Høgmo om krisen i norsk fotball: - Vi må ta konsekvensene fullt og helt

Per-Mathias Høgmo mener mer må gjøres for å nå målsetningene i norsk fotball.

Per-Mathias Høgmo presenterte torsdag troppen til de neste landskampene.
 • Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Debatten har rast i norsk fotball etter at forrige landslagssamling endte med et uinspirert 0-1-tap for Hviterussland og en fotballeksjon av de sjeldne fra 3-0-vinnende Tyskland.

For mye kunstgress, for mye kos i barnefotballen, for mange lag i eliteserien og feil trener på landslaget er noen av innspillene som har kommet etter kræsjlandingen.

— Vi er blitt akterutseilt på de fleste områder, var konklusjonen til Per Joar Hansen, som hadde reist Europa rundt for å lære på oppdrag for Norsk Toppfotballsenter.

Han pekte blant annet på spiller- og trenerutvikling, ledelse, klubb- og landslagsfotball.

— For å henge med på de ulike parameterne der er det bare ett svar, og det er å jobbe enda hardere, enda mer systematisk og ta konsekvensen av våre målsetninger over hele linjen, sa Per-Mathias Høgmo da han torsdag presenterte troppen til de kommende VM-kvalifiseringskampene mot Aserbajdsjan og San Marino.

Han mener for mange i norsk fotball tenker på egne interesser, i stedet for å se hva som er det beste for å utvikle norsk fotball.

— Hvis målsetningene er rå, så må vi ta konsekvensene fullt og helt. Vi må også vite hvor vi er. Det er klart at vi har noen utfordringer, og her har jeg gjentatt meg selv mange ganger, når vi i norsk fotball har like mye i omsetning som en av de minste Premier League-klubbene, sier Høgmo.

— Men å trene, utdanne trenere og utvikle foreldretrenere til å bli enda bedre, det trenger ikke å koste så mye penger, og der kan vi fortsette å utvikle oss.

Mange har lest denne:

Les også

Per Joar Hansen reiste ut for å finne ut hva Fotball-Norge gjør galt. Nå slår han full alarm.

Tre ganger måtte den norske keeperen hente ballen ut av nettet mot Tyskland.

For positiv?

Høgmo høstet kritikk da han like etter den tyske maktdemonstrasjonen sa at han selv traff med laguttaket og taktikken mot verdensmesteren. Også ved tidligere anledninger har Høgmo vært mer positiv enn hva TV-seerne satte pris på etter nederlag.

— Det er viktig å være kritisk til enhver prestasjon og lete etter forbedringspotensial, for det er det alltid. Det var store forbedringsområder i Tyskland-kampen. Vi er ganske nådeløse med oss selv i evalueringene, sier Høgmo.

Landslagssjefen mener at den største utfordringen i den kampen var at de norske spillerne ikke klarte å flytte beina fort nok. For mange spillere hadde ikke den kraften som er nødvendig for å få gode brudd og forsvare seg på en god nok måte.

For romantisk?

Da Høgmo ble ansatt for tre år siden ble det fremstilt som en ny epoke i forhold til hva forgjengeren Egil Olsen hadde stått for fotballmessig. Drillo-fotball var nærmest blitt et skjellsord, nå skulle Norge styre kamper og spille en mer moderne fotball.

Resultatene har imidlertid uteblitt, men Høgmo vil ikke være med på at han hadde et for romantisk bilde av hva som var mulig å få til med et norsk landslag.

Mer om uttaket:

Les også

Ingen Ødegaard på landslaget: - Håper han finner en ny klubb i neste vindu

Thomas Müller og det tyske maskineriet var flere hakk for sterke for Norge på Ullevaal.

Han mener det er helt nødvendig å ha kompetansen i norsk fotball til å styre kamper internasjonalt. Han mener veien er blitt humpete fordi «vi har spillere som er i en tidlig utviklingsfase».

— Jeg er krystallklar på at vi er nødt til å beherske den delen av spillet. Det betyr ikke at vi må ha mest ballinnehav i hver kamp, men hvis vi ønsker det, så skal vi være i stand til det, sier Høgmo.

— Tyskland-kampen viste at hvis vi skal komme opp på nivået som gjør at vi kan matche Tyskland, så er ikke svaret at vi skal bli bedre til å forsvare oss, men vi må bli bedre når vi angriper. Vi må ha ballen mer og finne den gode balansen, uten at vi mister intensitet i spillet.

PS: Per-Mathias Høgmo sier syv poeng vil være en veldig god uttelling fra høstens kamper mot Aserbajdsjan, San Marino og Tsjekkia.

I Aftenpodden Sport får du høre om dommeren som ga seg etter å ha blitt angrepet av en illsint trener:

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball
 2. Per-Mathias Høgmo

Mest lest akkurat nå

 1. Ap-politiker dømt til fengsel for grovt bedrageri

 2. Vaaland Dampbakeri flytter etter over 30 år: – Gleder meg til å begynne her

 3. Sparte på strømmen, men Lyse fikk aldri målingene: – Mangelen på informasjon er under enhver kritikk

 4. VG: Kongen har forkjølelsessymptomer og er sykmeldt de neste dagene

 5. Kortvarig tomatlukke for «Geggi»

 6. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus