- Kun ett lag bør rykke ned

— Norsk håndball bør gjøre som danskene, som har suksess med at kun ett lag rykker ned etter hver håndballsesong. To er for mye.

Marinko Kurtovic mener det bør drøftes om det skal være nok at kun ett lag rykker direkte ned fra eliteserien hver sesong.
  • Mette Bugge
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det sier Marinko Kurtovic, trener for Nordstrands damelag, og med lang erfaring også fra herresiden. Han opplever selv en spennende sluttspurt i serien, der Nordstrand kjemper for å overleve, men det er ikke poenget hans.— Jeg mener at det er for mye at to lag kommer opp fra 1. divisjon. Som oftest går ett av lagene rett ned igjen. Det er tøft å holde seg i eliteserien. Jeg synes også at det i sluttspillet bare skal være fire lag, som i Danmark, ikke åtte som i Norge. Lag nummer fem, seks, syv og åtte har ikke noe der å gjøre. Jeg vil ha dansk modell også her. - Jeg støtter forslaget om at ett lag rykker ned, og at to lag i eliteserien deltar i kvalifisering mot lag fra 1. divisjon, slik danskene gjør det, sier Ole Gustav Gjekstad, trener for Drammens herrelag.- Det er så stor nivåforskjell mellom eliten og 1. divisjon, at jeg tror de dårligste lagene i eliten uansett vil slå de som skal kvalifisere seg fra divisjonen under. Men det må være mulighet for direkte opprykk for ett lag fra det neste beste nivået. - Det må være noe å spille for.

Etablering tar tid.

Gjekstad mener at lag som rykker opp må få litt tid til å etablere seg. Det samme mener Larviks trener Karl Erik Bøhn, men han synes at det ikke er noen grunn til å gå over til en ny modell.- I Danmark mener man at de lagene som kommer opp i ligaen, satser såpass mange kroner at de må få litt tid til å finne seg til rette. Jeg synes imidlertid ikke det er god grunn nok til å forkaste det systemet vi har her hjemme. De to nyopprykkede lagene Storhamar og Gjøvik/Vardal har klart overgangen til en høyere divisjon, og Hamar-laget gjør det jo veldig bra. Nivået vil variere fra år til år, også på den som eventuelt kommer til sluttspill. Selv om nivået er svakere enn tidligere på damesiden, synes jeg åtte lag til sluttspill er greit, sier Bøhn.

Ta grep!

— Selv om jeg kan være enig i at det hadde holdt med at ett lag rykket ned, synes jeg likevel det er greit slik vi har det i Norge, sier Bækkelagets trener Harald Madsen. Hans damelag sliter med å overleve i toppdivisjonen, men rent generelt mener Madsen at det viktigste er at lag bak de beste på tabellen tar grep og satser på å heve nivået.- Det er for stor forskjell mellom topp og bunn. Jeg tror det er nødvendig at serien er forutsigbar og tydelig, og at publikum ikke får nye ordninger hvert år. Når flere lag kan rykke opp, motiverer det også mindre sterke lag til å satse.

Høyt, dansk nivå.

— Det blir en jevnere kvalitet på lagene hvis bare ett lag rykker direkte ned, slik vi har det her i Danmark, sier Ikasts Hanne Halén. Hun er på vei tilbake til norsk håndball, og håper inderlig at Nordstrand fornyer kontrakten.- Det som er forskjell på Danmark og Norge er at det i den danske ligaen er høyere kvalitet på alle lagene, og større spenning fordi flere slår hverandre. Jeg synes synd på spillere som er med på å rykke opp og ned mellom divisjonene. Jeg synes også det er nok kamper i sluttspillet. Fire lag er akkurat passe, kommer det fra spilleren som snart har vært i Ikast i tre sesonger.

Serieforeningen åpen for innspill

— Serieforeningen i håndball er åpen for ethvert innspill. Jeg vil imidlertid tro at opprykk/nedrykk er en sak som må opp på tinget. Det sier daglig leder Arild Østby, som mener at et argument for kun ett lag i direkte nedrykk er at noen lag kjøper spillere på slutten av sesongen, for å sikre kontrakten. - Det skjedde i Elverum i fjor, men det medførte også et stort underskudd økonomisk. Det er uheldig at lag kjøper seg til suksess på den måten, men Serieforeningen har ikke diskutert om seriesystemet skal forandres nå. Hvis noen klubber ønsker foreslå det, må man forholde seg til fristen foran neste ting, som er om et drøyt år, sier han.

Publisert:
  1. Håndball

Mest lest akkurat nå

  1. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei

  2. 68 Nortura-ansatte mister jobben på Forus: – En ned­slående beskjed

  3. Nå får du 1200 kroner for fire piggdekk i Stavanger

  4. – Aftenbladets forside er ikke avisen verdig

  5. Den draps­siktede fra Kongs­berg bodde i Stav­anger

  6. 33-åring nekter straff­skyld for drap på 69 år gammel bekjent