Han legger opp middagene etter EM-programmet

Hva med en svensk forrett, tyrkisk hovedrett og en italiensk dessert? Hobbykokken John R.S. Furunes følger EM-programmet slavisk når han lager middag.

Her er mat fra kamper med Frankrike, Tyskland og Brasil under VM i 2014.
  • Marthe Ihle
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

For John R.S. Furunes er ikke bare fotball-EM et høydepunkt i seg selv. Hobbykokken passer nemlig på å gjøre det litt ekstra spesielt.

33-åringen fra Stjørdal ser nemlig en gyllen mulighet til å gjøre fotballfesten til en matfest. Allerede i EM for fire år siden begynte han så smått å for eksempel kjøpe tysk øl til kampen Tyskland spilte i samme kveld.

Maten for kampen mellom Argentina-Nederland i VM i 2014: Argentinsk fiskegryte.

Under Brasil-VM for to år siden, tok han det til nye høyder. Da skapte han en meny til hver kveld, som inneholdt seks elementer: Forrett, hovedrett og dessert, og selvfølgelig med passelig drikke til hver av rettene. Dette gjør han også i år.– Jeg har alltid hatt en stor interesse for mat, og dette ble et vanvittig kokkekurs gjennom en måned, sier Furunes.

LES OGSÅ:

Les også

- Rumpegrafsinga kan ikke ha vært noe særlig for kona til Löw

Les også

Wild card gir Norge håp tross VM-exit: - Vi kommer ikke til å mase om det

Les også

Bale-uttalelsene skaper debatt: Slik lades det opp til «Slaget om Storbritannia»

Stor respons

Da han bodde på Stord i 2014, postet rettene på sosiale medier, og regnet med at noen av kompisene kanskje syntes det ville være gøy. Men responsen ble større enn han hadde forventet.

– I utgangspunktet var dette bare en greie for min egen del. Men så tok det litt av etter hvert, og det fikk mye oppmerksomhet. Både kjente og ukjente kom bort til meg på for eksempel på butikken og sa at de syntes prosjektet var artig. Det ble et samtaleemne gjennom sommeren det, flirer 33-åringen.

Mye arbeid, tenker du kanskje, spesielt også for en som har en krevende jobb som politiadvokat.

– Det er ikke så mye strev som man kanskje skulle tro. Man må jo også ta et realistisk utgangspunkt. Og selv om for eksempel seks land er i aksjon på en og samme dag, er det jo ikke noe krav at alle landene må være involvert. Det går litt på lyst også, sier Furunes.

Hobbykokk John R.S. Furunes gjør EM litt ekstra spesielt. Her er det fransk tema.

Utvidet horisontenEtter hvert kom også kommentarene fra kompisene om at de synes maten "for enkel". 33-åringen forteller at han er mest glad i mat fra middelhavsområdet, men utvidet da repertoaret ganske betraktelig. Etter den lille kritikken slo han i bordet med en rett fra Elfenbenskysten.

– Jeg husker maten fra Sør-Amerika som spesielt god. Det ble mye godt derfra. Særlig fiskerettene, sier Furunes, som i tida på Stord hadde spesiell god tilgang på sjømat.

Men det er jo selvfølgelig ikke bare på grunn av maten at Furunes ser frem til EM. Han er også over gjennomsnittet fotballinteressert. Og når Aftenposten besøker ham i leiligheten i Oslo, er han passelig antrukket i England-genser. Favorittlaget. På menyen for kvelden står selvfølgelig fish and chips.

England-fan

Interessen for det engelske landslaget går langt tilbake.

– Jeg har alltid vært England-fan. Jeg tror det startet allerede i 1990. Men de siste årene har det også vært en lidelse å holde med dem, selv om det kanskje også er fordi forventningene stort sett er skyhøye, sier Furunes, og sikter til Englands begredelige resultater i mesterskap de siste årene.

– Hvem tror du vinner?

– Mitt inntrykk er at det spanske laget er veldig godt, og har en mulighet til å vinne sitt tredje EM på rad. Frankrike har vunnet på hjemmebane to ganger før, og har et lag som ser brukbart ut. Tyskland er alltid til å regne med. Italia har etter sigende tidenes dårligste landslag, men kan plutselig vinne hele EM. Så er det Belgia. Jeg blir overrasket om ikke tre av disse fire er i semifinalen.

PS! Følg fotballkokken på Instagram.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene:

Publisert:
  1. Fotball-EM

Mest lest akkurat nå

  1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

  2. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

  3. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

  4. Cruiseskipene i Stavanger i amerikansk stormagasin

  5. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

  6. Tørrkoking førte til utrykning på Våland