen er fremdeles ung i trenersammenheng, men 37-åringen har ikke satt seg et konkret mål som fotballtrener.

– Jeg har lyst til å være trener på et så høyt nivå som mulig. Jeg jobber med noe som jeg synes er fryktelig morsomt, tar til meg så mye lærdom jeg kan på veien, og så får vi se hvor langt det kan ta meg, sier Jacobsen.

India møter tabelljumbo Bahrain i siste gruppespillkamp i Asiamesterskapet mandag kl. 17 (norsk tid). Med seier der har India svært gode muligheter til å ta seg til 16-delsfinale.

Publisert: