Maurizio Sarri røyker 80 om dagen. Nå setter Chelsea-sjefen sine spor i England: – Et geni

Han sa opp bankjobben og fulgte trenerdrømmen. Nå skal kjederøykende Maurizio Sarri (59) løfte Chelsea tilbake til topps – med vakker fotball.

Publisert: Publisert:
Maurizio Sarri røyker 80 sigaretter om dagen, men på engelske fotballstadioner er det røykeforbud. Italieneren vet imidlertid råd, her er Sarri avbildet mens han tygger på et sigarettfilter i Chelseas serieåpning mot Huddersfield.

Chelsea har vunnet 15 trofeer de siste 15 sesongene.

Maurizio Sarri har ikke vunnet en tittel i hele sitt liv.

Likevel er han hentet til London vest for å etterfylle Roman Abramovitsj’ pokalskap.

Den russiske klubbeieren har hentet høyprofilerte managere, sett dem vinne titler, for å så å kvitte seg med mange av dem fordi fotballen har vært for kalkulerende og defensiv.

For Abramovitsj har det handlet om mer enn trofeer.

Russeren har alltid drømt om å vinne titler med vakker fotball.

Her applauderer Roman Abramovitsj Chelsea-laget under kampen mot Hull i august 2013.

Nå har han og Chelsea tatt sjansen på Maurizio Sarri, fotballromantikeren som kombinerer defensiv trygghet med blendende angrepsspill.

Italieneren har i hvert fall fått en god start i Chelsea, med fem seire av fem mulige i Premier League, 14 scorede mål og kun fire innslupne.

Men det er lenge til det deles ut pokaler og det kan felles en dom over Sarri.

At italieneren er litt av en karakter, hersker det likevel ingen tvil om.

Maurizio Sarri og Chelsea har fått en meget god start med fem av fem mulige seiere i Premier League.

Bankmann til han var 40 år

Arbeiderklassesønnen fra Napoli ble aldri en stor fotballspiller. Han var mye skadet, han grep aldri sjansene da han fikk dem, og han skjønte at fotball ikke var noe han kunne livnære seg på.

Sarri ble i stedet bankmann. Han var særdeles flink og reiste Europa rundt for arbeidsgiveren Monte dei Paschi di Siena. Sarri nøt jobben og familielivet.

Men han drømte fotball døgnet rundt og ledet lokale lag på kveldstid, uten å ta seg betalt for det.

Når han gikk kveldstur med hunden Ciro, tenkte han treningsøvelser og neste trekk.

En dag rundt tusenårsskiftet tok Sarri en avgjørelse: Livet som finansmann ga ham ikke lenger det kicket han trengte, det ble for stillestående. Sarri ble fotballtrener på heltid for Sansovino på sjette nivå i Italia.

Han var 40 år og hadde startet på den lange veien for å nå sin store drøm, å bli en anerkjent fotballtrener en gang i fremtiden. Han fikk god nytte av verdiene han lærte i bankjobben: God organisering og raske avgjørelser.

Men uten å ha en spillerkarriere å vise til, i tillegg til at han var direkte og småkontroversiell som person, gjorde at det var langt opp til toppjobbene.

Sarri skiftet hyppig klubb. Fra Sansovino til Sangiovannese, Pescara, Arezzo, Avellino, Hellas Verona, Grosseto, Alessandria og Sorrento.

Ikke de helt store klubbene. Men Sarri satte spor uansett hvor han dro.

Maurizio Sarri i det gode selskap før en miniturnering i München i fjor sommer. Fra venstre: Atletico Madrid-trener Diego Simeone, Bayern München-trener Carlo Ancelotti (i dag i Napoli), Liverpool-trener Jürgen Klopp og daværende Napoli-trener Sarri.

33 faste trekk ved dødballer

I Sansovino på sjette nivå fikk Sarri kallenavnet «Herr 33».

Hvorfor?

Fordi han hadde 33 innøvede trekk ved frispark og hjørnespark. I tillegg hadde Sarris lag 10 forskjellige rutiner ved innkast.

Det virket i Sansovino. Klubben rykket opp to divisjoner. Og Sarri rykket videre til neste klubb.

I 2012 fikk han sjansen i Empoli. To år etter rykket klubben opp i Serie A. Sarri var klar for øverste nivå for aller første gang i en alder av 55 år.

Klubben beholdt plassen i Serie A og Sarri rykket videre. Til hjembyen Napoli og jobben med å løfte en klubb som ikke hadde vunnet noe siden Diego Maradonas tid på slutten av 1980-tallet.

Maurizio Sarri fra tiden i Empoli (2012–2015).

Sarri vant ikke noe i Napoli. Men han var svært nær ved å slå «uovervinnelige» Juventus i ligaen. I tre år kjempet hans Napoli i toppen mot laget som hadde dobbelt så stort budsjett. Den kjederøykende treneren på sidelinjen satte spor med sin «Sarri-ball», som fotballen hans ble kalt.

På grunn av Napolis flotte angrepsspill fikk han et nytt kallenavn: «Sarri Potter».

Sarris lag er defensivt godt organiserte og vanskelige å bryte ned. Laget skal ha ballen mye, de skal spille seg ut av alle situasjoner og det skal gå fort fremover. For eksempel har Chelsea tatt avspark ni ganger denne sesongen. Kun én gang er ballen blitt spilt bakover på banen.

Sarri lyktes så til de grader i Italia og ble kåret til årets trener, selv uten en eneste tittel, på grunn av angrepsspillet i Napoli.

Ville trent Napoli gratis

Maurizio Sarri er først og fremst en trener, ikke manager. Han sier at han bryr seg lite om overgangsmarkedet og penger. Sarri mener det er metodene på treningsfeltet, ikke millionene som skifter hender under overganger, som lager gode fotballag.

Sarri vil utvikle de spillerne han har. Til enhver tid.

– Hadde han droppet trenerkarrieren og fortsatt som bankmann, ville han vært finansminister i dag. Så dedikert er han til arbeidet, har Inter-trener Luciano Spalletti uttalt.

– Han er et geni, han ser ting ingen andre ser. Han får deg til å forstå hvordan fotball skal spilles, er attesten fra tidligere Napoli-elev Kalidou Koulibaly.

– Trenere blir ofte dømt ut fra seire. Men trenere må også bli målt på strukturen, hvordan fotball spilles. Sarri fikk Empoli og Napoli til å spille vidunderlig fotball, sa Pep Guardiola, ofte omtalt som verdens beste fotballtrener, da Sarri fikk Chelsea-jobben i sommer.

Maurizio Sarri viste engasjement da hans Napoli slo Juventus i Torino i vår.

I starten av fotball-VM møttes de to på restaurant i Milano sammen med Arrigo Sacchi, tidligere Milan-trener og italiensk landslagssjef, en av italiensk fotballs største «tenkere».

– Guardiola og Sarri er sønner av den samme ideen. Fotball er musikk for dem. Det er en slags kunst. De er to genier som er med på å utvikle denne vakre sporten, uttalte Sacchi.

Sarri er bohemen som alltid har gått sine egne veier. Da han i starten av Napoli-tiden ble konfrontert med at han var dårligst betalt av trenerne i Serie A, meldte han:

– Dette handler ikke om penger for meg. Jeg kunne jobbet gratis.

Røyker 80 om dagen

I tillegg til den flotte fotballen er han mye omtalt som kjederøyker. Han røyker 80 sigaretter om dagen, røykskyen hang rundt Sarri på sidelinjen som Napoli-trener.

Men i andre land, der det er forbudt med røyking på offentlige steder – og dermed også fotballarenaer, har Sarri fått problemer.

I en Europa League-kamp i vår bygget RB Leipzig et eget avlukke for Sarri utenfor garderobeområdet, slik at han kunne røyke i minuttene før og etter kamp.

I Premier League-starten mot Huddersfield fanget kameraene opp Sarri mens han tygde på et sigarettfilter. Han måtte ha tobakkssmaken i munnen.

– Jeg røyker på kveldstid, ikke under kamper lenger, forklarte Sarri – før han justerte seg:

– Kanskje jeg kommer til å slutte i et år eller to. Og så kan jeg starte på nytt igjen ...

Eden Hazard og Chelsea har fått en praktfull start på Premier League-sesongen med fem seire av fem mulige.

Kranglet med styrelederne

Italieneren er frittalende og kontroversiell. Han har kranglet med styreledere i klubbene. Han kalte tidligere Inter-trener Roberto Mancini for «homse». Han har uttalt seg diskriminerende til kvinnelige reportere. Og han har vist hånlige gester mot motstanderes supportere.

Sarri er blitt bøtelagt. Og Sarri har beklaget alt i ettertid.

Dette var tema da Chelsea ansatte ham i sommer. Var han for kontroversiell for England?

Chelsea tok sjansen. Så får de ser hvordan det ender med en trener uten store meritter.

Sarri er ingen garantist for å vinne titler.

Men han kommer garantert til å sette spor i Chelsea og engelsk fotball.

Kilder: Skysports, Bleacher Report, The Telegraph, Football Italia, Guardian, Il Messaggero, Calciomercato

Publisert: