Amerikansk toppklubb valgte tidligere Viking- og Bryne-spiller

Tidligere Viking, Bryne- og EIK-spiller Sondre Norheim har blitt draftet av MLS-klubben Nashville.

Sondre Norheim har spilt for collegelaget SU Athletic.
  • Bernhard Veland
Publisert: Publisert:

Nattt til fredag kom beskjeden Sondre Norheim har ventet på: MLS-klubben Nashville har draftet 23-åringen.

– Jeg hadde en prat med trenerne i Nashville. De gratulerte meg, sier Norheim til Aftenbladet.

Prosessene omkring overganger i amerikansk idrett er annerledes enn i Europa. At han er draftet, betyr at klubben har plukket ham ut. Neste steg er at Nashville kommer med et kontraktstilbud, og overgangen kan bli klar i løpet av få dager.

Collegefotball

Norheim har vært i flere lokale klubber, men har spilt for collegelaget til Syracuse de siste årene. Bryne-karen spilte for EIK i sommer, og sammenligner nivået på norsk nivå tre med collegefotballen i USA. Å ta steget opp til den øverste amerikanske ligaen er stort.

– Hva kan du forvente deg i Nashville?

– De har gjort research og tok kontakt for en ukes tid siden. Nashville har bruk for en midtstopper/back som kan gå inn og kjempe om en plass i startelleveren, og jeg passer i de rollene. Ut fra det jeg forstår, blir jeg tilbudt kontrakt, og så er det opp til meg å bevise om jeg får en plass i startelleveren. Jeg er klar for den utfordringen.

Sondre Norheim kan få drømmen om proffotball i USA oppfylt. Her i aksjon for Syracuse.

Norheim er nylig ferdig med en bachelorutdanning, men ble tilbudt ett års ekstra stipend for å fortsette med collegefotball. Nå byttes trolig college med MLS.

– Er dette en drøm som går i oppfyllelse?

– Målet har vært å komme til MLS, det er det jeg har jobbet fram mot siden jeg reiste. Når jeg får sjansen, er det uten tvil noe jeg vil hoppe på, sier forsvarsspilleren. Han er klar på at han får denne muligheten på grunn av årene i collegefotballen.

– Uten tvil. Collegefotball er et stort utstillingsvindu for MLS. De speider og tar opp spillere til draften, og hvis du presterer bra for collegelaget er det en lettere vei enn å komme fra en klubb i Europa.

Drømmen brast i 2019

Sommeren 2019 dro Sondre Norheim til New York Red Bulls for å vise seg fram i storklubben. Oppholdet ble spolert på grunn av trøbbel med ryggen.

– Jeg hadde slitt med en skade hele våren og ikke trent skikkelig. Håpet var at jeg skulle bli god i mai da jeg reiste. Det ble litt bedre, men langt fra godt nok, og etter to-tre uker reiste jeg igjen.

Koronasituasjonen gjør at det ikke er klart når MLS starter, men trolig blir det ikke før i mai. Norheim er for tiden hjemme på Bryne.

Nashville er et ferskt innslag i MLS. I 2020-sesongen ble de nummer sju i sin avdeling, Eastern Conference, og nummer 14 totalt.

– De kommer garantert å bygge en god stall. At de kan være med og kjempe i toppen, skal vi ikke se bort fra.

Tennessee-klubben skal flytte inn på et nytt stadion med plass til 30.000 tilskuere.

Sondre Norheim startet karrieren i Bryne og har38 kamper for rødtrøyenes A-lag. Fra sommeren 2012 til sommeren 2015 var han også innom Vikings ungdomsavdeling, og noterte seg blant annet for flere kamper for klubbens rekruttlag og to A-kamper. I 2017 og 2018 spilte han for EIK.

Flere store utenlandske stjerner har spilt i MLS, som Zlatan Ibrahimovic og Wayne Rooney. David Beckham hentet nylig sin tidligere Manchester United-kompis Phil Neville som trener for Inter Miami.

Les stor sak om Sondre Norheim og andre norske talenter som satser i amerikansk idrett.

Publisert:
  1. Sondre Norheim
  2. Major League Soccer
  3. MLS

Mest lest akkurat nå

  1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

  2. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

  3. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

  4. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

  5. Fikk positiv korona­test fra halsen, mens alle testene fra nesen var nega­tive

  6. Haaland-uttalelser irriterer Dortmund-leiren: – Skal snakke med ham