Skarstein og landslaget fikk klar beskjed: – Kom dere hjem

Forbund ber nå sine utøvere i utlandet om å komme hjem.

Birgit Skarstein har den siste tiden vært på samling i Portugal. Nå har de blitt anbefalt å komme seg hjem til Norge så fort som mulig.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Vi har fått sterk anbefaling om å komme oss tilbake til Norge så fort som mulig, sier roeren Kjetil Borch.

Han er på samling i Portugal med resten av landslagsgjengen. De har vært der i to uker, og skulle forberedt seg til OL-sesongen ytterligere noen dager i Avis.

Men så kom beskjeden om at norske utøvere bør komme seg hjem så raskt de kan.

I roing gjelder det landslagsgruppen, men også rekrutteringsgjengen som har samling i portugisiske Pochino. Tilsammen er det omtrent 30 mennesker.

– Vi pakker sakene og tar første fly hjemover torsdag, sier singleroer Borch.

Han er kvalifisert til OL, og har naturlig nok vært i det moduset inntil koronaviruset begynte å lamme de fleste virksomheter i og utenfor idretten.

Ingen av roerne eller ledelsen har noe problemer med å forstå det som nå gjøres fra myndighetenes side. De aktive i roing fikk melding fra sitt forbund.

Kjetil Borch startet pakkingen i Portugal onsdag. Torsdag reiser alle hjem til Norge.

Mye er avlyst

Roerne skulle ha dratt til en ny leir i Portugal om to uker, men Olaf Tufte & Co. er innstilt på at dette neppe kan lar seg gjøre. Derfor tør de heller ikke å sette igjen båtene, som var planen. En bil med utstyret på hengeren starter ferden til Norge, og må blant annet gjennom Nord-Spania. Der øker også smitteomfanget.

De to første regattaene i verdenscupen er avlyst. De skulla ha gått i Italia. Det samme gjelder europisk og asiatisk kvalifiseringsregatta til Paralympics.

Birgit Skarstein, som også er på samlingen i Portugal, må i likhet med andre bare ta det til etterretning.

– Vi skulle bruke denne samlingen for å bestemme hvilke båter som skal sendes til OL og Paralympics, og få det klart med tanke på innstillinger i båten. Men helsen kommer alltid først. Oppi det store og hele er dette ubetydelig. Vi gjør det beste ut av situasjonen. Det er viktig at vi tar kollektivt ansvar for hverandre, sier trønderen.

Flere toppidrettsutøvere har for øvrig astma, og bør være ekstra forsiktige. På den annen side har de mye bedre lungekapasitet enn vanlige mennesker.

– Men det er ingen garantier, sier Kjetil Borch.

Les også

Hegerberg er koronafast i Oslo. Roma ber henne bli i Norge.

Kjetil Borch er usikker på hva som venter, og skjønner at sesongen blir annerledes enn planlagt.

Tok en rask bestemmelse

I Roforbundet er de krystallklare på at de ikke kan ha aktive i et land som kan bli stengt i den forstand at flyplassene kan bli lukket.

– Jeg har sendt ut e-post til alle aktive og våre 53 klubber. Mange av klubbene hadde tenkt å reise til regattaer og internasjonale konkurranser. Allerede til helgen var det konkurranse i Nederland, sier generalsekretær Anniken Ellingsen i Norges Roforbund.

Beskjeden til roerne er at de holder seg hjemme og gjør sitt for å hindre smittespredning. I brevet heter det:

«Når det gjelder deltagelse på samlinger og regatta/arrangement i utlandet fraråder Norges Roforbund på det sterkeste at utøvere reiser utenlands slik situasjonen er nå.»

– Det vi selvsagt også er redde for er at de blir sittende fast i utlandet. Vi prøver å være tydelig, men dette er en ekstremt uoversiktlig situasjon for alle.

Les også

Koronaviruset setter en stopper for en rekke renn – men ett går som planlagt

Avlyste fest med kongen

I Norges Seilforbund har generalsekretær Per Christian Bordal vært opptatt av en stor konferanse og deretter 50-årsmarkering med fest for 360 mennesker lørdag. Der skulle også kong Harald vært gjest.

Alt er avlyst.

– Dessuten har vi fire trenere og åtte landslagsseilere på Mallorca. Jeg prøver å få oversikt over hva vi gjør, sier han.

Bordal forteller at båter og mye annet utstyr allerede er sendt til Japan i forbindelse med OL.

Nå er det høyst uvisst hva som skjer. Seilforbundet har flere containere som krysser kontinenter med tanke på samlinger og konkurranser.

I månedsskiftet skal det være verdenscup på Mallorca, men også den er i det blå.

Kong Harald er en ivrig seiler som hadde sagt ja til å være gjest på Seilforbundets 50-årsjubileum.

Olympiatoppen samler informasjon

I Olympiatoppen var det hektisk virksomhet og mange møter onsdag. Det ble vurdert å sende ut en lignende beskjed som Roforbundet har gjort.

– Vi er i ferd med å samle inn informasjon om hvor mange fra toppidretten som er utenlands. Foreløpig ser vi an situasjonen, før vi får vite hvor de er og hvor god grunn de har til å være der, sier Thomas Torgalsen.

Han er sjeflege for sommeridrettene på Olympiatoppen.

– Vi diskuterer fortløpende. Ingen fasit varer mer enn to timer. Alt er usikkert.

Han sier at Olympiatoppen har løpende kontakt med forbund og dem det gjelder.

– Og så er det de internasjonale særforbundene som avgjør hva de gjør med store arrangementer, legger han til.

Torgalsen opplyser at Olympiatoppen får mange henvendelser nå, ikke minst fra folk i utlandet som er tilknyttet toppidretten. Utøverne har jo ofte med seg, ved siden av trenere, leger og andre i støtteapparatet.

Foreløpig mener han at ingen norske er i områdene med stor utbredelse av sykdommen, men han legger vekt på at Olympiatoppen følger nøye med.

Publisert: