«Det er ikke slik at jeg pugger italiensk»

Slik ble Markus Henriksen (23) brennhet for Napoli.

ER BLITT KAPTEIN: Markus Henriksen har fått mer og mer ansvar i AZ.
 • Ole K. Sagbakken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Da Markus Henriksen signerte femårskontrakten med AZ Alkmaar sommeren 2012, var både han og klubben enig om at målet var å bli solgt til en større liga før 2017. Tre og et halvt år senere har Henriksen tatt stegene som gjør den siste uka i overgangsvinduet svært spennende. Den handler om lederen i Serie A. Og om 50 millioner kroner.

— Alt er mulig når overgangsvinduet er åpent. Men jeg forholder meg veldig rolig til alt som skrives. Jeg har ett og et halvt år igjen av kontrakten. Blir det, så blir det. Hvis ikke, jobber jeg knallhardt videre i AZ. Det er ikke slik at jeg pugger italiensk for tiden.

Det sier Henriksen til Adresseavisen, en drøy uke før det internasjonale overgangsvinduet stenger. På direkte spørsmål om Italia blir neste stopp.

I øyeblikket bor 23-åringen, kona Anne Helene og sønnen Lukas sentralt i Alkmaar, og spiller for en klubb hvor han sakte, men sikkert har fått vokse seg stor. I desember svirret de første ryktene om italienske Napoli, og tidligere denne måneden skrev italienske medier om et bud på snaue 50 millioner kroner.

 • LES OGSÅ: Dette bildet skapte rykteflom rundt RBK-talent
 • LES OGSÅ: Søderlund søkte tilflukt på hotellet (NB! Krever innlogging)

Maradona og Careca

Henriksen selv vil ikke gjøre noe for å forsterke spekulasjonene, selv om han medgir at en større liga frister.

— Jeg stortrives i AZ, det har jeg gjort hele tiden. Samtidig var både klubben og jeg klar over at planen ikke var å bli her til 2017 da jeg signerte femårskontrakten. Jeg har aldri lagt skjul på at målet er en dag å spille i en av de fire største ligaene i Europa, sier Henriksen.

Napoli slo Sassuolo 3–1 i helgen, og topper faktisk Serie A etter 20 kamper. Klubben er aller mest kjent for seriegullene i 1987 og 1990, da argentinske Diego Maradona og brassen Careca herjet som verst. I dag er slovakiske Marek Hamsik og argentinske Gonzalo Higuaín av de største profilene.

Kaptein i Alkmaar

I Nederland har Henriksen akkurat vært med på å slå Roda 1–0 på bortebane. Klubben er «bare» nummer ti i æresdivisjonen, men for Henriksen personlig har 2015 vært en stor opptur, med totalt 15 scoringer. Og etter at han forlot RBK som tenåring, hvor han spilte indreløper og også hadde begynt å score mål, spiller han nå endelig i drømmerollen, «tierrollen» rett bak spissen.

Henriksen er samtidig ikke i tvil om at «utdanningsløpet» han har vært gjennom i AZ har betydd mye for at han i dag er aktuell for større ligaer. I tillegg til tilliten han fikk i RBK.

Da Henriksen signerte i 2012 ble han nemlig satt rett inn på sentral midtbane, i uvant, dyp rolle rett foran midtstopperne.

— Der var jeg helt nødt til å utvikle hode- og duellspillet mitt. Ikke min beste rolle, men en veldig god ballast å ha med seg, sier han.

Året etter ble han flyttet opp som «innoverkant» på venstresiden i 4-4-2, og måtte forsterke de offensive kvalitetene han hadde med seg fra RBK-tida. Den siste tiden har han spilt rett bak spissen, og har fått tilbake «punsjen» foran mål. Så langt står han med syv mål i æresdivisjonen, to i cupen og fire i Europaligaen. Henriksen er Alkmaars toppscorer.

I løpet av disse årene har også har statusen hans internt i laget styrket seg kraftig, og rett før jul fikk han kapteinsbindet for første gang.

— En stor tillitserklæring. Jeg har gått gradene, og er nå en av lederne i gruppa, sier han – som også var tilbake i den offensive midtbanerollen på landslaget i fjor høst. Selv om han ble flyttet opp i uvant spissrolle i skjebnekampen borte mot Ungarn.

— Ja, det ble en relativt ny rolle for meg. Vi lyktes vel ikke veldig med det. Men om vi hadde klart å involvere Martin Ødegaard mer enn vi fikk til, kunne det ha vært en genistrek, sier han om dette nå.

Trener fortsatt med «Rambo»

At Henriksen er aktuell for Serie A handler også mye om ballasten hjemmefra, noe 23-åringen snakker flere ganger om under samtalen med Adresseavisen. Det er fortsatt slik at han og far Trond kjører harde økter på Lerkendal når han er hjemme på ferie. Slik vil det også bli i framtiden, uansett om Henriksen skulle bli solgt til en europeisk storklubb.

— Det vil ikke forandre noe som helst. Du vil fortsatt høre meg og pappa småkrangle på Lerkendal. Han blir litt oppgitt over at jeg bommer på mål. Jeg blir litt oppgitt over innleggene, fleiper Henriksen – før han blir alvorlig.

— Vi har alltid gjort det, det har hjulpet meg hele veien og vil fortsatt hjelpe meg.

Men det blir først til sommeren igjen. Da kanskje som Napoli-spiller.

Les også

 1. Henriksen og Alkmaar vant

 2. Feyenoord-spiss utestengt etter å ha truet journalist

 3. Sørloth: - Scoringen tar bort litt press

Publisert:
 1. Internasjonal fotball
 2. Markus Henriksen
 3. AZ Alkmaar
 4. SSC Napoli

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. Tørrkoking førte til utrykning på Våland