Solskjærs eventyr startet med dette sparket

Les historien om hvordan drømmetreffet mot Aserbajdsjan formet hans karrière.

Her scorer Ole Gunnar Solskjær målet som var gull verdt, et akrobatisk langskudd mot Aserbajdsjan i juni 1996.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Fredag møter det norske landslaget Aserbajdsjan til en viktig EM-kvalifiseringskamp på Ullevaal Stadion.

Direkte kl. 20.45: Norge-Aserbajdsjan

Da lagene møttes samme sted for 19 år siden var det også en viktig kamp, kanskje mest av alt for Ole Gunnar Solskjærs fotballkarrière.

At selveste Manchester United valgte å ta turen til nettopp den landskampen 2. juni 1996, kan Solskjær prise seg lykkelig for den dag i dag.

Ole Gunnar Solskjær feirer etter sine to mål mot Aserbajdsjan.

Skjebnen ville nemlig ha det til at Solskjær etter en drøy halvtime skulle motta en strøken pasning fra Kjetil Rekdal like utenfor sekstenmeteren, ta ballen ned på brystet og dundre ballen i mål med et akrobatisk spark.«Jeg er født i 1948, og jeg har aldri sett maken til mål på Ullevaal», sa fotballekspert Ivar Hoff etterpå. «Det var et drømmetreff», sa Solskjær selv.

Les også

Solskjær: - Ingenting overrasker meg med United lenger

Fergusons beskjed

Det syntes også Jim Ryan, Manchester Uniteds reservelagstrener, som hadde blitt sendt til Ullevaal Stadion for å se kampen.

Solskjær scoret nok en suser etter pause i Norges 5-0-seier. Resten er historie.

Rune Hauge, Solskjærs agent i 1996, forteller at scoringen hadde «veldig mye å si» for at spissen til slutt signerte for Manchester United senere samme sommer.

— Det var en avgjørende besiktigelse fra Mancester United. Det var hans siste sjanse, sier Hauge til Aftenposten.

Han forteller videre at Manchester United hadde sett Solskjær spille to ganger tidligere, men at begge kampene hadde endt 0-0.

Her er Ole Gunnar Solskjær i lykkerus etter det som var den aller viktiste scoringen i hans karrière, vinnermålet mot Bayern München i Champions League-finalen i 1999.

— Så kom den kampen. Det var selvfølgelig fantastisk for en spiss å score et så fantastisk mål, sier Hauge.Jim Ryan var faktisk ikke i Oslo for å se på Solskjær. Han skulle egentlig overvåke Ronny Johnsen, men United endte opp med å signere begge nordmennene.

— Alex Ferguson var på ferie, og han hadde sendt Jim Ryan. Jeg og Ryan sto igjen etter kampen og snakket på tribunen, og han fortalte at han skulle ringe Ferguson. «Bring him back home» var beskjeden fra Ferguson, forteller Hauge.

Les også

- Ingen nordmenn blant Nordens ti beste gjennom tidene

Molde fikk fax

Noen dager senere dukket en interessant henvendelse opp i faxmaskinen til Molde Fotballklubb.

— Vi har fått en usignert telefax, stemplet konfidensielt og privat, fra Alex Ferguson. Der gis det signaler fra klubben om at den er interessert i å kjøpeSolskjær, sa sportslig leder i Molde Frode Ohr til NTB.

Ohr understreket at klubben måtte dobbeltsjekke at informasjonen i faxen stemte. Men det var ikke tull. Ole Gunnar Solskjær var i søkelyset til Manchester United.

- Veldig viktig for karrièren min

I starten av juli campet norske medier utenfor Old Trafford da Ole Gunnar Solskjær skulle forhandle med Manchester United.

«Ole Gunnar er ung og har store muligheter som fotballspiller», sa Alex Ferguson på vei inn til stadion.

Like etterpå var avtalen signert av alle parter.

Solskjær ble i Manchester United helt til han la opp i 2007. Han er fortsatt en favoritt blant fansen, etter at han scoret 126 mål for klubben, inkludert målet som avgjorde Champions League i 1999. Kanskje hadde ikke Solskjærs karrière blitt like minneverdig om skuddet mot Aserbajdsjan hadde blåst over.

— Selvfølgelig var målet mitt motAserbajdsjanveldig viktig for resten av karrièren, fortalte Solskjær i et intervju med Aftenposten i mars 2000. Norges kamp mot Aserbajdsjan fredag starter klokken 20.45. Følg kampen her

Publisert: