Varslerens advokat om den omstridte VM-lederen: - FIFA kommer ikke til å gjøre en dritt

Advokaten til den russiske dopingvarsleren, har lite tro på at FIFA kommer til å foreta seg noe etter utestengelsen av Vitaly Mutko fra OL.

Russlands nåværende visepresident, tidligere idrettsminister, Vitaly Mutko, er i hardt vær.
  • Steffen Stenersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

FIFA har null interesse av å finne ut om dopinganklagene mot nasjonen også innebefatter fotballen.

Det mener Jim Walden, som er advokaten til den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Tirsdag valgte Den Internasjonale Olympiske Komité å utestenge Russland fra det kommende OL. I tillegg er landets tidligere idrettsminsiter Vitaly Mutko utestengt fra OL på livstid.

Mutko er også sjef for organisasjonskomiteen til Fotball-VM. Spørsmålet er nå om FIFA og Vladimir Putin kan la Mutko beholde vervet foran mesterskapet som arrangeres kommende sommer.

Les også

«IOC gjenvant troverdigheten, men klarer FIFA det samme?»

Les også

FIFA vil ikke fjerne Putins mann: - De stikker hodet i sanden

– De har null interesse av å finne sannheten

Jim Walden har ingen tro på at det kommer til å skje noe. Han er advokaten til mannen som startet det som til slutt kulminerte i utestengelse av Russland fra OL. Grigorij Rodtsjenkovs forklaring er en av hovedgrunnene til tirsdagens avgjørelse, etter at han har forklart hvordan han hjalp over tusen russiske utøvere med å lure dopingjegerne.

I sin forklaring har også Rodtsjenkov fortalt at det var Mutko som orkestrerte den statsstøttede dopingen foran OL i Sotsji.

– FIFA kommer ikke til å gjøre en dritt. De har null interesse av å finne ut sannheten, og null interesse i å bidra til en meningsfull og uavhengig gransking for å komme til bunns i dette, sier Walden til nyhetsbyrået Press Association.

– Hvis de vil følge WADA-reglene, bør FIFA etterforske disse anklagene selv. De kan ikke vente på at bevisene skal komme til dem, sier Walden.

Les også

Dette må du vite om den russiske dopingskandalen

Les også

Når fotball-VM spilles i Russland, får ikke russerne røre dopingprøvene

– Det må stilles krav

Antidoping-organisasjoner verden rundt har støttet IOCs avgjørelse om å stenge ute Russland fra OL. Nå snakker også flere av dem høyt om at det bør legges press på FIFA.

Michael Ask, direktør i Antidoping Danmark, mener FIFA må stilles til ansvar.

– FIFA tar ikke for alvor stilling til Mutko eller Russland, og det etterlater oss andre i tvil. Har det foregått rent spill? Jeg synes de enkelte forbund, gjerne med det danske i spissen, bør gå sammen om å stille krav til FIFA. Man kunne for eksempel avholde VM i et annet land, selv om det neppe er realistisk. Men i det minste må det være mulig å stille noen krav, sier Ask til danske BT.

Anders Solheim i Antidoping Norge skriver følgende i en tekstmelding onsdag kveld, på spørsmål om de har tatt stilling til problemene rundt Mutko og FIFA:

– Antidoping Norge har per nå ikke vurdert dette. FIFA er sannsynligvis godt kjent med IOCs beslutning, og kan gjøre sine vurderinger, skriver Solheim.

Norges Fotballpresident Terje Svendsen uttalte til Aftenposten tirsdag at det er svært problematisk at Mutko utestenges:

– Det at Mutko, sjefen for VM i Russland, utestenges av IOC på livstid på grunn av doping i russisk idrett, er svært alvorlig og problematisk for VM-arrangøren og FIFA. Det utfordrer den grunnleggende tilliten til verdens største idrettsarrangement som fotballen er avhengig av, skrev president i Norges Fotballforbund, Terje Svendsen, til Aftenposten.

Les også

Russland kastes ut fra OL: – Landet ydmykes

«Påvirker ikke forberedelsene til VM»

Han skrev videre at «NFF forventer at FIFA stiller krav til vertsnasjonen om å gjøre de grepene som er nødvendige for at omverden kan får tillit til at de både erkjenner utfordringene og ønsker å gjøre noe med dem».

Det svenske fotballforbundet har også varslet at de vil stille krav til FIFA:

FIFA har på sin side uttalt gjennom sin kommunikasjonsavdeling at IOCs avgjørelsen «ikke påvirker forberedelsene til Fotball-VM i 2018». Dette til tross for at Grigory Rodtsjenkov i sitt vitnemål har uttalt at flere russiske fotballspillere skal ha vært del av den organiserte dopingen.

Vitaly Mutko uttalte før helga at det ikke fantes bevis på systematisk doping i Russland.

– Man ser etter merker på testglassene. Gjør det i resten av verden, og det kommer til å være merker overalt, sa Mutko i forbindelse med trekningen av gruppene til VM 2018.

Publisert:
  1. Doping
  2. Russland

Mest lest akkurat nå

  1. Her er Matheo (9) og Zoya (12) fra Randaberg på sykehus på Mallorca: – Det var helt forferdelig

  2. Splitter ny fotballbane i Sandnes - men noe er galt

  3. Disse 17 Sola-flyene er innstilt torsdag

  4. Trafikkulykke på Boganes

  5. 3500 speidere i et gjørmehav på Forsand

  6. Båtførere er til sjenanse: - Fare for seg selv og andre