FIFA-leder: Korrupsjon satt i system i organisasjonen

VIL RYDDE OPP: Domenico Scala leder revisjonskomiteen i Det internasjonale fotballforbundet FIFA.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Domenico Scala som leder revisjonskomiteen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), slår fast at korrupsjonen er satt i system innad i FIFA.

Han etterlyser en mer åpen struktur i organisasjonen, som står foran store reformer i etterkant av de skandalene som har rammet FIFA det siste halve året

— Vi må nok bare innse at korrupsjon har vært mer regelen enn unntaket i organisasjonen vår. Den har vært satt i system. Klarer vi å innse og akseptere dette, så er det også mulig å gjøre noe med det, sier Scala.

Han leder komiteen som blir sett på som ei vaktbikkje for organisasjonen. Han var også helt åpen da han snakket om disse problemene på en pressekonferanse i FIFAs hovedkvarter i Zürich torsdag.

Det er liten tvil om at Det internasjonale fotballforbundet er under kraftig press. Det siste er at sveitsisk politi som har FIFA under etterforskning, forteller om stadig flere tvilsomme finansielle overføringer.

Les også

Blatter og Platini fortsatt suspendert: Fikk ankene avvist

Presidenten utestengt

Sepp Blatter ble gjenvalgt som president for en femte periode i slutten av mai, men det gikk ikke mange dagene før han varslet at han ville trekke seg. Det skal formelt skje 26. februar neste år.

Bare noen dager før han skulle gjenvelges, ble sju nåværende og tidligere FIFA-topper arrestert og siktet for omfattende korrupsjon. Dermed begynte ballen å rulle for alvor.

Tidligere i høst ble det også klart at Michel Platini, presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), en av kandidatene til å overta etter Blatter, heller ikke hadde alt sitt på det tørre.

Han hadde fått overført 17,2 millioner kroner fra FIFA og Blatter i 2011, og det viste seg at det var problemer å redegjøre for denne utbetalingen. Det resulterte i at Blatter ble utestengt av FIFAs egen etiske komité. Det samme skjedde med Platini, som nok har mistet alle muligheter til å bli ny president i fotballens mektigste organisasjon.

Les også

Blatter utskrevet fra sykehuset

Les også

FIFA-president Sepp Blatter lagt inn på sykehus

120 tvilsomme overføringer

Den sveitsiske påtalemyndigheten som har etterforsøket saken fra de sju FIFA-toppene ble arrestert i mai, forteller nå at det er oppdaget 120 tvilsomme pengeoverføringer i forbindelse med tildelingen av fotball-VM for 2018 (Russland) og 2022 (Qatar).

Mesterskapene ble tildelt de to landene for fem år siden, og den sveitsiske etterforskningen tyder på at ikke alt gikk riktig for seg forut for avstemningene. Etter at VM-sluttspillene gikk til Russland og Qatar har det vrimlet med rykter om at tildelingene var korrupte.

Dette har ledelsen i FIFA med Sepp Blatter i spissen benektet på det mest bestemte, men nå er sveitsiske myndigheter i ferd med å avdekke at det kan være mye sannhet i ryktene. Det virker som om ordtaket «ingen røyk uten ild» har gyldighet også i disse sakene.

Både Russland og Qatar nekter for at det er foregått noe galt, og nå jobber sveitsiske myndigheter med å avhøre folk fra disse to landene med tilknytning til tildelingen av mesterskapene.

En av dem som absolutt er i søkelyser er Mohamed Bin Hammam, tidligere visepresident i FIFA og president i det asiatiske forbundet. Han skal være veldig sentral i mange av de påstandene om ulovligheter som er framsatt.

(©NTB)

Publisert: