NIF-styret sier ja til høydehus

Berit Kjøll og idrettsstyret sier ja til friidrettens bønn om å oppheve forbudet mot høydehus.

IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll og hennes styre anbefaler Idrettstinget å avvikle forbudet mot høydehus.
  • Ole Kristian Strøm, VG
Publisert: Publisert:

Dermed ligger forslaget trolig sterkt an også på vårens Idrettsting, som tar den endelig avgjørelsen.

– Vi ønsker å gi våre utøvere samme regelverk å forholde seg til som sine konkurrenter, sier Vibecke Sørensen, visepresident i Norges idrettsforbund på en pressekonferanse torsdag.

– Vi mener at denne organisasjonen er moden for å oppheve det særnorske forbudet. Dette skal bli en fornuftig bruk og ikke et misbruk, legger hun til.

– Et eventuelt misbruk må slås ned på, sier Sørensen.

Berit Kjøll sier at det uansett ikke er aktuelt med en midlertidig opphevelse av høydehusforbudet, slik at OL-deltagerne til sommeren eventuelt kunne hatt nytte av det i sine forberedelser i vår.

– Saken skal avgjøres av Idrettstinget.

Les også

Gjert Ingebrigtsen: – Vil ha grundig høydehusdebatt

Friidrettsforbundet foreslo det samme til Idrettstinget i 2015. Bare svømming og skiskyting støttet friidrett den gang. Kun 21 av 157 representanter stemte for forslaget. Selv Skiforbundet stemte mot å oppheve forbudet mot høydehus den gang.

– Vi er skikkelig glade for dette. Vi tror at sjansen for å få gjennom saken på Idrettstinget er større når NIF-styret enstemmig sier ja, sier generalsekretær Ketil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund til VG.

– Tiden er moden for å få samme regelverk som resten av verden, slik at våre utøvere har samme muligheter som utenlandske konkurrenter, mener han.

Poenget med høydehus er å simulere lavere trykk, som om utøveren er i høyden. Ved å oppholde seg i et slikt rom over lengre tid, begynner kroppen å produsere flere røde blodlegemer. Det bedrer kroppens evne til å transportere oksygen, og effekten kan tas ut i konkurranser ved at det maksimale oksygenopptaket øker.

Nå fremmer Friidrettsforbundet det samme forslaget på Idrettstinget i slutten av mai. Blant annet brødrene Ingebrigtsen og pappa Gjert har vært kritiske til det særnorske forbudet.

– For toppidrettsutøvere er høydetrening helt nødvendig, og det er irriterende at det ikke er noen i ledelsen av Olympiatoppen som jobber helhjertet for dette. Et høydehus kunne kompensert mye, sa Henrik Ingebrigtsen til Aftenbladet i fjor.

Ingebrigtsen-brødrene er for tiden i Spania for å trene i høyden, ifølge NTB.

NIF innførte i 2003 et særnorsk forbud mot høydehus.

– Jeg opplever ikke at det er problematisk etisk sett å oppheve forbudet. Det er gjort en solid utredning om saken, sier idrettspresident Berit Kjøll til VG torsdag.

Publisert:
  1. Friidrett
  2. Norges Idrettsforbund
  3. Berit Kjøll

Mest lest akkurat nå

  1. Burde vært bedre

  2. Vidar Nisja har fått ny jobb

  3. Tiltalt våpensamler mener politiet har forvekslet en pyroteknisk bombe med nødutstyr

  4. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal

  5. Statsministerens kon­tor kan ha brutt enda flere lover og regler

  6. Viktig Bryne-seier