Det norske gullhåpet ledet etter den knallharde bakken, så kom smellen

Adrenalinet tok overhånd. – Jeg gikk for hardt ut, vedgår Andreas Leknessund.

SKUFFET: Andreas Lekness ledet opp Birkelundsbakken. Så tapte han mye tid. – Jeg tror det var mange som hadde troen da jeg ledet på toppen, sier 18-åringen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

BERGEN (BT): Andreas Leknessund var stor favoritt før juniorenes temporitt, men foran hjemmepublikumet i Bergen klarte ikke 18-åringen å innfri forventningene.

Etter å ha vært et drøyt sekund foran briten Thomas Pidcock gjennom halve løypen, fikk tromsøværingen det tøft mot slutten og tapte mange sekunder.

De siste kilometerne ble en kamp for å få medalje, men med stive bein var Leknessund sjanseløs. Til slutt endte han hele 32,30 sekunder bak den britiske vinneren, og endte på en åttendeplass.

– Jeg hadde håpet på medalje, og egentlig gull. Jeg hadde egentlig troen helt til andre mellomtiden, sier en skuffet Leknessund etter rittet.

Jevnt lenge

Bare sekunder etter at Leknessund kjørte av startrampen ved Grieghallen, kom en av hans aller største konkurrenter til mål. I den 21,1 kilometer lange løypen hadde briten Thomas Pidcock vært overlegen til nå, og kjørte inn til en suveren bestetid over 35 sekunder foran nestemann.

Et skikkelig skremmeskudd for Leknessund, som hadde fordelen av å kunne kjøre på britens tider. På toppen av Birkelundsbakken, ved mellomtid etter 9,6 kilometer, lå tromsøværingen 1,19 sekunder foran Pidcock.

– Jeg tror vel det var mange som hadde troen da jeg ledet over toppen, sier Leknessund.

Les også

Denne bergenseren detaljstyrer Boasson Hagens liv

De siste kilometerne ble en thriller.

Dessverre endte briten opp med hovedrollen. For fra Birkelundsbakken og ned til neste passering hadde Leknessund tapt forspranget, og lå nå plutselig femten sekunder bak.

– Jeg trodde ikke jeg skulle tape så mye. Men hadde det ikke vært så mye nedover, hadde jeg nok tapt enda mer, sier Leknessund som forteller at han var innstilt på å ikke tape tid opp Birkelundsbakken.

– Jeg gikk kanskje for hardt ut opp bakken der. Jeg kjørte for fort rett og slett, og det fikk jeg igjen for. Jeg klarte ikke å få opp farten og få i gang beina etter det. Jeg stivnet helt.

Inn til Festplassen tapte nordmannen stadig mer, og endte til slutt på en åttendeplass – hele 32 sekunder bak Pidcock.

– Skal man være med å slåss om gull, så må man kjøre fort gjennom hele løypen. Andreas gjorde et ærlig forsøk, og det synes jeg det står respekt av, sier juniorenes landslagssjef, Kai Lexberg.

Kjørte uten watt-måler

I forkant av løpet fikk ikke Leknessund koblet til watt-måleren til sykkelen han skulle bruke i temporittet. Dermed syklet han uten watt-måler under hele temporittet og fikk dermed ikke fulgt med på om han gikk for hardt ut.

– Men jeg skal definitivt ikke skylde på det. For jeg hadde uansett bestemt meg for å ikke se for mye på den, og heller kjøre på følelse, forteller Leknessund, som også påpeker at det ikke var noe å utsette på formen hans tirsdag.

OVERTENT: – Jeg kjørte for fort rett og slett, og det fikk jeg igjen for, sier Andreas Leknessund om veien opp Birkelundsbakken.

Under tirsdagens ritt sto klassekamerater, trener og familie i løypene og heiet frem 18-åringen. Det kan ha påvirket adrenalinet hans, mener syklisten.

– Man blir jo revet med og har lyst til å kjøre et godt løp. At jeg åpnet litt for hardt tyder nok litt på at adrenalinet tok overhånd. Jeg var vel litt vel giret på å kjøre fort, og det fikk jeg igjen for på slutten. Det er kjedelig, men sånt som skjer, sier Leknessund.

Avviser at presset var for stort

Ettersom han var ansett for å være den største favoritten på tempoen, ha oppmerksomheten rundt Leknessund vært stor den siste tiden. Det har hovedpersonen selv tatt med knusende ro.

– Jeg har hørt at folk har ment jeg hadde gullsjanser, men det har jeg også vært fullt klar over selv. At andre har påpekt det, har jeg bare sett på som positivt. De har hatt troen på noe som jeg har hatt troen på selv, sier 18-åringen.

Nå legger Leknessund tirsdagens skuffende resultat til side og ser frem mot fellesstarten på lørdag. For revansjelysten, den er til stede – og vel så det.

– I fellesstarten skal det bli revansje. Der stiller det norske laget sterkt. Vi kommer til å bli vanskelig å slå, sier Leknessund motivert.

For sin egen del, er ikke 18-åringen bekymret selv om temporittet i årets VM ble en skuffelse.

– Det er mange løp til neste år og året etter det. Dette er ikke det siste man ser fra meg, lover Leknessund.

Resultater, temporitt herrer junior:

1. Thomas Pidcock, Stobritannia

2. Antonio Puppio, Italia +11,92

3. Filip Maciejuk, Polen +13,29

4. Juri Hollmann, Tyskland +21,53

5. Igor Chzhan, Kasakhstan +23,66

8. Andreas Leknessund, Norge +32,30

18. Søren Wærenskjold, Norge +55,34

47. Olav Hjemsæter, Norge +2.03,99

Publisert: