Treneren til en av verdens best betalte idrettsutøvere kommer til Norge

Superstjernen LeBron James (32) og resten av basketballspillerne i Cleveland Cavaliers i USA har en snittlønn på 73 millioner kroner.

Cleveland Cavaliers forward LeBron James kjører på mot Kawhi Leonard fra San Antonio Spurs mandag denne uken. Kampen fant sted i San Antonio.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Trenerne er ikke underbetalte de heller, men likevel velger Steve Frankoski å komme til Norge for å undervise norske basketballungdommer. Han jobber som assisterende spillerutvikler i Cleveland Cavaliers, ett av verdens aller beste basketballag.

For femte år på rad makter Bergen Elite å få noen av verdens beste trenere hit til landet. Basketballcampen, som arrangeres før skolestart i august, tiltrekker seg også trener Dave Severns, som tilhører Clippers. I det laget ligger snittlønnen på «kun» 64 millioner kroner.

– Det er ikke pengene som lokker dem til Norge. De synes det er eksotisk, og vil gjerne være med på å styrke basketball i Norge, som nærmest er et u-land i den idretten, sier Fredrik Hannestad.

Les også

Og denne eks-utøveren tjente mest da karrièren var over.

Har sine kontakter i USA

Han er styreleder i klubben, og forteller at Bergen Elite har forbindelser som gjennom årene har opparbeidet et stort kontaktnett i USA. Derfor kan skolen by på mange trenere.

Og denne gangen altså en av utviklingstrenerne rundt LeBron James.

– Det er nemlig ikke bare én trener i et slikt lag. Det er mange, som har ulike funksjoner, forteller Hannestad.

LeBron Raymone James, som han egentlig heter, er 203 cm høy, en spiller kjent for å være sterk, bevegelig og med en enorm spenst. Selv om hans nivå er milevis unna det man ser i hjemlig basketball, vet Hannestad at de trenerne som har vært i Norge de siste årene, har kommet med en rekke tips og råd fra NBA. Listen over meritterte trenere fra den amerikanske ligaen, som har vært i Norge, er lang.

Mer på gang i Norge

I helgen er det sluttspill for kvinner og menn i basket i Gimlehallen og Frøyahallen i Bergen. Nivået i Norge kunne så desidert vært høyere, og det ønsker flere å bidra til.

Forbundet og ildsjeler har etter fem år uten landslag klart å få tak i penger for å få i gang slik satsing igjen.

Og i Bergen mener Hannestad at kompetansehevingen må skje hos de unge.

– Derfor synes jeg det er så viktig å få inn noen som kan inspirere utenfra, legger han til.

Les også

Ikke mye penger å hente. Da blir utdanning viktig.

Kunnskap også til klubbene

96 ungdommer får innpass på skolen som arrangeres i august. I fjor kom det to elever helt fra Minnesota.

– Vi tjener ikke noen penger på dette arrangementet. Trenerne, som står på gulvet i fire hele dager, har så mye å lære bort. Derfor tror vi på at dette er én mulig vei å gå for å få til læring. Det er mange som får mye de kan ta med seg hjem til egne klubber.

Nettopp spillerutvikling er det trenerne Steve Frankoski og Dave Severns driver med til daglig. De har påvirkning på noen av de heteste idrettsutøverne i USA.

– Det er utrolig å tenke på hvilke astronomiske lønninger basketballspillerne i USA har. Jeg så over Forbes-listen, som blant annet tar for seg lønningen til de best betalte uansett idrett. På den listen er det 18 basketballspillere og 12 fra fotball. Men det er enda flere fra baseball og amerikansk fotball. Vi har også norske basketballspillere i USA, men de er stort sett på collegelag. Flere blir kanskje å se i den norske landslagstrøyen, når herrelandslaget starter å spille kamper igjen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport - fotballkommentator ble fridd til på pub:

Publisert: