Tour-vinneren vil gå flere renn enn treneren ønsker. Nå må hun stagges

Ingvild Flugstad Østberg elsker å konkurrere. Derfor går hun nesten alle renn hun kommer over. Nå kan hun velge og vrake i VM-distanser.

Ingvild Flugstad Østberg elsker å konkurrere selv om hun gruer seg til vært eneste løp og er forferdelig nervøs. Nå vil hun sammen med treneren finne ut hvilke renn hun skal gå frem mot VM i Seefeld om halvannen måned.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

VALD DI FIEMME: Hun var lettet da det hele var over. Lettet over at hun slipper å være nervøs nok en dag på rad. Lettet over at alt gikk bra, at hun kunne rope ut sin glede over seieren etter nok et overbevisende langrenn. Tidligere i konkurransen hadde hun fryktet at den dagen da ingenting stemte skulle komme. Den kom ikke.

Den blandingen av nervøsitet og frykt for neste renn er en nødvendighet for Ingvild Flugstad Østberg.

– Jeg vet at jeg ikke presterer uten at jeg har det slik. Det må bare være sånn.

Vil gå alt

Syv langrennskonkurranser i løpet av ni dager i romjulen og nyttåret blir ikke for mye for Ingvild Flugstad Østberg. Hun er av den typen som stiller til start så ofte som hun bare makter.

Men nå har sjefen for de norske langrennsjentene, Ole Morten Iversen, forsøkt å overbevise henne om at det kanskje ikke er nødvendig å gå så mange renn.

– Noen renn må bort. Hun skal ikke gå renn i Dresden kommende helg. Hun skal gå bare ett renn i Otepää om to uker. Hun må få tid til å reparere etter Tour de Ski. Hun vil vel gå flere renn enn jeg ønsker, og det har jo gått bra før. Men jeg tror det kunne gått enda bedre dersom hun hadde turt å være litt mer forsiktig.

Legge en klok plan

Akkurat det har hun nå også innsett selv. Det er fortsatt VM som er det store målet for alle norske skiløpere denne vinteren. Østberg har ingen individuelle gull. Hun ønsker seg det.

– Nå skal vi finne ut når det er smart å gå skirenn igjen. Først skal jeg hjem og hvile litt, så må vi legge en bra plan for hvordan vi skal legge opp rennprogrammet inn mot VM. Alt er ikke spikret, men det blir ikke aktuelt å gå alt. Vi skal klare å bremse meg sammen, sa hun etter seieren.

Nesten uforskammet frisk og rask etter en tøff Tour de Ski satt hun på pressesenteret bak toppen av Monsterbakken og snakket med mediene. Det hadde aldri vært noen tvil om hvem som skulle vinne. Hun hadde 53 sekunders forsprang på Natalja Neprjajeva før finalen. Hun økte hele tiden og vant i utklassingsstil.

Kan velge og vrake i VM

Men det var ikke overlegen hun følte seg underveis.

– Det var helt forferdelig underveis. Det var ikke før helt på slutten at jeg skjønte at dette kunne komme til å gå bra.

Hennes innsats disse dagene i Mellom-Europa har feid all tvil til side. Hun slipper å jobbe hardt for å kvalifisere seg til distanser under VM.

28-åringen fra Gjøvik har stor tillit hos trener Iversen.

– Hun er kvalifisert for alle distanser i VM. Så er det jo en avveining hvor mange distanser hun skal gå. Hun vil vel gå mest mulig. Hun kommer ikke til å gå alt, men hun går de distansene vi mener hun har best sjanser på, sier Iversen.

Det var hennes første Tour de Ski-triumf. Hun leder verdenscupen og håvet inn rundt halv million.

– Hva jeg skal bruke pengene til? Aner ikke. Kom med forslag, så skal jeg velge ett, sa hun til de skrivende journalistene og gliste sitt bredeste smil.

Publisert: