Følges av flere hundre millioner: Dette er spørsmålene som må besvares før e-sport kan bli en del av idretten

Idrettspresidenten er positiv til mulighetene for å innlemme e-sport i Idrettsforbundet, men ser noen skjær i sjøen.

Tom Tvedt informerte fredag om diskusjonene rundt e-sport i Norge. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det siste halve året har Idrettsstyret hatt en prosess for å finne ut hvordan norsk idrett skal forholde seg til e-sport. I dag informerte idrettspresident Tom Tvedt om hva Idrettstyret diskuterte på gårsdagens møte.

– Vi søker innsikt i det som skjer innen e-sport. Noen av våre klubber har begynt med e-sport, og det er initiativ både fra politikere, kommersielle og fra internasjonalt hold. Det vi kommer til å bruke tiden på er å innhente all den informasjon fra organisasjoner og personer som driver med e-sport i dag og fra våre egne organisasjonsledd, sier Tom Tvedt.

Les også

Stein jobber med en av verdens hurtigst voksende idretter. Nå kan den bli anerkjent i Norge.

– Spennende utfordring

Idrettsforbundet har hatt møter med sentrale aktører innenfor e-sporten i Norge, men så langt har ikke spørsmålet om e-sport skal bli en del av Norges idrettsforbund vært aktuelt å diskutere. Prosessen startet i høst, men vil fortsette også etter sommeren.

– Nei, vi er ikke helt der ennå. Det er noe vi må diskutere. Først jobber vi med å skaffe oss argumenter for og mot, så tar vi dette steg for steg. Men vi er opptatt av å være fremoverlent, for det er en spennende utfordring som ligger foran oss, sier Tvedt.

Han er positiv til tanken på at de kan bli en del av miljøet på sikt, om de selv ønsker det.

De anslår at 3,5 millioner personer i Norden driver med e-sport på et eller annet nivå, mens tallet aktive konkurranseutøvere i Norge er rundt 9000. E-sportsmiljøet i Sverige ønsker å bli en del av idretten som sitt eget særforbund, mens Bedriftsidrettsforbundet i Danmark arrangerer egen konkurranser.

Les også

Trøndersk e-sportsstjerne blir med i unikt samarbeid: – Som om Rosenborg skulle sponset oss

Negativ til voldsspillene

Men før det kan bli aktuelt å komme dit i Norge er det en del spørsmål Idrettsforbundet må få svar på. For det er ikke bare å gjøre e-sport til en del av idretten. Det er en del av e-sporten som ikke passer inn i idrettens verdier.

– Det negative er at det er mye voldsspill, og det treffer midt i verdigrunnlaget til idretten. En del av spillene blir også kvinner seksualisert på en måte jeg ikke ville fremstilt min datter. Og det er slike ting vi må ta en diskusjon på, sier Tvedt.

Mens IOC har sagt at de anser e-sport som en idrett, har ikke Norges idrettsforbund tatt den diskusjonen enda. Idrettspresidenten sa fredag at de må se på om e-sport oppfyller kravene som skal til for at det er en idrett. Blant annet handler dette om aktiviteten som utføres faller inn under idrettsdefinisjonen.

– Vi må se på det fysiske elementet og på dagens definisjon av idrett. Men der har vi ikke kommet fram til noe enda, vi finner argumenter både for og mot, sier Tvedt.

Les også

Et dataspill fikk Nikolas (13) til å elske trening

Uorganisert

E-sportsmiljøet er i dag ikke organisert i hverken internasjonale eller nasjonale forbund. For tre år siden ble Norges e-sportsforbund dannet, men forsøket ble oppgitt etter kort tid. En erstatter har aldri dukket opp, og uten en ideel forening blir en innlemmelse i Idrettsforbundet vanskelig.

– Det ligger et premiss for medlemskap i norsk idrett som e-sportmiljøene må ta stilling til. Bare organisasjoner - ikke kommersielle selskaper - kan bli medlemmer hos oss. I dag er det modellen vi har, men dette er ting vi skal se på framover. Ikke bare for e-sport, men alle idrettene våre, sier Tvedt.

Han sier også at e-sporten må forholde seg til antidopingreglene og regler for kampfiksing dersom de vil bli tatt opp i Idrettsforbundet.

Samme dag som Idrettsstyret la fram sitt e-sport-prosjekt, gjorde Norges fotballforbund det samme. De har opprettet en konto hvor de inviterer publikum til å spille med og mot forbundet. De har ansatt Fifa-spiller Marius Hjerpseth, som har jobbet med Youtube og Fifa i ti år.

- Vi vet at når målgruppen ikke spiller fotball ute, så konsumerer de fotball inne, enten ved å spille FIFA eller ved å se på favorittlaget sitt. Derfor ønsker vi også å være tilstede der, sier Theie Bretvik, ansvarlig for prosjektet i NFF.

Publisert:
 1. E-sport
 2. Tom Tvedt

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmittet person død ved SUS. 33 nye har fått påvist smitte

 2. Er det bare geria­trisk, avdanka elen­dig­het som reker forbi Stavanger? Mnja, nei...

 3. Gutt falt i snøhule på Gilja

 4. Carina har en stor for­kjær­lighet for kor­setter. Ett av dem har hun tatt med til besøket hos ekte­paret

 5. Kortene legges på bordet etter årevis med rus­problemer

 6. Soppen vokste ut av huset, og sam­boeren sa stopp. Men det var bare begynnelsen