Redd Barna: - Overgriperen kan være den kule treneren som alle liker

Organisasjonen vil sterkere på banen for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn i norsk idrett.

HOLDNINGER: Politiattest i idretten er ikke nok, mener Redd Barna. De tilbyr nå kursing både til idrettsledere, barn og foreldre.
 • Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Et av våre hovedbudskap er at en trener aldri skal være alene med et barn. Det er faktisk den beste måten å beskytte barn på. Dette er retningslinjer alle ansatte i Redd Barna selv må følge og forplikte seg til, sier Elin Langli, rådgiver i Redd Barna.

Organisasjonen har allerede et formelt samarbeid med toppklubben Strømsgodset. Tanken nå er å gå ut nasjonalt, både i topp og bredde.

– Overgrep mot barn skjer, også i idretten. Overgriperen kan være den kule treneren som alle liker, sier Langli.

Nakenmassasje

Nylig er det rullet opp en rystende pedofiliskandale i engelsk fotball, der flere tidligere spillere har fortalt om grove handlinger begått av voksne. Senest ute var den tidligere fotballstjernen Matthew Le Tissier, som kunne fortelle om en trener som utførte nakenmassasje på unge guttespillere i Southampton.

Les også

Pedofili-skandalen i engelsk fotball vokser - slik skal norske idrettsbarn skjermes

I Norge har Idrettsforbundet en regel om at alle frivillige skal levere plettfri vandelsattest for å kunne jobbe med barn. Det er ikke nok, mener Redd Barna.

– Det får ingen konsekvenser dersom klubber ikke forholder seg til regelen om politiattest. Og det er beklagelig, for de samme reglene burde eksistert i idretten som for eksempel i skolen. En lærer får ikke jobb uten en slik attest, sier Elin Langli i Redd Barna.

– Noe idretten trenger

Uansett mener Redd Barna at en politiattest ikke er nok: Her må det også holdningsskapende arbeid til, både opp mot trenere, ledere, barn og foreldre.

– Samarbeidet, som blant annet er inngått med Strømsgodset, bygger på at Redd Barna skal kurse trenere i det vi kaller «Trygg på trening»-kurset som vi har utviklet i samarbeid med Norges Fotballforbund. Trenere skal også kurses i nettvett, og de skal utvikle en beredskapsplan hvor man har en tydelig plan på hvordan klubben både skal forebygge og avdekke seksuelle overgrep mot barn. Barna i klubben blir også kurset i nettvett, forteller Langli.

– Er dette noe dere kan tilby også til andre klubber landet over?

– Redd Barna ønsker helt klart å samarbeide med flere klubber, for dette er noe idretten trenger. Etter at vi inngikk samarbeidet med Strømsgodset har vi fått mange henvendelser, så vi ser at behovet er der. Videre ønsker vi oss et samarbeid med Norges Idrettsforbund for å få dette systematisert, sier hun.

KURS: Strømsgodsets ledere og trenere er blitt kurset av Redd Barna om nettvett.

Godset roser samarbeidet

Lage Sofienlund er leder for samfunnsansvar i Strømsgodset. Han skryter veldig av samarbeidet med Redd Barna.

– Dette er uten tvil noe jeg vil anbefale for andre klubber, ikke bare innenfor fotball. Det er vinn-vinn for alle parter: Vi tjener mye på å få inn ekspertisen fra Redd Barna, og de når ut på en arena som har en stor plass i mange barns hverdag, sier Sofienlund.

Trenere er blitt kurset, og det samme er barna. Strømsgodset ønsker nå å invitere de lokale klubbene i drammensområdet med på samarbeidet. Og de ønsker også å tilby kurs til foreldre.

Les også

Overgrepsskandalen i engelsk fotball: 350 personer har meldt seg

– Samarbeidet med Redd Barna er blitt aller best mottatt av foreldrene. De liker at Strømsgodset setter seksuelle overgrep og trakassering på dagsorden, og Redd Barna har jo en solid standing. Så dette er utelukkende positivt, sier Sofienlund.

Vil ha bort naiviteten

I kursene som Redd Barna holder, settes det blant annet fokus på grensesetting. Hva gjør man som trener dersom en tenåringsjente gir visse signaler? Hva gjør man dersom man får hint fra barn som kan tyde på at de er utsatt for overgrep eller omsorgssvikt? Og hva gjør klubben dersom det er overgrep eller trakassering internt?

Les også

Overgrepsdømt trener markedsførte seg gjennom Trenerforeningen

– Redd Barna vil ha bort den naiviteten som ligger der, og den lojaliteten som er mellom voksne. Overgrep forekommer, og overgriperen kan være den hyggelige damen eller mannen du kjenner. Vi må få voksne til å erkjenne at de har et ansvar, og det gjelder også trenere og ledere i idretten, sier Elin Langli.

Hun tror at idretten har en unik sjanse til å fange opp misbruk av barn.

– Barn som sliter, søker gjerne en voksen som de kan betro seg til, og da blir det gjerne treneren man prøver å gi noen hint til. Da er det viktig at man som leder oppdager disse små hintene man får, og forstår hva man skal gjøre videre, sier Langli.

Publisert:
 1. Fotball
 2. Barn og unge
 3. Overgrep
 4. Redd Barna
 5. Engelsk fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 2. Nå kutter flere skoler ned på leksene

 3. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 4. Sandnes Ulfs nye radarpar: - Vi kjenner hverandre ut og inn

 5. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 6. – Denne gang gikk det vår vei!