Mener landslagssjefen gjorde en rekke feilvurderinger: – Det er nybegynnerfeil

Martin Sjögren var ikke godt nok forberedt på overgangen fra å være klubb- til landslagstrener, mener ekspertene som har fulgt Norges EM-fiasko.

Det var en tung dagen derpå for landslagssjef Martin Sjögren.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

APELDOORN: Dagen derpå tapet som sementerte tidenes dårligste norske mesterskapsinnsats, var det tid for å slikke sårene, reflektere og prøve å se litt videre.

Trener Martin Sjögren virket sliten og var lavmælt i de 20 minuttene han snakket med pressen om EM-fadesen.

Han erkjente at mesterskapet ble en stor skuffelse, men ville ikke gå inn på hva han og trenerteamet har gjort feil. Både han og toppfotballsjef Nils Johan Semb varslet en kritisk evaluering.

– Jeg forstår veldig godt at han ikke kan sitte og vri sjelen sin på et pressemøte, det ville blitt feil. Når det er sagt, så håper jeg likevel den kritiske refleksjonen er på et helt annet nivå i virkeligheten, sier Lise Klaveness.

Hun har fulgt mesterskapet tett. Som andre ser hun at spillermateriellet ikke er det beste og at laget er inne i et stort generasjonsskifte.

Nettopp derfor reagerer hun sterkt på at Sjögren har innført så store endringer på så kort tid.

– Det er endringer det ville være vanskelige å fordøye også for alle de landslagene jeg har spilt på, som har vært meritterte og gjort det bra i mesterskap.

Les også

Gråt etter missen: – Toppen av kransekaken på et mislykket mesterskap

Martin Sjögren svarte på spørsmål i 20 minutter tirsdag.

Sett seg blind på spillestilen

Klaveness tror Sjögren, som har tre seriegull som trener i svensk klubbfotball, ikke har vært godt nok forberedt på utfordringene som møtte ham i et mesterskap.

– Det er nok nybegynnerfeil, han har ikke erfaring som landslagssjef, sier hun, og peker på forskjellene mellom det å jobbe med et lag på treningsfeltet hver dag, kontra det å ha spredte landslagssamlinger.

– Det virker som at han har sett seg blind på en spillestil som han har utviklet over tid i Linköping og fått anerkjennelse for der. Jeg mener også at vi er helt avhengige av å utvikle spillestilen vår, for vi kommer til å tape flere og flere kamper om vi fortsetter å gi bort ballen like mye som vi har gjort før.

– Men når vi møter lag som er bedre enn oss, er det jo helt klart at vi må prioritere det defensive. Det gjelder for alle lag, og det skjønner nok han og.

Les også

Hegerberg med klar tale etter «karrièrens største nedtur»: – Det må tas tak i fort

Skuffelsen var stor i det norske laget etter nederlaget. Her trøstes Caroline Graham Hansen av Ingvild Isaksen

Mener stilen passer spillerne

Sjögren pekte på at laget har sluppet inn altfor enkle mål og at det ble altfor store avstander mellom lagdelene, samtidig som angrepsspillet bød på mange problemer.

På spørsmål om hvorfor det ble slik, var han imidlertid knapp i svaret:

– Det er et bra spørsmål, men for tidlig å svare på.

Han ble utfordret på om spillet han la opp til var tilpasset spillerne som var tilgjengelige, eller om det var de som måtte tilpasse seg en stil de ikke hadde forutsetningene for å mestre.

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi gjorde en analyse av troppen og hvordan den så ut med styrker og svakheter. Vi prøvde å finne en måte å spille på som skulle passe gruppen. Utfallet ble ikke bra under mesterskapet. Så har jeg også tatt med meg mine tanker og ideer inn og prøvd å finne noe vi kan bygge videre på.

Les også

Tidligere landslagsprofil er bekymret: – Det er en skrekk å se yngre lag i jentefotballen i Norge

Toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Må utvikles over tid

Klaveness peker på at stilen Sjögren støtter seg til er veldig forskjellig fra den norske spillere har i ryggraden.

Hun mener for få i troppen har en treningshverdag hvor de jobber med prinsippene som nå gjelder på landslaget, samtidig som det blir en for enkel tilnærming bare å si at spillerne ikke forstår.

– Det går ikke an å forstå, for det er noe som utvikles gjennom en praksis hvor man prøver og feiler og tilpasser. Når da motstanderen har ballen så mye, så utvikler du ikke stilen, du mister bare selvtillit. Norge har ikke ballen nok til å kjenne på den dynamikken.

Klaveness synes det var for naivt av Sjögren ikke å forutse at det ville bli langt flere brudd imot og vanskeligere å etablere spill høyt på motstanderens halvdel enn hva som var tilfellet på klubblaget.

Hva var egentlig målet?

Sjögren har fått kritikk for større endringer i lagoppstillingene i mesterskapet, og for å bruke spillere i posisjoner de ikke bekler til hverdags. På backplass har han for eksempel i hver kamp brukt en angrepsspiller.

– Vi tok ut de vi trodde skulle klare oppgaven best. Det handler både om det defensive og det offensive, spillet har ulike faser. Vi valgte de vi gjorde, vi får gjøre en vurdering på om vi skulle gjort annerledes.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb ble konfrontert med tidligere uttalelser om at laget ikke hadde et resultatmål og om at EM bare var et delmål på veien mot VM og OL.

– Det har vært et resultatkrav internt om minst å nå kvartfinale. De ter selvsagt skuffende at vi ikke kom videre fra gruppen, sier han, samtidig som han omformulerte seg fra kvelden før, og kalte EM et kortsiktig mål.

Les også

Roper varsko om forskjellene mellom gutter og jenter: – Det blir et stadig større klasseskille

Har spillerne stilen i blodet?

Nå gjelder det å bli klar til VM-kvalifiseringen som tar til i september, og som har en svært vrien bortekamp mot Nederland allerede i oktober.

– Det er veldig viktig at vi er kritiske til oss selv, slik at vi er klare for høsten som kommer fort på. Målet er selvsagt helt klart å vinne kvalifiseringsgruppen, og da må vi vinne innbyrdes mot Nederland. Vi har ikke lykkes med det vi har gjort her, og det er naturlig at analysen vil peke på at vi blir mer effektive, sier Semb.

Solveig Gulbrandsen satt etter pressetreffet igjen med undringen over hva som egentlig hadde vært målsetningen.

– Det er fire år til neste EM, så man kan ikke tulle med et mesterskap, sier landslagsveteranen.

Hun mener det blir for defensivt å si at EM bare var et mål på veien.

– Dette prosjektet krever veldig mye forandring. Da blir vel spørsmålet, hvem har dette i blodet av de norske spillerne, og hvordan agerer de når ting ikke fungerer? De gjør jo iallfall ikke slik han ønsker.

Publisert: