Ødegaard sliter med å få spilletid: – Det har utviklet seg til å bli en stor skuffelse

Martin Ødegaard kom til Heerenveen for å spille fast førstelagsfotball. På de tre siste kampene står han bokført med fire fattige minutter.

Martin Ødegaard hadde nok sett for seg mer spilletid i Heerenveen enn har fått.
  • Håvard Karlsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Dette er ikke sånn som vi trodde det skulle være. Vi trodde han skulle spille hver eneste uke, og få en sentral rolle, sier TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen.

Norges stjerneskudd Martin Ødegaard ble hentet til nederlandsk fotball fra Real Madrid 10. januar. Planen er at han skal være der i 18 måneder.

Heerenveen har spilt 12 kamper siden nyttår – hvorav Ødegaard har startet seks (totalt 494 minutter på ni kamper). Det er blitt 11 poeng for laget i samme periode.

– Han har fått spille kamper, men Heerenveen har tydeligvis ikke vært fornøyd med det de har sett. På sitt beste, har Martin kvaliteter Heerenveen har bruk for, men det har vært for lite stabilitet og sluttprodukt (mål og målgivende pasninger), sier Mathisen.

Les også

Ødegaard på benken igjen da Heerenveen ble knust

– Ser ikke like uredd ut

Da Ødegaard slo gjennom for Strømsgodset i 2014, og herjet med motstanderne i Eliteserien, var det mange som spådde en stor fremtid for 18-åringen på fotballbanen.

– Han ser ikke like uredd ut nå, som da han slo gjennom. Jeg tror fortsatt Martin Ødegaard blir en utrolig god fotballspiller for Norges A-lag, og at han får en fin karrière ute i Europa. Men da han slo gjennom i Eliteserien for noe år siden, trodde jeg at dette skulle bli en spiller i ypperste verdensklasse. Det er det lite som tyder på nå, sier Mathisen, og fortsetter.

– Nå er han forbigått av mange spillere på sin egen alder, og han må snart bevise noe mer enn han har gjort. Benken i Heerenveen er i hvert fall ikke det beste for hans utvikling.

Mange hyllet klubbvalget til Ødegaard da overgangen var klar i januar.

– Vi trodde han skulle bli varm i trøya i en europeisk klubb, men det har utviklet seg til å bli en stor skuffelse, sier Mathisen.

Les også

Tipset storklubb om Ødegaard – nå blir den norske fotballprofilens nye uttalelser feiltolket i Spania

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen beskriver Ødegaards Heerenveen-opphold som en stor skuffelse så langt.

– Sportslig krise

Viasat-kommentator Paul Thomas Clay har kommentert 11 av 12 Heerenveen-kamper etter at Ødegaard ble klar for klubben. Han mener det er altfor tidlig å komme med noen dom over stortalentet.

– Sportslig sett, så er han nok ikke fornøyd. Det er mye som sies om at det kanskje var feil for ham å gå dit, men det er litt tidlig å si. Heerenveen har vært i en slags sportslig krise siden nyttår, sier Paul Thomas Clay.

Heerenveen mistet kapteinen sin i vinter (Stijn Schaars har vært ute med skade), og han spilte sin siste kamp 16. desember.

– De har rast fra fjerde- til åttendeplass, og det er det som skjer når du mister balansespilleren i 4–3–3. De andre har ikke evner til å fylle skoene hans, sier Clay.

Ødegaard har slitt med å markere seg skikkelig, selv om han har glimtet til med noen strålende pasninger, blant annet i 2–2-kampen mot Go Ahead Eagles i begynnelsen av mars.

– Han har gjort en del ting bra, men har lidd av mangel på gode løp og bevegelser i forkant av seg. Hvis de foran ham ikke flytter beina, er det vanskelig å spille bra fotball, sier Clay.

Les også

Norsk fotballproff: – Det jeg har gjort, er like stort som det Martin Ødegaard har gjort

– Mangler litt fysikk

Om Viasat-kommentatoren skal sette fingeren på noe, mener han at Ødegaard mangler litt fysikk i spillet sitt.

– Eredivisie er ganske tøff, og det er den del sterke sluggere der. Kombinasjonen av det, er ikke så veldig hyggelig for en lett tekniker, sier Clay Thomas, og legger til at Ødegaard er blitt taklet ganske kraftig flere ganger, og fått fremprovosert noen kort.

– Det er mange Ødegaard-typer i nederlandsk fotball, spesielt i Ajax. De er litt mer eksplosive, og er kjappere på de første meterne. Det er egenskaper som gjør at du slipper unna disse sluggerne. Det er mulig Martin også har de egenskapene, men han bruker dem ikke. Han blir tatt i dueller, og det er litt synd, sier Clay.

Han gir Ødegaard et terningkast på mellom tre og fire på oppholdet i Nederland så langt.

– Han har i hvert fall ikke nubbsjans i Real Madrid slik stoda er nå, sier Clay , som anbefaler Ødegaard og bli værende i Heerenveen ut låneperioden.

Les også

Ekspert roser denne Ødegaard-pasningen opp i skyene: – Kunst!

Martin Ødegaard debuterte for Heerenveen i 2–0-seieren over Den Haag 14. januar.

– Fotballhodet er der

Han tror nødvendigvis ikke at 18-åringen vil finne seg en annen klubb, der han kan få plass og tid til å utvikle seg videre.

– Det er ikke et så kravstort publikum i Heerenveen, sammenlignet med for eksempel Ajax. Det er en stor klubb, og et fryktelig sted å være hvis du feiler, sier Clay.

Selv om Ødegaard sliter litt nå, tror Viasat-kommentatoren på at det vil løsne for stortalentet etter hvert.

– Han har ikke nådd sitt maksnivå på noe som helst vis nå, som noen kanskje tror. Jeg har stor tro på ham, og fotballhodet er der. Det overgår veldig mange dem han spiller med. Han har en lys fremtid foran seg, men om han kommer til å blende oss uke inn og uke ut, gjenstår å se, sier Clay.

Publisert:
  1. SC Heerenveen
  2. Eredivisie
  3. Martin Ødegaard

Mest lest akkurat nå

  1. Korvetten AS begjært konkurs

  2. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

  3. Oilers vinner etter spilleforlengelse

  4. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

  5. – Alt av interiør og inventar var hvitt og ga assosiasjoner til sykehus

  6. Stavanger: Planen for vaksinering av de yngste barna er klar