Kun én kvinne får tilgang til det aller helligste i VM: – Alle elsker henne

Kroatias kvinnelige lagleder bryr seg ikke om de slemme kommentarene.

Iva Olivari (her markert med rød ring) er den eneste kvinnen som får sitte på trenerbenkene under Fotball-VM for herrer i Russland. Til høyre er Kroatias landslagssjef Zlatko Dalic.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

I VM har 32 lag deltatt. Alle landene har med seg store støtteapparat til Russland.

Likevel er Iva Olivari fra Kroatia unik.

Hun er nemlig den eneste kvinnen i mesterskapet som slipper til i det aller helligste: På trenerbenkene. Olivari er lagleder for den kroatiske VM-troppen.

– Jeg er ikke blitt diskriminert, men jeg har hørt kommentarer som «hun bør ikke være der», «det ville vært bedre om hun var en mann» og «hun vet ikke mye om fotball». Men jeg bryr meg ikke om disse kommentarene, sa Olivari i et intervju med nyhetsbyrået AFP tidligere denne uken.

  • Etter kampene begynner Japan-supporterne å rydde søppel. Skikken vekker oppsikt over hele verden. Les mer her.

– Hun er skytsengelen vår

Så hva er Olivaris arbeidsoppgaver? Hun er ansvarlig for å organisere reiser, legge til rette for trening og kamper, koordinere logistikken, kvalitetssikre stedene Kroatia-troppen skal bo, samt kommunisere med FIFA.

Denne beskrivelsen av stillingen er imidlertid ikke helt dekkende for Olivaris betydning. Hun har nemlig et nært forhold til spillerne, som kaller henne «tante».

– Hun er alltid med oss. Hun er en fantastisk person, skytsengelen vår. Jeg har kjent henne i ti år, og alle elsker henne, fortalte Kroatia-keeper Danijel Subasic tidligere i VM.

De kroatiske spillerne snakker også ofte med Olivari om personlige temaer.

– De respekterer meg og jeg elsker dem. De er fantastiske gutter. Med de eldste har jeg et søster-bror-forhold, siden vi har tilbrakt så mye tid sammen siden jeg var «tante Iva» for dem, sier Olivari til den argentinske avisen Diario Olé.

  • Hørte du om den kjente russiske TV-kommentatoren som brukte ett ord Putin ikke liker? Les om hvilke konsekvenser det fikk her.

Fotballegende tok initiativ

I disse dager er Olivari tett på et Kroatia-lag som fortsatt kan vinne fotball-VM. Selv var hun imidlertid lovende i en annen idrett, nemlig tennis.

Ifølge den spanske sportsavisen AS var Olivari nasjonal mester i U14-klassen i Jugoslavia. Hun rakk å vinne over Steffi Graf, som senere ble én av tidenes beste tennisspillere. Olivari måtte imidlertid legge opp på grunn av en håndleddsskade.

Etter oppløsningen av Jugoslavia begynte Olivari å jobbe for det kroatiske fotballforbundet i 1992. Da fotballegenden Davor Suker tok over som fotballpresident i 2012, utnevnte han Olivari til lagleder for A-landslaget.

Fotballpresident Davor Suker, som ble toppscorer i 1998-VM, ville ha Iva Olivari som lagleder for Kroatias landslag.

Under 2014-VM så hun kampene fra tribunen, men i Russland har hun sittet på trenerbenken, tett på landslagstrener Zlatko Dalic og de kroatiske spillerne. Ifølge flere medier er Olivari tidenes første kvinne som er med i trenerteamet under et Fotball-VM for herrer.

Medier over hele verden har derfor vært nysgjerrige på Olivari. De spanske sportsavisene AS og Marca, TV-kanalen Telemundo, den argentinske sportsavisen Diario Olé og den mexicanske avisen El Universal er blant mediene som har skrevet om kroaten.

Selv håper Olivari at flere kvinner følger etter og jobber i herrefotballen.

– Kvinner trenger ikke spille fotball for å være representert innen fotballen. Vi kan gjøre mange forskjellige ting, for eksempel knyttet til administrasjon, legge til rette for spillerne, spilleroverganger. Det finnes ting kvinner kan gjøre for å hjelpe og forbedre utviklingen av fotball.

Onsdag er Iva Olivari og resten av Kroatia-troppen på plass i Moskva. Der skal Kroatia spille VM-semifinale mot England.

Publisert: