Aabrekk: - De rutinerte må ta tak

Aalesund-treneren med klar beskjed foran bortekampen i Molde.

MÅ LØFTE SEG: Aalesund og trener Harald Aabrekk har hatt en tung sesongåpning.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Ett poeng på to kamper er det AaFK står med så langt. Etter én elendig kamp (Rosenborg), og en godkjent kamp mot Lillestrøm. Og nå venter regjerende seriemester Molde — borte.

Harald Aabrekk er ingen fersking som trener – på langt nær. Men nordfjordingen er fersk i AaFK, og han har allerede levert en del laguttak som folk i gata har stusset fælt over.

Som at Edvard Skagestad ble satt rett inn i midtforsvaret til seriestarten. Ut med Tero Mäntylä, som hadde fått tillit (med vekslende hell, riktig nok) i så godt som alle treningskampene inn mot seriestart.

Jo Nymo Matland ble plassert på en uvant høyrebackplass mot RBK, og junioren Vebjørn Hoff fikk en sentral midtbanerolle. En plass han også beholdt mot Lillestrøm.

– Jeg står for mine valg. Edvard Skagestad kom inn i generalprøven mot Molde, og var sentral i at vi klarte å snu den kampen. Han ble valgt mot Rosenborg fordi han har større tempo enn Mäntylä. Og det følte jeg vi hadde behov for i den kampen. Oddbjørn Lie var ikke aktuell for den kampen, fordi hans samboer skulle føde, sier Aabrekk.

Les også

Fotballeksperter hardt ut mot Michael Barrantes

Forbedringspotensiale

– Og sidebackene?

– Der har vi også et forbedringspotensiale. Akeem ble vraket mot RBK etter at han var medskyldig i noen baklengsmål i noen av de siste treningskampene, og det var utfra fakta og analyser at jeg valgte Jo Nymo Matland og Daniel Gretarsson på backplass mot RBK. I likhet med hele laget slet også de to på Lerkendal, dessverre, innrømmer treneren.

– Når det gjelder Vebjørn Hoff kontra Peter Orry Larsen på sentral midtbane så har Orry vært mye av og på i oppkjøringen til sesongen, på grunn av skader. Mens Vebjørn har gjort det godt for oss i de fleste treningskampene. Nå grep heldigvis Orry sjansen mot Lillestrøm, der vi for øvrig spilte en helt grei kamp. Vi hadde mye mer å spille på enn det LSK hadde, de slo kun langt fram mot to kjappe spisser.

Må stå fram

Aabrekk føler at mye ansvar nå hviler på de rutinerte spillerne i laget.

– Disse må ta mer ansvar, det er de rutinerte karene som nå er vår X-faktor. De voksne gutta må stå fram nå, og dra unggutta med seg. Og jeg ser for meg at vi kommer til å stille med mye rutine i laget nettopp mot Molde søndag, for dette blir tøffe tak.

Aabrekk er tilhenger av å rullere på laget. Men fra det laget som ble ydmyket på Lerkendal, endret han kun på én plass til Lillestrøm-kampen.

– Hva nå?

– Det blir endringer i forhold til de 11 som startet mot Lillestrøm. Hvor mange kan jeg ikke si, men som sagt har jeg en klar formening om at dette er en kamp for voksne karer.

Aabrekk innrømmer at han gjerne skulle hatt en kveil med pengesedler han kunne ha benyttet i det neste overgangsvinduet.

Les også

Aabrekk: – Ikke rett å gjøre enkeltspillere til syndebukker

Ubalanse

– Vi har en klar ubalanse i laget, vi mangler blant annet helt typiske kantspillere. Men kassa er tom, og vi kan heller ikke til sommeren regne med å kunne kjøpe inn nye spillere. Slik er bare situasjonen, både for AaFK og for de aller fleste andre norske toppklubber.

– Hvordan må dere opptre for ikke å få en ny «Lerkendal-smell» mot Molde?

– Vi må i hvert fall vise en helt annen vilje til å flytte beina. Rosenborg løp oss omtrent i senk, og det skjønner jeg ikke helt. Vi ble stående, der de løp. Og slik kan vi i hvertt fall ikke opptre på Aker stadion, da blir vi spist levende. Dette er et lokaloppgjør, og det må vi utnytte for alt det er verdt. Vi skal ta med oss den gode 2. omgangen vår mot MFK i generalprøven før seriestart, og så må vi være klare til kamp når fløyta går.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk