Filmen om homofil kjærlighet i fotballen ga landslagsspilleren en aha-opplevelse: – Jeg håper flere vil stå frem

Mats Møller Dæhli og lagkameratene fikk mye å snakke om etter å ha vært på kino.

Mats Møller Dæhli mener det er noe som ikke stemmer i fotballen når homofile spillere ikke står frem med legningen.
Publisert: Publisert:

icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

En ung gutt som elsker fotball og blir forelsket i en lagkamerat. Et forhold som utvikler seg og hvor de føler seg tvunget til å ta et fryktelig vanskelig valg. Skal de satse på fotballen eller på kjærligheten?

Plottet er hentet fra den sveitsiske filmen Mario som Mats Møller Dæhli og lagkameratene hans i St. Pauli nylig så på kino.

Det førte til mange samtaler blant spillerne i 2. Bundesliga-klubben om hvordan de vil håndtere at en lagkamerat forteller at han er homofil.

– Du følger en fotballspiller som er homofil og alt han da kan møte på. Det var interessant å se hvilke konsekvenser det kan få å stå frem med legningen, og hvilke konsekvenser det kan få hvis det ikke blir håndtert på en riktig måte, sier Dæhli til Aftenposten.

Han sier spillerne var helt enige om at det ikke spiller noen rolle om hvem du elsker.

– Vi ønsker det velkommen i vår garderobe, for vår del er det ikke noe problem.

Les også

Jarstein topper prestisjetung liste i Tyskland: – I verdensklasse

– Fansen vår ville elsket hvis en spiller på laget sto frem som homofil, tror Mats Møller Dæhli.

Foredrag på landslagene

Samtidig var fotballproffene enige i at det er noe fotballen og klubbene gjør feil når det er så godt som ingen menn i toppfotballen som står frem som homofile.

Nå skiller nok Hamburg-klubben seg ut, den har lenge vært politisk bevisst og hatt status som en kult-klubb i Tyskland blant annet på grunn av holdningene. Dæhli tror det ville vært enklere å stå frem hvis flere klubber hadde det samme verdigrunnlaget.

– Jeg håper på en bølgeeffekt hvis noen står frem. Det ville vært fantastisk, for seksualiteten har ingenting med prestasjon eller fotball å gjøre. Det er helt individuelt, sier Dæhli.

Svein Graff i Norges Fotballforbund sier at de i år setter temaet på dagsordenen på alle aldersbestemte landslag. Der har de egne temamøter om homofili i fotballen.

I sommer ble det også arrangerte en debatt på Ullevaal om tematikken. Kommunikasjonsdirektøren peker også på egne pridemarkeringer i toppdivisjonene og deltagelser i parader og debatter.

– I sum gjør vi mye, men det er jo fordi at fotballen fortsatt er konservativ. Selv om veldig mange heldigvis har en annen holdning, så er det fortsatt en utfordring. Det kan vi ikke ignorere. Vi må tørre å diskutere og belyse temaet og utfordre oss selv på hvordan vi kan bli bedre, sier Graff.

Han håper foredragene på de aldersbestemte landslagene skal være med og forme holdningene og påvirke de unge spillerne.

– Det er blitt veldig godt mottatt, men det er det som skjer rundt om i Fotball-Norge hver dag som er det aller viktigste.

Dæhli mener det er viktig at spillerne hører om temaet og blir utfordret til å reflektere rundt det.

– Statistisk sett er det flere som er homofile i fotballmiljøet. De vil spille, men også være seg selv. Det er trist at det ikke er flere, sier 23-åringen.

Les også

King brennhet i England før dobbeltlandskamp: – Spør du meg, skulle det bare mangle at jeg er en leder

St. Pauli-fansen er kjent for å ta politiske standpunkt.

Sto frem i amerikanske toppserie

Aaron Altaras spiller Leon i filmen Mario. Han tror det vil utgjøre en stor forskjell hvis en spiller med et stort navn står frem som homofil.

Regissør Marcel Gisler sier filmen ble laget for å nå ut til alle som er glade i fotball med et viktig budskap.

I USA kom Minnesota Uniteds midtbanespiller Colin Martin ut av skapet for offentligheten sommer. Da var det ingen andre mannlige utøvere som hadde gjort det samme i USAs fem største lagidretter.

Han understreket at lagkameratene, trenerne og andre i klubben hadde visst det i over ett år.

– Jeg har kun fått støtte, sa Martin da.

Tyskeren Thomas Hitzlsperger sto frem som homofil etter at han hadde lagt opp. Han spilte blant annet for Aston Villa i Premier League. I Sverige har Anton Hysen stått frem.

Dæhli mener at noe av det aller viktigste er å skape trygghet i garderoben, slik at homofile som lever i skjul vil skjønne at «selvfølgelig går det fint å stå frem».

Samtidig vet han at det er forskjell på kulturen i ulike land.

– Det er ikke alle som er kommet dit vi er i Norge. Kanskje er det noen som tenker på det neste karrieresteget og at de da ikke vil være velkomne i enkelte land. Det er flere ting som er ganske trist med dette temaet.

Publisert: