Kowalczyk sliter: - Kroppen min er en eneste stor betennelse

Den polske skistjernen merker at karrièren nærmer seg slutten.

Justyna Kowalczyk forteller om en nedbrutt kropp. Her fortviler hun etter den sjette etappen av årets Tour de Ski.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Selv om hun hadde sin dårligste sesong på lenge i vinter, har Justyna Kowalczyk (32) varslet at hun akter å satse frem mot OL i Pyongchang, Sør-Korea i 2018. Veien mot eventuelle olympiske medaljer om tre snaue år blir imidlertid smertefull. Det polske skiesset har imidlertid slitt stort med skader den siste tiden.

Frem mot OL i Sotsji i 2014 slet hun med en fotskade. I mars opererte hun sitt høyre kne for annen gang, etter at hun hadde fortalt om «sterke smerter».

Nå er Kowalczyk for lengst i gang med hardtrening frem mot neste sesong. I en blogg for det polske nettstedet sport.pl røper imidlertid skistjernen at kroppen fortsatt ikke spiller helt på lag.

Hun trener tre ganger om dagen, og forteller at den tredje økten ofte er svært vanskelig å komme seg gjennom.

— Problemet med dette er at man med det blotte øyet ser at kroppen dessverre ikke henter seg inn så kjapt som for ti år siden. Metabolismen fungerer litt saktere. Som min fysioterapeut uttrykte det sist: Kroppen min er en eneste stor betennelse. Men jeg klager ikke. Tvert imot – jeg er glad for at vi gjennomførte denne undersøkelsen, skriver Kowalczyk.

Les også

Finsk dopingjeger om Kowalczyks uttalelser: - Uvitenhet eller ønske om å provosere

Varsler endringer

Marit Bjørgen, som er tre år eldre enn sin polske rival, har varslet at hun skal legge om treningen før neste sesong, og prioritere staking i større grad.

Også Kowalczyk varsler endringer i treningsopplegget i årene frem mot 2018-OL.

— For at jeg skal være 100 prosent klar for Pyongchang, slik jeg var i Torino, Vancouver og Sotsji, så må jeg endre på mye med meg selv. Jeg må endre litt på hvordan jeg går på ski, kroppsbygningen og startteknikken. Jeg må generelt begynne å tenke litt annerledes. Jeg må huske på at jeg bare blir eldre og eldre, skriver Kowalczyk.

— Den beste tiden for endring

Mange av Kowalczyks største øyeblikk har komme ti OL. I Vancouver i 2010 tok hun gull på tremila, og i Sotsji i 2014 tok hun gull på 10-kilometeren. Neste sesong er imidlertid ikke bare blottet for OL, men også for VM. Det ønsker Kowalczyk å utnytte på best tenkelige måte.

— Den beste tiden for endring er en sesong uten en viktig begivenhet. Mine viktigste rivaler vil nok også få skader.

Flere av langrennsstjernene har varslet at det er Tour de Ski i Mellom-Europa og den nye touren i Canada som er de viktigste konkurransene neste år. Kowalczyk har tidligere vist seg som en tour-spesialist.

Polakken vant nemlig Tour de Ski sammenlagt hvert år fra 2010 til 2013, før de norske jentene har tatt over hegemoniet, gjennom Johaugs seier i 2014 og Bjørgens seier i 2015. Nå vil tiden vise om Justyna Kowalczyk vil klare å riste av seg skadeplagene før den kommende sesongen.

Publisert: