For fire år siden tok Lagerbäck et valg som overrasket: – Jeg er kanskje dårlig til å ta avgjørelser

Er prosjekt Lagerbäck i ferd med å bli samme suksess i Norge som på Island? Ja, mener hovedpersonen selv.

Lars Lagerbäck var tilbake på gamle trakter torsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

REYKJAVIK: Med sin blå treningsdress, med norske sponsorer, kom Lars Lagerbäck inn i rommet hvor han for et par år siden svarte på spørsmål som en folkehelt.

Lagerbäck var mannen som tok Island til deres aller første mesterskap. Bildene fra EM i 2016 var ikke til å ta feil av. Fortsatt er han en helt på sagaøya, til tross for at han på lørdag skal lede motstanderlaget inne på Laugardarsvöllur.

Som de islandske journalistene spurte om:

– Hvordan er det å være her i feil farger?

– Det er selvsagt spesielt å komme tilbake. Jeg har mange venner, jeg kjenner alle spillerne. De fleste i støtteapparatet er de samme. Profesjonelt er det ikke noen forskjell, men det er mye rundt det som er veldig spesielt, fortalte Lagerbäck.

Les også

Zahid fikk telefon fra fotballforbundet: – Det var sjokkerende

Overrasket alle

I utgangspunktet var det altså slik at den norske landslagstreneren skulle gi seg som trener før han tok Island-jobben. Nå, fire år senere, har han ledet Island til EM, og skal til høsten lede Norge på veien mot det som kanskje blir et etterlengtet sluttspill for norsk fotball.

Det overrasker selv en sindig svenske.

– Jeg er overrasket selv. At andre er overrasket, det kan jeg forstå, smilte Lagerbäck på pressekonferansen, før han la til:

– Jeg er kanskje dårlig til å ta avgjørelser.

Les også

Skadet «Moi» ut av landslagstroppen

Da han skrev under med det islandske forbundet for fire år siden, var planen klar. Han skulle lede laget i to år, før Heimir Hallgrímsson, som var svenskens assistent på laget, skulle overta.

Slik ble det også.

– Det føltes naturlig å gjøre det på den måten. Jeg tror det var lurt å gjøre det sånn, kanskje de kan gjøre noen nye ting, at de slipper å bare høre min stemme. I ettertid var det kanskje lurt også, det er ikke sikkert de hadde kommet seg til VM hvis jeg var der, sa Lagerbäck med glimt i øyet.

Fortsatt er Lagerbäck et kjært samtaleemne. Når taxi-sjåførene på øya snakker med norske journalister, lurer de på hvordan det går med han, hva nordmenn syns om han og om prosjektet hans ser ut til å lykkes nok en gang.

Lagerbäck har på mange måter blitt symbolet på det man har fått til. Kanskje har han også hatt positiv påvirkning på sterke fotballkulturen som har vokst frem.

Les også

Norges landslagskaptein på ferie med Liverpool-stjerne

– Vi er like

Selv mener svensken at det finnes visse likhetstrekk mellom hva han fikk til på Island, sammenlignet med det han nå gjør for det norske landslaget. Etter ett år i jobben, men han at prosjektet har kommet omtrent like langt.

Det lover i så fall godt for Norges herrelandslag i fremtiden.

– Jeg mener vi er ganske like. Måten vi har jobbet i år, vi har kommet veldig langt. Det er veldig likt hvis du ser på prestasjon og resultater. Vi gjorde to veldig gode kamper i mars, derfor mener jeg vi er omtrent like, sa landslagssjefen da han ble bedt om å sammenligne Island ett år ut i prosjekt Lagerbäck, med det norske laget.

Deretter tok han en liten pause, før han la til:

– Jeg håper vi kan bevise det i kampen.

For Lagerbäck prøver naturligvis å gjøre det samme med Norge. Det norske laget skal ikke være en dårligere utgave av noen andre. De skal skape sine egne styrker, mye av de samme styrkene de brukte på Island.

Så er spørsmålet: hvordan kan man da spille mot det han selv skapte på sagaøyen?

– Styrkene er at de er veldig godt organiserte. Det er en laginnsats. Det er vanskelig å peke ut svakheter. Vi må finne ut hvordan vi skal angripe mot dem og hvordan vi kan forsvare oss mot et så godt organisert lag.

Publisert: