Publikumsfavoritten får ikke være kjendis lenger etter VM-exiten: – Tilbake til brytelivet

Stig-André Berge er en populær toppidrettsutøver som heretter må konsentrere seg om idretten.

Takk og farvel til Berge i dette VM. Men han vil gjerne bevise at han kan mye mer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

PARIS: – Nå er han ferdig med kjendislivet. Nå begynner brytelivet.

Det sier landslagstrener Eren Gjægtvik.

Berge gikk skuffet ut etter kun én kamp under VM i Paris. Regjerende europamester Felix Baldauf klarte heller ikke det helt store. Petter Karlsen fikk først og fremst erfaring. Han har slitt med sykdom og skader.

Herrebryterne var enige: Nå blir det samling i bunn. Dette skal vi bruke til å komme videre.

Landslagstreneren setter flere ord på det:

– Det har vært vanvittige tolv måneder etter OL i Rio. Når det gjelder Berge fikk han oppmerksomhet som fortjent. Han fikk tre kuler på idrettsgallaen og har feiret bryllup. Han har taklet det kjempefint, men er ingen kjendis, men bryter. Det er han klar over.

Les også

Bryternes deformerte ører er også smertefulle:

Ett sekunds uoppmerksomhet var nok. Berge forsvinner ut av matten.

Ble lurt av stilen

Gjægtvik fikk se at bronsevinneren fra OL ikke lyktes i den samme hallen der herrelandslaget i håndball tok VM-sølv tidligere i år.

Kanybeh Zholchubekov fra Kirgisistan, liten og kompakt, kom med den brytestilen som er typisk for asiater. Han holder seg lavt, er kjapp, og med en gang det ble rom mellom ham og Berge, fikk han armene sine under veteranen fra Oslo bryteklubb.

– Ti ganger før denne kampen fikk jeg beskjed om å dukke, men så greide jeg det ikke likevel, sier Berge etter nederlaget 1–3. Berges ene poeng kom etter at motstanderen fikk en advarsel for passivitet.

På samme måte som en japaner med samme stil hindret Berge i å nå finalen i OL, var det en asiat som fikk inn det rette grepet nå og fikk kastet Berge ut av matten.

– Jeg har vært i Tokyo i to uker for å lære denne stilen enda bedre, men nå må jeg reise dit mye mer, forteller Berge.

Dommeren tar tak i vinneren. Berge er slukøret.

Felles satsing mot OL

Mye kommer til å skje på hjemmebane heretter. Bryte-Norge samler troppene. Berge og hans private trener Fritz Aanes har stått på sidelinjen, ikke minst fordi Berge tok seg et halvt års pause etter Rio.

– Fra oktober er alle samlet igjen. Da skal Berge få kjenne blodsmaken, og det blir hardt. Jeg skjønner at han har trengt et pusterom fra å ha vært helt i kjelleren, men nå starter det, sier Gjægtvik.

Han snakker om gjengen som skal samles med OL i Tokyo 2020 som mål. Det blir et nytt team og det blir satt nye rammer. Frem til da blir det egentrening, og forbundet må bli enige om betingelsene for dem som skal være i ledelsen.

Mye tyder på at Fritz Aanes blir landslagstrener, med Gjægtvik som assistent. Det er styremøte i forbundet 1. september, og deretter blir det forhandlinger.

Les også

Den norske favoritten ute av VM: – Det har vært dager da jeg ikke har orket å stå opp

Har vært endel uro

Olympiatoppens Tore Øvrebø og coach Michael Jørgensen er til stede i Paris.

Jørgensen, som har kampsport som sitt fagområde, sier det slik:

– Det har vært et turbulent år i bryting.

Han sikter til en finsk trener som etter OL bare ble værende i syv måneder.

– Han manglet en rød tråd i måten vi jobbet på, sier bryter Felix Baldauf.

Dessuten har det vært et bytte av sportssjef, og bytte av styre med. Og Team Berge har ikke vært en så stor del av brytingen som nå er ønskelig. 35-åringen er en stor inspirator for de yngre landslagsbryterne.

Berge er klar for det som måtte komme, og ikke i tvil om at OL i Tokyo er det store målet, selv om det ble kjipt i Paris.

– Det er noen motbakker i en lang idrettskarrière?

– Ja, men jeg har reist meg 23 ganger før, så det skal jeg klare, sier Berge, som deltok i sitt 27 OL, VM og EM. Det har gitt tre medaljer, hvorav OL-bronsen fra Rio er den gjeveste, den som betyr mest for ham.

Kvinnene går i gang med sin bryting i fristil onsdag. Norge stiller med regjerende europamester Grace Bullen (58 kg) og Iselin Moen Solheim (75 kg).

De må reise kjerringa.

Hør Aftenpodden Sport: Tror Johaug straffes hardere fordi hun er norsk. Og hvorfor unner «ingen» Rosenborg suksess i Europa?

Publisert: