Krevende spillestil og kort restitusjonstid: Derfor vokser skadelisten til Liverpool

— Jürgen Klopp har ikke vært flink nok, mener treningsekspert.

Skadesituasjonen er så prekær at Liverpool må klare seg uten ni av sine spillere i søndagens storoppgjør mot Manchester United.
 • Magnus Wikan
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hamstrings. Det engelske ordet, som best kan oversettes med "skinkestrengene" på norsk, kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på enhver Liverpool-supporter.

Nærmest hver eneste helg har de måttet se lagets stjerner forlate gressmatten med strekkskader i muskelgruppen på baksiden av låret. Skinkestrengene.

Skadesituasjonen er så prekær at Liverpool må klare seg uten ni av sine spillere i søndagens storoppgjør mot Manchester United. De fleste av dem – deriblant Philippe Coutinho, Daniel Sturridge og Martin Skrtel – sliter med skader i hamstringen.

— Jeg er ikke overrasket over at Liverpool sliter med den type skader, sier Espen Tønnessen.

SØNDAG KL. 15.05: Liverpool - Manchester United

Løper mer

Tønnessen er fagsjef for treningsavdelingen i Olympiatoppen og en svoren Liverpool-tilhenger.

Etter at Jürgen Klopp tok over treneransvaret for klubben i oktober, har han sett tydelige tegn på at klubbens spillere ikke har tålt tyskerens nye metoder.

Klopp er nok klar over hva som må til for å få spillerne til å kunne tåle spillestilen. Problemet er at han også må ta hensyn til at han blir målt på umiddelbare resultater. Espen Tønnessen

— Spillestilen hans er langt mer fysisk krevende enn den var under Brendan Rodgers, og det regner jeg med at treningene også er. Spillernes fysiske tilstand har ikke vært tilpasset det, sier Tønnessen.

Les også

Liverpool henter inn kriseløsning: - God søknad om å slippe å pusse pokaler fremover

Tall fra statistikkbyrået Opta underbygger påstanden. De viser at Liverpool i snitt løper 74 sprinter mer per kamp nå enn under Rodgers. I tillegg til at de totalt løper rundt seks kilometer lenger.

Klopps feilberegning

For at spillerne skal være best mulig skikket til å gjennomføre den mer intensive spillestilen, må også treningene være hardere og mer eksplosive.

Når spillergruppen ikke er vant med det, vil det være nødvendig med en gradvis tilpasning. Den har Klopp bommet på, mener Tønnessen.

— Han har ikke vært flink nok til å justere belastningen etter spillernes tilstand, sier han, og understreker at det er lettere sagt enn gjort.

— Klopp er nok klar over hva som må til for å få spillerne til å kunne tåle spillestilen. Problemet er at han også må ta hensyn til at han blir målt på umiddelbare resultater. Samtidig som han må justere belastningen, er han avhengig av å ha tøffe treninger for å få inn den spillestilen han ønsker. Han leter nok fortsatt etter den riktige balansen, sier treningseksperten.

Kortest pauser

Klopps oppgave blir ikke akkurat enklere av Liverpools tette kampprogram. Statistikk utarbeidet av Liverpool Echo viser nemlig at Liverpool i perioden 2. desember til 26. januar i snitt har kortere pauser mellom hver kamp enn noe annet lag i de europeiske toppligaene.

Merseyside-klubben har i denne perioden i snitt 2,9 dager mellom hver kamp. Til sammenligning har Chelsea, Arsenal og Manchester United et snitt på 4,1 dager.

— Normalt er det intensive økter som gir skader, så å unngå et tett kampprogram kan være helt avgjørende for om man klarer å holde laget skadefritt, sier Tønnessen.

Men hvor mye har skadene egentlig hatt å si for Liverpools resultater?

Lavt poengsnitt

De er nemlig blitt dårligere etter at Klopp satte seg i managerstolen. På hans 13 første Premier League-kamper har han et poengsnitt på 1,46 poeng per kamp. Forgjengeren Rodgers hadde et snitt på 1,71 poeng i de syv kampene han fikk lede laget denne sesongen.

— Det er ingen tvil om at Klopp og Liverpool er blitt hardt rammet av skader og at det har preget resultatene. Men så mange hamstringskader samtidig er neppe tilfeldig, så de som leder laget har jo også et ansvar, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad, som er litt skuffet over det den populære manageren har utrettet i Liverpool til nå.

— Jeg hadde trodd på litt bedre resultater, men de har vært gode mot storlagene og er fortsatt med i kampen om et trofé i cupene. Jeg har tro på at resultatene kommer til slutt, mener han.

Men kanskje ikke før neste sesong.

— Hadde Klopp fått begynne i jobben i juni, og fått en hel sommer til å gi spillerne den riktige treningen på, så hadde nok mange av skadene også blitt unngått, påpeker Tønnessen.

Kilder: Liverpool Echo, The Guardian

Mange av våre lesere har lest disse sakene i dag:

Les også

 1. Lege bekrefter: Hopper lam etter skrekkfall i Kulm

 2. Tror maten slo knock-out på Uhrenholdt Jacobsen

 3. Ny treningstrend: - Nå bruker «alle» teknologi når de trener

 4. Gensere og luer overbeviste Bjørgen og Lundberg om hva sønnen skulle hete

 5. Jo Nesbø reddet hoppsporten med en genial idé

 6. Klopp hyllet Liverpools arge rival: - Kanskje den største manageren noen sinne

 7. Ekspertene hyller Arsenal-spissen: - Ekstremt undervurdert

 8. Her takker Liverpool-legenden for pengene som sikrer mat og sykehusplass til barn

 9. Van Gaal innrømmer: - Jeg har kjedet meg veldig under United-kamper

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. Liverpool FC

Mest lest akkurat nå

 1. Eldre kvinne kjørte gjennom gangsti på Stokka

 2. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt

 3. – Akkurat nå ligger strøm­prisen i Sverige og Danmark på 15 øre. Hvordan forklarer dere det? Vi betaler 82 øre

 4. Ryfast i elbil-toppen i Norge

 5. Denne leverandøren har de minst fornøyde kundene

 6. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til