Northug om diskbråket: - Juryen må gjøre en lik jobb uansett hvilken nasjon man går for

Protester og disk har preget langrennssporten. Petter Northug sammenligner juryen med en fotballdommer.

- Det blir forskjellige juryer i langrenn. Noen ser mellom fingrene og noen slår hardt ned. Det blir som om du går på en fotballbane, du vet ikke hvilken dommer som dømmer kampen, sier Petter Northug.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

FALUN: — Jeg tok min første verdenscupseier her og endte opp med et bra VM her i fjor så det er litt spesielt å komme tilbake og gå rundt i løypene her, sa Northug da han møtte mediene på Lugnet skistadion fredag ettermiddag.

Les også

Kulturministeren: – IOC er nok vant til andre type lunsjer

Han vant fire gull i VM for ett år siden. Lugnet er på mange måter trønderens lykkearena. Men Northug dropper lørdagens klassiske 10 kilometer enkeltstart. Fordi han er sliten etter sprinten torsdag og satser alt på å vinne søndagens fellesstart i fristil.

I fjor dro han fra Falun som skikonge. Fredag ettermiddag møtte han mediene sammen med den nye skikongen, Martin Johnsrud Sundby.

Begge måtte svare på langrennssportens nye utfordringer, om diskvalifikasjoner og protester, om skøytetak i klassiskrenn.

Les også

30 knalltøffe dager for sliten Northug

Protesterte mot Norge

Senest torsdag leverte Stina Nilsson inn protest fordi hun følte seg hindret av Ingvild Flugstad Østberg i den klassiske sprinten i Stockholm.

Protesten fikk ingen følger. Men den føyer seg inn i rekken av saker denne sesongen, som startet med at Martin Johnsrud Sundby ble diskvalifisert for å ha brukt skøytetak i klassiskrennet på Beitostølen.

— Det er på en måte satt et standpunkt i år med en jury, det har fungert bra. Jeg håper juryen gjør en lik jobb uansett hvilken nasjon man går for eller hvordan reglene brytes. Det er det viktigste. Det vil være saker som blir diskutert. Og når det blir diskvalifikasjoner blir det sammenligninger fra den ene helgen til den andre. Det blir nesten som i fotball, det er bare å håpe at juryen gjør en bra jobb, sier Northug og sammenligner jurylederen og langrenn med dommeren på en fotballbane. Det er i hvert fall en arena der det ofte er kontroverser...

- Det blir forskjellige juryer i langrenn. Noen ser mellom fingrene og noen slår hardt ned. Det blir som om du går på en fotballbane, du vet ikke hvilken dommer som dømmer kampen. Sånn sett blir det forskjeller der noen er strenge på det ene, mens andre lar det gå, tror Northug.

— Langrennssporten er under utvikling og det blir viktig å ha kontroll på hva som er lovlig og ikke lovlig i skigåing. Det må gjøres så forutsigbart som mulig. Hvis det skal ramle inn Instagram-snutter etter hvert skirenn som er gått, så blir det en sndoig utvikling på idretten, sier Johnsrud Sundby og sikter til Team United Bakeries Instagram-video som viste at Petter Eliassen tok skøytetak da han vant Kaiser Maximillian Lauf i Ski Classics sist helg.

- Hva betyr denne oppmerksomheten for sporten?

— Jeg er overbevist om at det er en god baktanke. Baktanken er at vi skal bevare klassisk langrenn som vi alle er veldig glade i. Og så må vi sammen finne ut hvordan vi skal kunne utvikle idretten i riktig retning, samtidig som vi også beholder den delen av langrenn. Det er blitt strammet inn i år, det er bra, og så er det en prosess for å lage en god retningslinje. Vi er nok på vei til å jobbe oss inn mot å finne en god måte å løse dette på, svarer Johnsrud Sundby.

Blanke ski?

Lørdag er han storfavoritt på den klassiske enkeltstarten her i Falun. Så er spørsmålet om han våger å gå på blanke ski i de tøffe løypene.

— Det blir spennende å se om noen velger det, sier Northug.

- Ville du gjort det dersom du skulle gått?

— Jeg har staket nok denne uka.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen:

Publisert: