Den norske VM-helten kjente at noe var galt. Da han kom til legen, fikk han seg en overraskelse

– Jeg krysser fingrene for at noen avbestiller en operasjon før jul, sier Kjetil Borch. Han har dårlig tid.

Så glad blir en utøver som tar et EM-gull. Borch vant i Glasgow i sommer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

2018 ble et jubelår for roeren med både EM- og VM-gull. Nå er han satt opp til kneoperasjon 3. januar. Da er det bare syv måneder til den første muligheten til å kvalifisere seg til OL.

– Jeg er muligens den første norske utøveren som har tatt tre mesterskapsgull og kongepokal i samme sesong med revnet menisk, sier utøveren som også tok NM-gullet i år.

Borch revnet store deler av menisken under en basistime med Olympiatoppens spesialister 13. desember i fjor. Seks uker senere, dagen før han skulle kaste krykkene, falt han i trappen og landet på det nyopererte beinet.

– Jeg har kjent at kneet har vært plagsomt og hovent hele sesongen, men siden jeg ikke hadde hatt en sesong med operert kne før, visste jeg ikke helt hvordan det skulle være. Under VM i Bulgaria i september var det hovent, sier Borch.

Full uttelling og plager

Der gikk han likevel helt til topps i singlesculler, og det på en imponerende måte. Ikke siden Olaf Tufte herjet i den båtklassen og tok sitt siste OL-gull i 2008, har noen nordmenn klart å vinne et internasjonalt mesterskap i akkurat single. Han er også den første nordmann til å ta VM-gull i to forskjellige disipliner i roing.

Fra før av hadde han blant annet VM-gull i dobbeltsculler og OL-bronse i samme klasse, med to forskjellige makkere.

Men etter sesongens triumfer hadde Borch vondt i kneet. For to uker siden oppsøkte 28-åringen Roald Bahr, sjeflege på Olympiatoppen og professor i idrettsmedisin. Da ble han sendt til MR-undersøkelse, og resultatet var nedslående.

Må bare krysse fingrene

Det viste seg at menisken han sydde på plass med 13 sting i desember 2017, var revnet og deler på vei ut av leddet. Slik har det vært siden februar. Derfor må han legge seg under kniven 3. januar, snaue året etter forrige meniskoperasjon.

– Jeg trener som en tulling om dagen, akkurat det kneet kan takle. Jeg må bli klar til VM i Østerrike i slutten av august, der de første OL-billettene deles ut.

Borch er bekymret, men også optimist. Etter meniskoperasjonen i desember 2017 bodde han på Olympiatoppen under konstant oppfølging av noen av Norges fremste spesialister i ortopedi, ernæring, styrketrening, fysioterapi, mentaltrening og ikke minst en tålmodig trener.

– Målet mitt var uendret etter skaden. Jeg ville ta VM-medalje, og helst stå øverst på pallen.

Kjetil Borch viste muskler da han vant VM i singlesculler for første gang.

Fikk oppmerksomhet rundt gelatin

Den gangen ble det først operasjon, og deretter rehabilitering. Han spiste gelatin i bøtter og spann, som ett av flere virkemidler for å lege skaden fort.

Han kom tilbake i tide, og hadde stor suksess. Nå er han bare nødt til å tro at det samme vil skje denne sesongen.

Kjetil Borch og Olaf Tufte fikset medalje samme under OL i Rio.

Men falle i en trapp? Kjetil Borch forklarer.

– Det skjedde hjemme i Horten. Jeg skulle bare hente lommeboken min i andre etasje og trynet i trappen. Jeg falt baklengs og landet på det nyopererte kneet. Det er jo oftest slik, at man «bare» skal noe, og så er uhellet ute. En real klassiker, ler Borch.

En uke før EM startet ble det nødvendig å tappe kneet for mye væske. Da klarte Kjetil knapt å gå opp en trapp.

Merket at noe var i gjære

I høst har den dårlige følelsen av at det var noe galt bare bygget seg opp. Nå blir det full rens i dette store leddet.

– Men hvordan har du klart å trene, og attpåtil vinne med et kne som ikke er godt og med løse deler?

– Jeg har trent mye alternativt, jobbet knallhardt under rehabiliteringen og kunnet trene styrke, men det har vært helt på grensen, sier Borch.

Kommende sesong er viktig. Roerne har sjansen til å sikre OL-start under VM i Linz. Skulle ikke det gå, er det kun én sjanse igjen på vårparten 2020. Da er det kun kort tid før OL skal arrangeres i Tokyo.

– Jeg kan ikke annet enn å tro det skal gå, og med troen i behold så er jeg allerede halvveis, sier Borch.

Publisert: