Slik bør du oppføre deg når barnet ditt spiller fotball

Under Norway Cup bør foreldre og trenere være forsiktige med å fokusere for mye på resultatet.

Publisert: Publisert:

Gjelleråsen G11s foreldregjeng heier under gårsdagens kamp. Ifølge professor Yngvar Ommundsen ved Norges idrettshøgskole er det viktig at barn i ung alder ikke får styrende og dirigerende kommentarer underveis i kampene. Foto: Mats S. Birkelund

  • Mats Slaastad Birkelund
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

— Treneren og foreldre har en stor mulighet for å utøve positiv innflytelse og konstruktivitet under kamper. Men det er også en stor risiko for å trå feil, sier professor i idrettspsykologi Yngvar Ommundsen ved Norges idrettshøgskole.

Han oppfordrer foreldre og trenere til unge spillere å ha dette i bakhodet under Norway Cup-uken.

Det skal være en stor folkefest for spillere, dommere, foreldre, tilskuere og arrangører. Men det er fort gjort å bli engasjert – for både trenere og foreldre på sidelinjen – når barna spiller kamper.

Barn må få lov til å være kreative og finne på nye ting.

Aftenposten har observert mange ivrige foreldre og trenere som kommenterer, dirigerer, roper og skriker på sidelinjen for at de yngste spillerne skal prestere best mulig og vinne kamper.

Hvor går egentlig grensing for heiarop, roping og coaching underveis i kampene?

— Jeg har jo selv vært på Norway Cup mange ganger. Jeg har observert konstruktive situasjoner, men også situasjoner hvor foreldre og trenere er veldig resultatorientert. Det er resultatet som lyser i øynene på dem, heller enn ungene ve og vel. Det skal være konkurransementalitet, men det må ikke ta overhånd, sier Ommundsen.

— Hvis det er heiarop og positivitet i utsagnene, er det bare bra. Men styrende eller negative kommenterer er ikke bra. Hvis foreldre styrer og kontrollerer ungene under spill, oppfatter jeg det som forstyrrende og negativt. Kommentarer som «å nei, ikke prøv på det», «ikke spill tilbake», «ikke slå pasningen dit» eller «gå i hardere» er ikke bra, sier han.

Konsekvensene kan være at barna mister spillegleden.

— Flere studier viser at kontrollerende adferd, fokus på resultater og sosiale sammenligninger (hvem som er best), kan føre til mindre spilleglede, nervøsitet, angst for å gjøre feil, mindre indre motivasjon og faktisk gjøre sitt til at barnet slutter med fotball, sier han.

Synger

På Ekebergsletta møter Aftenposten tilfeldig på Gjelleråsens G11-lag. Der står foreldrene ivrig og synger heiarop mens 11-åringene spiller kamp.

— Vi ønsker å støtte spillerne så godt som mulig og gi dem en ekstra piff når det trengs. Det må høres at vi er fra Gjelleråsen, og at vi gir positiv støtte, sier Lill-Jorun Elvestad.

Spillerne og foreldrene på Gjelleråsen G11 jubler etter kamp. Foto: Mats S. Birkelund

Hun sier at foreldregjengen har noe fokus på resultatet, men at det viktigste er å se forsøk på spill og pasninger hos barna.

— Vi snakker mye om foreldrevett og tar det opp hele tiden. Hvis vi føler det er noen episoder som ikke har vært positive sender vi ut noen e-poster og minner om det. Det har vært en sak vi har tenkt på hele veien. Fordi foreldre kan ha en tendens til å bli veldig ivrige. Vi syns det er viktig at det skal være positive utsagn, sier Elvestad.

Må få utfolde seg

Ommundsen mener det er viktig at ungene får lov til å utfolde seg i spillet og forsøke seg frem for å utvikle fotballforståelsen.

Ungene må selv utvikle fotballforståelsen, det hjelper ikke at foreldrene styrer de på sidelinjen.

— Kampene kan ikke bli så viktige å vinne eller tape at ungene ikke får prøve på ting de har trent på. Barn må få lov til å være kreative og finne på nye ting. At både trenere og foreldre skal rope på sidelinjen hva barna skal gjøre, blir for mye kommunikasjon. Det blir for mange beskjeder og for mye informasjon. Det hjelper ikke, og det har liten verdi for å øke forståelsen av spillet og spilleglede, sier Ommundsen.

Nordstrand G11: Foran er keeper Fredrik. I rekken fra venstre: Håvard, Fabian, Jone, Jens Herman, Didrik, Herman og Amund. Foto: Mats Slaastad Birkelund

Ommundsen nevner et typisk eksempel, hvor en trener eller forelder står ved siden av målet for å dirigere og veilede lagets keeper. Han mener det er langt bedre å la barnet finne ut av spillet på egen hånd.

— Barna har mye fokus på banen med både ballen og motspillere. Det er bedre å la dem få holde på uten å bli dirigert. Det man ikke har øvd inn og trent på med et lag i forkant, kan man ikke kompensere for ved å rope det inn i løpet av kampen, sier han.

Enkle beskjeder før kamp

Hos Nordstrand G11-lag passer trenerne Jan Tore Andresen og Lars Mohagen på ikke å gi altfor mange beskjeder til barna.

Samtidig innrømmer de at det kan være vanskelig å forholde seg helt rolig på sidelinjen.

– Spillerne bør jo ta sine egne beslutninger for å utvikle fotballforståelse, enn at en forelder står bak og dirigerer. Men det hender jo at man i kampens hete blir litt ivrig og styrer spillerne, spesielt ved at spillerne må ta tilbakeløpene og jobbe. De er små og kan glemme seg. De må få følelsen av å jobbe for laget, sier de.

Jone Skarbø Grøthe og Jens Herman Andresen spiller på Nordstrand G11. De forteller at de er fornøyd med trenerduoen.

– Våre trenere har fokus på å gjøre hverandre gode, og at vi skal spille pasningsspill. Det er greit, for det er jo det som fungerer best. Hvis mange på sidelinjen skriker forskjellige ting samtidig kan det være litt forvirrende, sier de.

Det er noe trenerne prøver å unngå.

– Vi tenker jo på at vi ikke skal gi altfor mye beskjeder og informasjon. Vi prøver også å gi hver enkelt en liten arbeidsoppgave før kamp, snarere enn å gi for mange beskjeder under kamp, sier trenerduoen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gult farevarsel: Kan bli vindkast opp mot 30 m/s ved kysten i dag

  2. Planen var bobiltur på 3000 kilometer. Det ble 15 – til Ølberg

  3. Konge­familien i sommer­modus

  4. Barnepsykolog om Alex-saken: – Avdekker svikt på svikt på svikt

  5. Prestens datter døde - nå er han regionleder i Human-etisk forbund

  6. – Øynene var åpnere, mer aktivert. Det var Alex på «speed»

  1. Norway Cup