Så stor er faren for LSK-nedrykk: - Her tror alle at vi skal overleve

Tall fra Norsk Regnesentral er dyster lesning for Lillestrøm.

En LSK-spiller fortviler etter kampslutt i eliteseriekampen i fotball mellom Lillestrøm og Sogndal på Åråsen stadion.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Norsk Regnesentral har på oppdrag fra 100% Sport regnet på muligheten for at Lillestrøm må ta turen ned i 1. divisjon etter sesongen. Svaret er dyster lesing for laget fra Romerike.

Med fem kamper igjen å spille ligger Lillestrøm på nest siste plass. Med femten poeng igjen å spille om har de elleve poengs forsprang på Start. Fire poeng foran på kvalikplass ligger Bodø/Glimt, som har like mange poeng som Stabæk på trygg plass.

LES OGSÅ:

Les også

På denne tabellen er Rosenborg og Odd i bunnen

Statistikken viser at Lillestrøm bare har 15,2 prosents sjanse for å klatre opp til trygg plass. De har 19,1 prosents sjanse til å klare kvalikplassen, mens det er 65,7 prosent sjanse til at de må si direkte farvel til Eliteserien.

Da Norsk regnesentral gjorde utregning av nedrykksstriden i slutten av august, var det 7,9 prosents sjanse for Lillestrøm-nedrykk. Situasjonen har gått fra dårlig, til virkelig dårlig.

— Tallene var ikke noen overraskelse, vi vet jo hvor vi ligger på tabellen. Man kan aldri komme seg unna fakta, sier LSKs nye trener, Arne Erlandsen til Adresseavisen.

Ledet laget i én kamp

Han ble hentet inn som erstatter for Rúnar Kristinsson i forrige uke, og ledet laget i kampen mot Sogndal. Til tross for tabellposisjonen er han godt fornøyd med det han har sett av laget så langt.

— Jeg er godt fornøyd med prestasjonen i treningsarbeidet i forrige uke, og også i forrige kamp mot Sogndal. Så var vi litt uheldig med noen mål imot, som selvsagt går på udyktighet, sier Erlandsen.

Med fem kamper igjen av sesongen og fire poeng opp til kvalikkplass er Lillestrøm nødt til å plukke poeng de resterende rundene. Det har Erlandsen tro på at klubben klarer.

— Det er ikke noen hemmeligheter i fotball. Planen er å jobbe knallhard framover. Om støtteapparatet ikke tror på at vi kan overleve har vi et problem, så her tror alle at vi skal få det til, sier Erlandsen.

Sannsynlighet for kvalikplass

7.Strømsgodset<0,1 %
8.Viking<0,1 %
9.Sogndal0,1 %
10.Vålerenga6,8 %
11.Tromsø5,5 %
12.Aalesund15,4 %
13.Stabæk17,8 %
14.Bodø/Glimt34,9 %
15.Lillestrøm19,1 %
16.Start0,0 %

Sannsynlighet for direkte nedrykk

9.Sogndal<0,1 %
10.Vålerenga1,9 %
11.Tromsø0,9 %
12.Aalesund4,1 %
13.Stabæk9,1 %
14.Bodø/Glimt18,0 %
15.Lillestrøm65,7 %
16.Start100 %

Norsk regnesentral gir hvert lag i Eliteserien et styrketall utifra resultater og tabellposisjon, og spiller alle de resterende 100.000 kamper for finne sannsynligheten.

Les også

Dommerens tirade mot LSK vekker reaksjoner: - Burde aldri ha sagt det jeg sa

Les også

LSK-kapteinen reagerer på dommer-intervju: - Det verste jeg har hørt

Arne Erlandsen har tro på at han leder et eliteserielag også neste år.

Lengstlevende i toppdivisjonen

Med nedrykk tar en imponerende rekke sesonger slutt. Lillestrøm er det laget som har vært lengst oppe i den øverste divisjonen i Norge. I 1975 rykket de opp, og siden den gang har de spilt 41 år på topp. På de årene har klubben feiret seriegull fire ganger, siste gang i 1989. Rykker de ned tar Rosenborg over tronen med sine 37 år sammenhengende i toppdivisjonen.

50 år har gått siden sist gang Lillestrøm har havnet så langt ned på tabellen at det har ført til nedrykk. Da kom laget sist i avdelingen sin i 2. divisjon, og rykket ned til 3. divisjon Østland/Nordre.

LES OGSÅ:

Les også

Erlandsen presentert som ny Lillestrøm-trener: - Vi har ett mål for øye

Tror de kan overleve

På Lerkendal sitter trener Kåre Ingebrigtsen i en helt annen posisjon enn sin kollega Arne Erlendsen. Ingebrigtsen spilte i Lillestrøm i 1994 og 1995, og fikk 37 kamper for klubben. Etter trenerkarrieren i Bodø/Glimt flyttet han til Lillestrøm for å åpne bruktbilbutikk. Kort tid etter ble han lokket tilbake til trenergjerningen i Viking, før han til slutt havnet i Rosenborg.

I 1996 spilte nåværende RBK-trener Kåre Ingebrigtsen ( i midten) for Lillestrøm.

Han var selv med i nedrykksstriden med Bodø/Glimt i 2009, så han forstår hvordan spillere og støtteapparat i Lillestrøm har det for øyeblikket.

— Det viktigste er at de stoler på seg selv, og gjør det de skal gjøre. Det er ikke noe hokus-pokus, Det er hardt arbeid, det handler om mye vilje og aldri gi seg. Jeg vet at det er en tøff plass å være, og det blir veldig spennende de fem siste kampene. Jeg foretrekker å ha det slik jeg har det i dag, sier Ingebrigtsen til Adresseavisen.

Han tror fortsatt at Lillestrøm har en mulighet til å overleve i Eliteserien.

— Det er en fantastisk og tradisjonsrik klubb med mange gode supportere, så de må ikke gi opp. Det er et rotterace med fem lag. Lillestrøm har havnet i en situasjon der de ikke har noe å tape, det er de andre lagene som begynner å få det kaldt på føttene, sier Ingebrigtsen.

LES OGSÅ:

Les også

Stor oversikt: Disse fotballprofilene kan stå uten klubb etter sesongen

— Det er vondt

Magnus Powell er i dag trener i 1. divisjonsklubben Levanger i Nord-Trøndelag. I perioden 2000-2005 var han Lillestrøm-spiller, og spilte over 100 kamper for laget. I 2010 kom han tilbake til klubben som trener for juniorlaget, en jobb han hadde i fire år. Fortsatt følger han med klubben.

— Det er vondt, det er ikke noe annet å si. Det er en klubb jeg har vært i mange år, så det er tungt. Jeg våger ikke å tro, men jeg håper på at de klarer seg, sier Magnus Powell.

Levanger-trener Magnus Powell har både spilt for - og trent Lillestrøm.

Mannen med 40 mål for klubben med gule trøyer tror ikke det er en situasjon som har oppstått først i år. Han tror nedturen startet for flere år siden.

— Jeg tror ikke det er noe med denne sesongen spesielt. Lillestrøm har slitt med økonomien i mange år, og selv om de har taklet det bra, har det kostet. De har solgt sine beste spillere hele tiden, og hadde ikke råd til å beholde for eksempel Fred Friday. Til slutt blir det stang ut, og det er der de er nå. Hadde de fått beholde alle hadde de ikke vært i denne situasjonen, sier Powell til Adresseavisen.

Powell tror at Lillestrøm igjen vil bli et topplag dersom de overlever årets sesong.

— Om de overlever denne sesongen har de noe bra på gang. De er flust at gode unge spillere i klubben, så om laget holder seg tror jeg de kan hevde seg i toppen. Det er gjort veldig mye rett i klubben, så det er litt synd at det har blitt slik det er nå. Men det er en stor klubb med stor historie, så jeg tror de kommer tilbake uansett, sier han.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk