Toppsyklist er rasende etter Froome-saken: – Dette er en skandale

Tony Martin liker svært dårlig at Chris Froome ikke er suspendert etter at stjernen avla en prøve med for høye verdier av salbutamol.

Tony Martin freser mot UCI. Han mener Chris Froome får spesialbehandling etter at han avla en positiv prøve for høye verdier av salbutamol.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tyskeren fyrer av en aldri så liten tirade mot Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

– Jeg er helt rasende. I saken om Chris Froome blir det helt sikkert utvist dobbeltmoral. Andre utøvere blir suspendert øyeblikkelig etter en positiv prøve. Han og laget (Sky) får tid av UCI til å forklare det hele. Jeg kan ikke komme på en tilsvarende sak i nyere tid, skriver Martin på sine nettsider.

Onsdag morgen ble det kjent at Froome hadde for høy konsentrasjon av salbutamol, som er et vanlig virkestoff i astmamedisin. Prøven ble tatt under årets Vuelta a España.

Les også

Chris Froome tatt med for høye verdier av astmamedisin - kan miste tittel og VM-medaljer

Spill i kulissene?

– Dette er en skandale. Han skulle i hvert fall ikke ha fått lov til å delta i VM (i Bergen), freser Martin.

Froome vant både Tour de France og Vuelta a España denne sesongen. Han tok VM-bronse på tempoen i Bergen i september.

Martin har et inntrykk av det i kulissene blir jobbet for å få Froome frikjent. Han tror partene har inngått en avtale med det formål om å la Froome slippe av kroken.

– Har han og hans lag en særstatus? spør Tony Martin retorisk.

Les også

52 utøvere er tatt for bruk av samme stoff som Froome og Johnsrud Sundby

Mener det er uproft

Froome har hatt astma siden han var barn. Sky-laget opplyser at han under Vueltaen økte dosene av salbutamol opp til den gjeldende grenseverdien.

Froomes urinprøve skal ha vist en konsentrasjon på 2000 nanogram per milliliter, mens reglene kun tillater 1000 nanogram per milliliter.

Martin mener UCIs håndtering er et tilbakeslag for kampen mot doping.

– Vi trenger er et UCI som er konsekvent og transparent. Det som skjer her er inkonsekvent, lite transparent, uprofesjonelt og urettferdig, avslutter han i sitt innlegg.

Les også

TV 2-ekspert om astmamedisin i idretten: – Kan diskutere det reelle behovet

– Jeg har ikke brutt noen regler

Chris Froome avviser at han tok for høye doser av astmamedisin under årets Vuelta a España.

– Jeg forstår at dette kom som et stort sjokk for folk, men jeg har absolutt ikke brutt noen regler, sier Froome i et intervju gitt til BBC.

Chris Froome er fast bestemt på at han er uskyldig.

32-åringen har hatt astma siden han var barn. Han forklarer at symptomene ble verre under Vueltaen og at han derfor økte medisinbruken etter råd fra laglegen.

– Jeg har vært profesjonell syklist og behandlet astmaen i ti år nå. Jeg kjenner reglene, og jeg vet hva grenseverdiene er. Jeg har ikke tatt mer enn det som er tiltatt. Rutinene er ganske klare når jeg bruker inhalatoren. Jeg har gitt all informasjon til UCI.

Sykkelsporten har vært gjennom en rekke dopingskandaler opp gjennom årene. Froome forstår at saken hans vekker mye oppmerksomhet. Briten har vunnet Tour de France fire av de fem siste årene.

– Jeg forstår reaksjonene, spesielt med tanke på historien. Men dette er ingen positiv dopingprøve. Sykkelsporten har kommet seg gjennom en veldig mørk fortid, og jeg har gjennom hele min karriere prøvd å vise at ting er annerledes nå, sier Froome.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

  2. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget

  3. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

  4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

  5. Snille, gode Ole Kallelid

  6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet