Hun har tatt gull på gull som «nasjonsløs». Nordmann kan ha svaret på hennes videre skjebne.

I snart fem år har russisk friidrett vært utestengt fra internasjonale konkurranser. Snart kan «soningstiden» være over.

Marija Lasitskene har tatt en rekke mesterskapsgull i høyde som nøytral utøver de siste årene. Får hun igjen representere Russland i Tokyo-OL neste sommer?
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Onsdag tikket 6,31 millioner dollar inn på kontoen hos Det internasjonale friidrettsforbundet (WA). Pengene kom fra Russland tre dager før den endelige fristen for å betale en dopingbot fra i mars.

– Betalingen er bekreftet. Dette er et steg på veien i den videre prosessen, sier Rune Andersen.

Den norske antidopingeksperten har helt siden Russland ble utestengt fra internasjonal friidrett i november 2015, ledet spesialgruppen med ansvar for å sjekke at russerne følger kravene som er stilt. De ble straffet etter en rekke dopingskandaler.

Snart fem år har gått, og Andersen har fortsatt ikke anbefalt WA-styret å ta den store friidrettsnasjonen inn i varmen igjen. Men det kan forandre seg i løpet av høsten.

Onsdagens innbetaling kan være vendepunktet Andersen har ventet på. Tidligere i sommer uttrykte han skuffelse over å ha sett «veldig få kulturendringer i russisk friidrett».

– Det var åpenbart ingen som hadde sett for seg at det skulle ta så lang tid som til 2020. Og det har vært både opp- og nedturer, men nå ser vi fremover og ønsker å vurdere konstruktive innspill. Den første milepælen er nådd, sier Andersen.

Rune Andersen er med på å avgjøre fremtiden til russisk friidrett.
Les også

Etter seks år kommer dopingsannheten: – Det måtte flyte blod

Minister kom på banen

Det var i mars i år at Russlands friidrettsforbund (Rusaf) ble ilagt en bot på 10 millioner dollar, det vil si 89 millioner kroner, etter at toppledelsen hadde underslått opplysninger og prøvd å hindre etterforskningen av høydehopperen Danil Lysenko.

Russlands daværende friidrettspresident, Dmitrij Sjljakhtin, var blant dem som i november i fjor ble suspendert. Lysenko var mistenkt for å ha brutt meldeplikten ved flere dopingtester.

Halvparten av boten var betinget. Med saksomkostninger skulle russisk friidrett betale 56 millioner kroner innen 1. juli. Det skjedde aldri.

– Fristen ble ikke overholdt fordi de sa de ikke hadde penger. Da sa vi: «OK, da kan konsekvensen bli at dere blir ekskludert, og Rusaf blir slettet som medlem i internasjonal friidrett», forteller Andersen.

– Det var det som sto på papiret helt til den russiske idrettsministeren informerte oss om at de ønsket å se på dette på nytt. De bekreftet at de ville betale innen 15. august.

Les også

Forskning viser at astmamedisiner fremmer «eksplosive» prestasjoner hos friske utøvere

Danil Lysenko jubler under friidretts-VM innendørs i Birmingham i 2018. Senere ble han mistenkt for å ha brutt meldeplikten ved flere dopingtester.

Krever konkrete tiltak

Selv om Russland har vært utestengt siden 2015, har russiske utøvere hatt muligheten til å konkurrere under nøytralt flagg. Alle disse har måttet bevise at de er rene. Den åpningen kunne ha blitt tettet om Russland ikke hadde benyttet siste sjanse til å betale for seg.

Nå er det første kriteriet oppfylt, men det er fortsatt en stor jobb igjen før russisk friidrett får et etterlengtet «godkjent»-stempel. Innen 31. august må Rusaf ha lagt frem en plan på hvordan de skal endre kulturen internt og blant utøverne.

– Den skal de legge frem for meg og min komité, og så skal vi vurdere den. Så skal Rusaf ferdigstille planen innen 30. september. Deretter skal de starte å implementere den. Når alt dette er gjort, skal vi gå i gang med å se på veien videre, opplyser Rune Andersen.

Russland håper å kunne stille friidrettsutøvere under eget flagg i OL i Tokyo neste sommer. Skal det skje, forventer Andersen at russerne kommer med konkrete tiltak på hvordan de fremover skal organisere seg som forbund.

– Men jeg ønsker ikke å legge føringer på hva som må ligge i planene, før jeg har fått den forelagt. Jeg tror heller ikke jeg skal si så veldig mye mer om forventninger. De tankene jeg og min gruppe har om det, vil jeg først lufte overfor styret i Det internasjonale friidrettsforbundet.

Andersen og hans medarbeidere skal gjøre en vurdering i forkant av styremøtet i World Athletics i november. Der skal han legge frem en rapport om hvorvidt Rusaf er på rett vei.

Les også

Idrettslegen mener idretten står foran «formidable utfordringer». Nå gir han råd i omfattende koronaprosjekt

Russisk idrett har vært i unåde i flere år. Kan det være i ferd med å snu?

God dialog

WA-president Sebastian Coe har beskrevet samarbeidet med Russland for å ha vært «kronglete». Andersen føler selv han har hatt en godt forhold til de russiske lederne han har møtt og snakket med.

– Vi har stort sett hatt en god dialog. Det har vært både opp- og nedturer. Det var relativt dramatisk da hele lederskapet i Rusaf ble tatt for å dekke over saken med Danil Lysenko. Det var en bråstopp i prosessen, sier Andersen.

Rune Andersen var sentral da Antidoping Norge i 2003 ble opprettet som en separat stiftelse adskilt fra Norges idrettsforbund. Fra 2002 til 2013 hadde han direktørstilling i Verdens antidopingbyrå (Wada), der han hadde som hovedoppgave å få det internasjonale regelverket på plass.

Publisert: